DEDEOĞLU’NDAN MUHARREM ŞEMSEK’E PLAKET

Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türkiye nüfusunun 8,5 milyonunun engelli vatandaşlardan oluştuğunu belirterek, bu engelli vatandaşlarımızın pek çok konuda problem yaşadığını söyledi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Türk Parlamenterler Birliği ve Zihinsel Engelliler Federasyonu Genel Başkanlığı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Tören Salonu’nda düzenlenen ”Engellilik ve Eğitim” konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Engellilik ve eğitim konulu Panele, çok sayıda partiden milletvekili konuşmacı olarak katıldı. Panele, Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına katılan Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, bedensel engelli grubun ulaşılabilirlik ve evden dışarıya çıkabilme konusunda önemli problemler yaşadığını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yerel yönetimlerimizle ilgili 5378 sayılı -daha önceden bu Mecliste çıkan- Kanun maalesef yedi yıl içerisinde genel anlamda bir şey yapılamamış ve üç yıl daha uzatılarak 7/7/2015 yılına kadar uzatılmıştır. Yedi yılda hiçbir şey yapılmayan bu sistemde, son önümüzdeki iki buçuk yılın içerisinde neler yapılacak, onu da hep beraber göreceğiz. Ama bunların bir an önce yapılması lazım.

Engellilerin birçok problemlerini hep beraber gözleyebiliyoruz günlük yaşantımız da dâhil olmak kaydıyla. Okullarına bakıyoruz, okullarda kaynaştırma eğitimi olsun mu, olmasın mı, yoksa özel zihinsel engelliler okulu olsun, görme engelliler okulu olsun, ayrı ayrı okulları mı olsun, birleşik okulları mı olsun bugün olmuş hâlâ karar vermiş değiliz. Dünyada doğru bir tanedir. Dünyada doğru neyse o kararı verip Türkiye'de de biz bunları uygulatmak zorundayız.

Engelliler acınacak insanlarımız değildir. Engellilere, sadece, imkân tanımak mecburiyetindeyiz, bunu da bu Parlamento olarak buradan çıkacak kanunlarla yapmak zorundayız. Engellilere imkân verdiğimiz takdirde onların başaramayacağı hiçbir şey yoktur.

İmkân verilen bir konudan bahsetmek istiyorum sizlere. Engellilerin spor yapmaları konusunda şu son yıllarda, özellikle bir on-on beş yılların içerisinde engelli spor federasyonlarının kurulmasıyla ilgili onlara verdiğimiz imkânlarla dünyada, Avrupa'da ve olimpiyat ve paralimpik oyunlarında birçok başarıyı da Türkiye'ye getirdiler. Ay yıldızlı bayrağımızı göndere çıkarttılar ve İstiklal Marşı'mızı okutturdular.

Şimdi "Eğitim." dedik. Eğitimden sonra bir bakıyorsunuz, eğitimini almış, ortaöğretimi bitirmiş veya liseyi bitirmiş; bundan sonra bu engellimiz ne yapacak? İş istihdamı… İş istihdamı konusunda 8,5 milyon engellimizin sadece ve sadece 20 bin küsuru iş bulabilmiş, gerisi, maalesef, evde oturmak zorunda; gerisi, dışarıya çıkabilen ki çıkabiliyorsa eğer sokaklarda dolaşmak zorunda veya derneklerinde vakit geçirmek zorundadır. Bunlara iş istihdamı yaratmak mecburiyetindeyiz, bunlara yardımcı olmak mecburiyetindeyiz.

Şimdi, daha önce çıkmış bir kanunumuzla özel sektörde ve kamu kuruluşlarında yüzde 4 ve yüzde 3 işe alma mecburiyetleri var. Şimdi, devlet bunu uygulamıyor, maalesef uygulamıyor. Özel sektör de takip ediyor tabii ki haklı olarak. Devlet uygulamadıktan sonra bu kanunu özel sektör de bunu uygulamamak için kırk dereden suyu getiriyor.

KAMUDA İSTİHDAM

Şimdi, Meclis olarak, tüm gruplar olarak bunun yüzde 3 ve yüzde 4 işe alma, iş istihdamı sağlama noktasında, Milliyetçi Hareket Partisi, milletvekili olarak ve grup olarak bu rakamın yüzde 7'ye çıkması noktasında daha önce bir kanun teklifi vermiştim. Gelin, hep beraber bir olalım, bu engellilere iş istihdamı sağlaması noktasında bu kanun teklifimizi hep beraber kanunlaştıralım.

