Deprem Sonrası İstihdam Krizi: Kahramanmaraş'ta %29, Hatay'da %35 Azalış!

Deprem sonrası istihdam felaketi: Hatay'da yüzde 35, Kahramanmaraş'ta yüzde 29, Malatya'da yüzde 25, Adıyaman'da yüzde 13'lük kayıp.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) öncülüğünde gerçekleştirilen "Üretim Sektörünün Deprem Etki Analiz ve Raporlama Çalışması"nı kamu, özel sektör ve uluslararası kuruluşların destek ve katkılarıyla başlattıklarını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, raporun deprem bölgesindeki sanayi için önemli bir yol haritası sunacağını belirtti.

Deprem bölgesindeki insanların, üretim ve ticaret yaparak, kendi ayakları üzerinde durmalarının sağlanması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, bölgede istihdamın durumuna ilişkin şu bilgileri verdi:

"İstihdamla ilgili son rakamlar, bölgede özellikle 4 ilimizde çalışan sayısında çarpıcı bir azalışa işaret etmekte. Depremin istihdama en olumsuz yansıdığı il Hatay olmuştur. Hatay'da özel sektörde çalışan sayısı yüzde 35 azalmış. Geçen sene 165 bin olan kayıtlı istihdam bu sene 107 bine düşmüş. Demek ki 58 bin kişi işten ayrılmış veya işini kaybetmiş. Kahramanmaraş'ta özel sektörde çalışan sayısında yüzde 29 azalma olmuştur. Çalışan sayısı 147 binden 104 bine düşmüştür. Malatya'da 95 binden 71 bine düşmüştür. Adıyaman'daki özel sektör istihdamı da 55 binden 48 bine inmiştir."

Hisarcıklıoğlu, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından hızla harekete geçtiklerini ve bölgedeki kalıcı konut ihtiyacını karşılamak için kampanya düzenlediklerini ifade etti. Ayrıca, depremin istihdama olumsuz etkisinin özellikle Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde belirgin olduğunu söyledi. Bu kapsamda, GSO'nun, bölge ekonomisini canlandırmak ve istihdamı artırmak için çeşitli girişimlerde bulunduğunu bildirdi.

GSO Başkanı Adnan Ünverdi ise sürecin üretim, ihracat ve istihdam açısından etkin bir şekilde yönetilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Doç. Dr. Esin Sarıoğlu ve Dr. Fatih Balcı da proje sonuç raporlarını sunarak, depremin üretim sektörü üzerindeki etkilerini ayrıntılı bir şekilde açıkladılar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Türkiye'de Emekli İkramiyesi: 29 Ekim'de 5 Bin TL Sürprizi!
Erken Mazot ve Gübre Desteği: Hububat Üreticileri İçin Yeni Dönem!
Altın Yatırımcılarına Özel: Maliye Bakanlığından Şaşırtıcı Düzenlemeler!

Ekonomi Haberleri