Depremin Gölgesinde: Psikolojik Zorlukların Üstesinden Nasıl Gelinir?

Kahramanmaraş depremi sonrası psikolog Sibel Kılıç, felaketin yarattığı psikolojik etkileri ve başa çıkma stratejilerini anlatıyor.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından, psikolog Sibel Kılıç, felaketin insanlar üzerindeki psikolojik etkilerini ve başa çıkma stratejilerini paylaştı. 6 Şubat'ta sabaha karşı şiddetli bir depremle sarsılan Kahramanmaraş merkezli 11 ilde, binlerce insan sokaklara döküldü ve 50 bini aşkın vatandaş yıkılan binaların enkazında mahsur kaldı.

Psikolog Sibel Kılıç, depremin ardından olayın psikolojik boyutunu değerlendirirken, doğal felaketin bireylerde şok, şaşkınlık, öfke, çaresizlik, güçsüzlük, güven kaybı ve kontrol kaybı duygularını tetiklediğini belirtti. Depremin hemen sonrasında ortaya çıkan kaygının, uykusuzluk, irkilme, çarpıntı, nefes almada güçlük gibi belirtilere neden olduğunu vurgulayan Kılıç, bu belirtilerin kişinin kaygısı azaldıkça azalacağını ifade etti.

Deprem sonrasında yakınlarını kaybeden ancak kendisi sağ olarak kurtulan kişilerde suçluluk duygularının arttığına dikkat çeken Kılıç, bu durumun depresyona yol açabileceğini belirtti. Psikolog, depremle başa çıkabilmek için duyguların konuşulmaktan çekinilmemesi, sosyal destek alınması, deprem görüntülerinden uzak durulması, alkol ve madde tüketiminin sınırlandırılması, olumlu etkinliklere odaklanılması gerektiğini önerdi. Ayrıca, çocukların güvende hissetmeleri için güvenli alanların önemine vurgu yaptı.

Depremin etkisi altında kalmış çocuklar için, ebeveynlerini kaybedenler için Kılıç, onları güvende hissettirecek tanıdık bir bakım vericisinin bulunmasının önemine değindi. Çocukların duygularını ifade etmelerine izin verilmesi, akran gruplarıyla bir araya gelmeleri, oyunun iyileştirici gücünden faydalanmaları gerektiğini belirtti.

Deprem korkusunu yenmek için Kılıç, önlemlerin alınması, güvenli bir ortamda bulunma, duyguları paylaşma ve depremle ilgili görüntülerden uzak durmanın önemini vurguladı. Şehirden uzaklaşmanın deprem korkusunu yenmek için etkili olmadığını ifade eden Kılıç, normal yaşama dönmenin daha sağlıklı bir baş etme yöntemi olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Kahramanmaraş Yerinde Dönüşüm: Ev İnşaatları Hız Kesmiyor!
Kahramanmaraş'ta Deprem Sonrası Yükselen 10,337 Yeni Konut!
Kahramanmaraş'ta Adrenalin Patırtısı: Offroad Şampiyonası Başlıyor!

Video Haber Haberleri