Devlet Su İşleri (DSİ), tarım, enerji, hizmet ve çevre olmak üzere dört ana sektörde faaliyet göstermektedir. Bu dört sektördeki çalışmalarda, baraj, gölet ve bent gibi depolama tesisleri kritik bir rol oynamaktadır. DSİ, bu tesislerde biriktirilen suyu en verimli şekilde son kullanıcısına ulaştırmayı hedeflemektedir. Bu amaçla, modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, sulamada otomasyon çalışmaları ve atık suların geri kazanımı gibi projeler yürütmektedir.
MODERN SULAMA SİSTEMLERİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Türkiye’de suyun en çok tarım sektöründe kullanıldığını belirterek, yıllık su potansiyelinin 112 milyar metreküp olduğunu ve bunun 57 milyar metreküpünün kullanıldığını ifade etti. Kullanılan suyun %77’si tarım sektöründe harcanmaktadır. DSİ, 2000’li yılların başından itibaren modern sulama sistemlerine geçişi hızlandırmış, 2002 yılında %6 olan basınçlı-borulu sulama sistemleri oranını günümüzde %35’e yükseltmiştir. Bu oran, inşaatı devam eden sulama projelerinde %95’e ulaşmıştır. Modern sulama sistemleri sayesinde klasik sistemlere göre %67 oranında su tasarrufu sağlanmaktadır.
SULAMADA OTOMASYON ÇALIŞMALARI
2016 yılından itibaren sulama otomasyonu çalışmalarına başlayan DSİ, yapay zekâ destekli sistemlerle toprak nemi, hava durumu ve bitki durumuna ilişkin veriler toplayarak çiftçilere gerçek zamanlı sulama imkânı sunmaktadır. Afyonkarahisar-Çay-Selevir ve Çobanlar-Seyitler sulama alanlarında otomasyon sistemleri uygulanmıştır. Ayrıca, Türkiye genelinde su tasarrufu için kapalı sistem sulama alanlarında sayaç kurulumları ve hacim esaslı ücretlendirme gibi çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda DSİ, İmamoğlu, Seyitler, Bayırköy ve Hasanbeyler sulamalarında otomasyon projelerini hayata geçirmiştir.
ATIKSU ARITIMI VE GERİ KAZANIM
DSİ, 2011 yılında Kuruluş Kanunu’na eklenen hükümle atıksu çalışmalarına hız vermiştir. Bu kapsamda 24 adet evsel atıksu arıtma tesisi hizmete alınmış ve günlük 322 milyon metreküp atıksu arıtılarak tarımsal sulamada kullanılabilecek kaliteye getirilmiştir. Örneğin, Afyonkarahisar Evsel Atıksu Arıtma Tesisi günlük 44 bin metreküp suyu arıtarak 9 bin 50 dekar araziyi sulamaktadır.
VATANDAŞLAR İÇİN SU TASARRUFU YÖNTEMLERİ
DSİ Genel Müdürü Balta, vatandaşların su tasarrufu konusunda daha bilinçli olması gerektiğini vurgulayarak, gıda israfının azaltılması, elektrik tasarrufu ve su kaynaklarının kirletilmemesi gibi yöntemlerle suyun korunabileceğini ifade etti. Ayrıca, "sanal su" kavramına dikkat çekerek, tüketilen her ürünün üretiminde su kullanıldığını ve bu nedenle hayatın her alanında tasarruf yapılmasının önemini belirtti. Ağaç dikmenin de su kaynaklarının korunmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
Genel Müdür Balta, su tasarrufu için vatandaşların basit ve etkili yöntemlerle önemli miktarda su israfını önleyebileceğini belirterek, su kaynaklarımızın korunması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.
Kaynak: Haber merkezi