ELBİSTAN’IN ‘AĞLAYAN GELİNLERİ’ KEŞFEDİLDİ

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinin, dünyadaki en nadide çiçeklerden biri olan ve 'ağlayan gelin’ olarak bilinen ters lalelerin yetiştiği bölgeler arasında olduğu, dağcılık tutkunu bir avukat tarafından keşfedildi.


Uzun süredir Türkiye’nin birçok bölgesinde dağ tırmanışı yapan Avukat Özgür Çıkın, hafta sonunda Elbistan, Ekinözü ve Nurhak ilçelerinin ortasında kalan yaklaşık 2 bin 400 metre yükseklikteki Salavan Dağı’na tırmanmaya başladı. Tırmanış sırasında ters lalelerle karşılaşan Çıkın, şaşkınlığını gizleyemedi. Yaklaşık bin 600 metre yükseklikte keşfettiği ters lalelerin 100-150 metrekarelik bir alana yayıldığını belirten Özgür Çıkın, dünyanın en ender çiçeklerinden birine Elbistan’da rastlamanın heyecan verici bir keşif olduğuna işaret etti.

"BU ÇİÇEKLERİN BAŞKA YERLERE GÖTÜRÜLMESİ ÖNLENMELİ”
'Ağlayan gelin' olarak bilinen ters lalelerin, doğal ortamda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bazı iller ve Afşin’deki Binboğa dağlarında yetiştiğini hatırlatan Çıkın, “Ters laleler Türkiye’nin belirli bölgelerinde yetişiyor. Dünyanın en nadide çiçekleri arasında yer alıyorlar ve nesli tehlikede olan bir çiçek türü. Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan ters laleler aynı zamanda süs bitkisi olarak da değerlendiriliyor. Bu özel çiçeğe Elbistan’da da rastlamak çok güzel. Salavan Dağı’na tırmanışım sırasında yaklaşık bin 600 metre yüksekliğinde gördüm. Elbistan’da da keşfettiğimiz bu bitkinin mutlaka koruma altına alınması gerekiyor. Biyokaçakçılık yöntemiyle bu çiçeklerin başka yerlere götürülmesi önlenmeli” dedi.
Çıkın, ters lalelerin 100-150 metrekarelik bir alanda yetiştiğini belirterek, “Dağın başka herhangi bir bölümünde bu çiçeklere rastlamadık. Bu bitkinin ortalama 20-30 gün ömrünün olduğu biliniyor. Bulduğumuz alandaki sayıları oldukça fazla. Bu özel bitkinin doğal ortamda yetiştiği yöreler arasına Elbistan’ı da dahil etmek benim açımdan özel bir duygu. Herkesin ağlayan gelinlerin oluşturduğu bu görsel şölenini izlemesi gerekir” şeklinde konuştu.


NEDEN ‘AĞLAYAN GELİN’ DENİLİYOR?
Ters lalenin nesli tehlike altında bulunuyor. 'Ağlayan gelin' adıyla bilinen ve dünyanın en nadide çiçeklerinden biri olan ters lalenin dünyada 170’e yakın türü bulunuyor. Türkiye ise bu türlerin en çoğunun bulunduğu nadir ülkelerden birisi. Ters lale, çoğunlukla turuncu ve kırmızı renkte çiçek açıyor. Çoğu turuncu renkli olan lalelerin her birinin tepesinde sekiz kadar çiçek açabiliyor. Mızrak biçiminde parlak yeşil yaprakları görenlerin dikkatini çekiyor. Ters lalelerin her birinin iç kısmında ise bir insanın göz yaşını andıran damlacıklar yer alıyor. Bu damlacıklar, hüznünden dolayı boynunu eğmiş, ağlayan, duvaklı bir gelini andırdığı için bölge halkı tarafından 'ağlayan gelin' olarak da adlandırılıyor. Boyu 60 ile 150 santim arasında değişen laleler soğuk ve gölge yerleri seviyor. Ters lale, doğal ortamda bin 250 ile 3 bin metre yüksekliklerde, kayalık yamaçlarda ve çalılıklarda yetişiyor. Ters lalelerin Hz. İsa'nın ölümüne kadar gökyüzüne baktıkları, ancak O'nun ölümüyle hüzünlenerek ters döndükleri şeklinde yaygın bir inanış var. Ters laleler bu yüzden Hristiyanlar tarafından kutsal kabul ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri