Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin merkez üssünde, 200 bin yeni yavru dünyaya geldi. 6 Şubat tarihli depremlerde büyük ve küçükbaş hayvanlarını kaybeden üreticilere, 21 bin 481 küçükbaş hayvan ve 4 bin 265 büyükbaş damızlık hayvan dağıtımı yapıldı.
Depremin öncesinde kentte 3 bine yakın yetiştirici bulunmaktaydı. Ancak 6 Şubat'taki depremde 300 yetiştirici hayatını kaybetti. Kentteki hayvancılığı canlandırmak amacıyla devletten çadır, yem, kredi ve hayvan desteği alan 2 bin 700 üretici, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tahsis edilen meralarda sürülerini otlatarak hayvancılığın yeniden canlanması için çaba sarf ediyor.
Kahramanmaraş, küçükbaş hayvancılık konusunda son yıllarda adından sıkça söz ettiriyor. Kentte doğan oğlak ve kuzularla birlikte küçükbaş hayvan sayısı toplamda 1 milyon 200 bine ulaştı. Bu hayvanların 300 bini anaç, 700 bini ise erkek.
Kentteki hayvancılığın, deprem öncesindeki seviyelere ulaşabilmesi için hedeflenen 200 bin oğlak ve kuzunun katılımıyla tekrar canlanması planlanıyor. Kahramanmaraş'ın nüfusu 1 milyon 168 bin 163 iken, küçükbaş hayvan nüfusu yeni doğan 200 bin hayvanla birlikte 1 milyon 200 bine ulaştı. Yıl sonuna kadar bu rakamın 300 bine yaklaşması hedefleniyor.
Küçükbaş hayvanlardan 400 bin ton süt üretiliyor. Üretilen sütün 150 bin tonu Maraş Sıkma peynirinde değerlendirilirken, bu sütten 20 bin ton peynir üretimi gerçekleşiyor. Geriye kalan 250 bin ton ise dondurma sektöründe kullanılıyor.
Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu, bölgede büyük bir afet yaşandığını ancak dernek olarak çiftçilere sürekli destek sağladıklarını belirtti. 6 Şubat tarihli depremlerde iki binanın yıkıldığını ve büyük zarar gördüklerini ifade eden Kuzu, Tarım ve Orman Köy İşleri Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi'ye durumu aktardıklarını ve kentte hayvancılığın yeniden canlandırılacağını söyledi. Başkan Kuzu, bu yıl doğan yeni yavrularla küçükbaş hayvan nüfusunun 1 milyon 200 bin'e dayandığını ve devletin sağlayacağı desteklerle eski günlerine döneceklerini belirtti.