Depremden bölgelesinde 1600 mikro işletmeye 600 milyon dolar finansman

Dünya Bankası, Türkiye'nin deprem bölgelerinde 1600 mikro işletme için 600 milyon dolarlık finansman onayladı. Yeni sanayi siteleri enerji verimliliği ve dayanıklılık hedefli.

Dünya Bankası, depremden etkilenen bölgelerde mikro işletmelerin yeniden faaliyete geçmesi için Türkiye'ye 600 milyon dolarlık finansman desteği sağlama kararını onayladı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, bu finansman, Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden zarar gören küçük işletmelerin yeniden inşasını desteklemek amacıyla kullanılacak.

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, bu finansmanın, 11 ilden dört tanesinde ekonomik faaliyetlerin yeniden canlandırılmasını hedefleyen Türkiye Küçük Sanayi Siteleri Yeniden İnşa ve Bölgesel Ekonomik Toparlanma Projesi kapsamında sağlanacağını bildirdi. Proje, el sanatı ürünleri ve mal üretimi yapan ya da hizmet sunan 1600 mikro işletmeye ev sahipliği yapacak yedi küçük sanayi sitesinin kurulmasını finanse edecek.

Yeni sanayi siteleri, gelecekteki depremler, diğer doğal afetler ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı dayanıklı bir şekilde tasarlanacak; enerji ve su verimliliği önlemlerini içerecek. Ayrıca, sitelerde güneş enerjisinden elektrik üretilecek ve bu sayede karbon emisyonlarında yıllık tahmini 147 bin 30 ton azalma sağlanması bekleniyor.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, projenin, depremden etkilenen toplulukların yeniden inşasını destekleme yönündeki kararlılığını vurguladı ve bu çabaların uzun soluklu ve kaynak gerektiren bir süreç olduğunu belirtti. Projenin, depremden etkilenen bölgelerde geçim kaynaklarını yeniden tesis etme ve ekonomik toparlanmayı sağlama amacı taşıdığını ifade etti.

Ayrıca, Türkiye'deki mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaklaşık yüzde 15'inin depremden etkilenen illerde bulunduğu, bu işletmelerin çoğunun sanayi sitelerinde uygun maliyetli alanlar, ortak kullanımlı kaynaklar ve çeşitli altyapı olanaklarına erişim sağladığı belirtildi. Projenin, daha önce sağlanan "Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Projesi"nin devamı niteliğinde olduğu da ifade edildi.

Kaynak: AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Çelik Tencere Sektörü 100 Milyon Dolarlık İhracat Gerçekleştirdi
BOTAŞ duyurdu! Doğal gaz fiyatlarına zam geldi
Otoyol ücretini ödemeden geçenlere yönelik yönetmelik maddesinde değişiklik yapıldı

Ekonomi Haberleri