Ortaöğretimi, liseyi bitirdikten sonraki engellilerimiz yüzde 7 oranında, iş istihdamı sağlama anlamında, özel sektörde ve kamu kuruluşlarında işe başlasınlar. Evde durmaktan, kendini dinlemekten ve engelliyken bu sıkıntıları düşünmekten dolayı tekrar ikinci bir engelli olmama konusunda onlara yardımcı olalım. Hep beraber, buyurun, bu kanunu çıkaralım ki kanunumuz daha komisyona bile girmedi, kendi hâlinde bekleyip durmaktadır.

TEKERLEKLİ SANDALYE

Bununla beraber, fiziksel engellilerin en büyük sorunlarından bir tanesi: Bugün, hâlâ, gelişmiş bir ülke olarak telakki ettiğimiz Türkiye'de mavi kapak topluyoruz ve sembolik fiyatlarla satılan tekerlekli arabalar, tekerlekli araçlar mavi kapak toplamak suretiyle vatandaşlarımıza dağıtılıyor. Gelin bunu hep beraber, devlet eliyle yapalım. Hatta hatta öyle bir devlet eliyle yapalım bunu ki, bunun fabrikasını -ithal geleceğine- Türkiye'ye kuralım, akülü arabayı imal ettirelim, bunu teşvik edelim, evden çıkamayacak olan engellilerimize de bir noktada yardımcı olmuş olalım. Devlet olarak bunları sağlayalım, hep beraber engellilerimize yardımcı olalım.

Şimdi, bazı kanunları çıkarıyoruz engellilerle ilgili, sonradan onları rahatlatma anlamında çıkardığımız kanunları tekrar zorlaştırıyoruz. Nedir? Bunlardan bir tanesinin örneğini vermek istiyorum: Yurt dışından getirdikleri arabaları beş yıl içerisinde satamazlar. Tamam, pekâlâ, böyle bir kanun çıkmış ama şimdi bu on yıla çıktı. Bu, engellilere yapılan bir eziyettir, bir haksızlıktır. Bunları, bu kanunları çıkarırken çok dikkat etmemiz lazım. Onlara yardımcı olma noktalarında, her noktada onlara destek olmamız gerekiyor.

ENGELLİ RAPORU KARMAŞASI

Bunların dışında, bir engellinin engelli olup olmadığının kararının verilmesi noktasında -Türkiye'de 81 şehrimiz var- değişik hastanelere gidiyor ve değişik raporlar çıkıyor engellilerimizin karşısına. Bir tarafta engel durumu yüzde 40, bir tarafta yüzde 60, bir tarafta yüzde 80 olarak bunlar çıkabilmektedir ve bunlar sıkıntıya düşürmektedir, engellilerimizi bir kez daha yıkıma uğratmaktadır.

Bu konularla ilgili önerimiz şudur: Türkiye genelinde engellilerin engellilik kalifikasyonunu ölçebilecek uluslararası bir hastane kuralım. Bu hastaneye gelsinler; engellilerimizin engel durumlarını burada tespit etsinler doktorlarımız, uzman doktorlarımız ve Türkiye'de böyle bir kargaşalığa sebep verilmesin diye düşünüyoruz. İşte, çözüm önerisi de budur. Bunların hepsi Parlamentoda birlik, beraberlik olarak çıkartılacak kanunlardır. Bunlar da zor değildir, yeter ki iktidar bunu istesin. Bizler muhalefet olarak, Milliyetçi Hareket Partisi olarak engellilerin her noktasında onlara yardım etmeye hazırız.”

VEKİLLERE PLAKET VERİLDİ

Konuşmaların ardından plaket töreni düzenlendi. 19 Dönem MHP Çorum Milletvekili Muharrem Şemsek plaketini MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun elinden alırken, AKP İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol plaketini 19. Dönem ANAP İstanbul Milletvekilinden aldı.

AKP Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ plaketini Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’in elinden alırken, törene katılamayan CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ve 23. Dönem AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva da plakete layık görüldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri