Elbistan’da daha önce az sayıda çiftçinin ektiği domates, son dönemde büyük rağbet görürken ekim alanı da genişledi. Diğer bölgelere göre daha geç hasat edilmesi, Elbistan domatesinin en büyük avantajı olarak biliniyor. Ekim alanı arttıktan sonra marka olma yolunda ilerleyen domatesi geçtiğimiz yıllarda yüksek fiyatlarla satan ve yüzü gülen çiftçi, bu yıl ise umduğunu bulamadı.
Doğan Mahallesi’nde uzun yıllardır domates ekimi yapan Kerim Ceran isimli çiftçi, şu anda toptan olarak kilosu 30 kuruştan satılan domatesin fiyatının çok düşük olduğunu belirtti. Domatesin diğer ürünlere göre maliyetinin fazla olduğunu hatırlatan Ceran, bu yıl 35 dekar alanda üretim yaptıklarını ifade etti.
Domatesin dekar başına bin lira gibi bir maliyeti olduğunu anlatan Ceran, “Bu yıl verim iyi olsa da fiyatlar dip yaptı. Şu anda kilosunu toptan 30 kuruştan veriyoruz. 30 kuruşa bile alıcı bulmakta zorlanıyoruz. Bu fiyat, işçi masrafını bile güçlükle karşılıyor. Dönüm başı bin lira gibi bir masrafımız var. Geçtiğimiz yıllara göre bu fiyat çok düşük. Dekardan 6-7 ton arası ürün elde edeceğiz ama geçmiş yıllara göre ürünlerimizi düşük fiyattan satmamızdan dolayı hayal kırıklığı yaşadık. Türkiye genelinde fiyatlar düşük seyrediyor. Doğal olarak bize de yansıyor. 7-8 yıldır domates ekimi yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl kuraklık dolayısıyla sıkıntı yaşamıştık. Bu yıl mevsim şartları uygundu ama fiyat umduğumuz gibi olmadı. Tarım sektöründe bu tür riskler her zaman var. Zararımızın boyutu hasat sonunda ortaya çıkacak. İnşallah bundan sonra böyle durumlarla karşılaşmayız” şeklinde konuştu.
Ceran, yetiştirdikleri domatesleri başta Adıyaman olmak üzere güney illerine toptan sattıklarını da sözlerine ekledi.