Elbistan Gençlik Merkezi’nde düzenlenen ve 3 gün süren Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği, üç kuşağı aynı oyunda bir araya getirdi.
Mendil kapmaca, sek sek, birdirbir, körebe, çelik-çomak, saklambaç, yakan top, ip atlama, yağ satarım bal satarım ve tombik oyunlarının oynandığı şenliğe 17 okuldan 58 takım katıldı.
Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’nin en anlamlı organizasyonu ise, üç kuşağın aynı anda unutulmaya yüz tutan topaç çevirme oyununu oynamaları oldu.
Oğlu ve torunu ile birlikte oyun alanına gelen dedeler, en son 25-30 yıl önce çevirdikleri topaçları ellerine alarak, bağladıkları ip ile sahaya fırlattılar. Aradan geçen zamana rağmen topaçları büyük bir ustalıkla çeviren dedeler, oğulları ve torunları ile birlikte bu heyecanı bir kez daha yaşadılar.
Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, yaklaşık 1 yıldan beri hazırlıkları yapılan şenliğin, unutulmaya yüz tutan geleneksel oyunların tekrar gün yüzüne çıkmasına vesile olduğunu belirterek, çocukların şenliğe olan ilgisinin, ne kadar isabetli bir karar aldıklarını göstermeye yettiğini vurguladı.
Kaymakam Tuncay Akkoyun, yaptığı değerlendirmede, “Sizlerin de bildiği gibi geleneksel çocuk oyunları unutulmaya yüz tutmuş, bizim çocukluğumuzda büyüklerimizin de bizlere öğrettiği, bizim kültürümüzde olan yıllardır babadan oğula geçmiş, değerli, kıymetli aktiviteler, oyunlar. Bizim amacımız, kültürümüzü unutturmamak, yaşatmak, aynı zamanda çocuklarımızın ekran başı bağımlılığından kurtarmak, bilgisayar başında, soğuk ekranlara bağımlılıklarını azaltmak, bu süreleri oyun alanlarına aktarmak, spor yaparak, hareket ederek zaman geçirmelerini sağlamak, aynı zamanda da çocuklarımızın daha çok hareket etmesini, temiz havayı teneffüs etmelerini sağlamak. Arkadaşlarımızın bir yıldan beri bir hazırlıkları vardı. 17 okul ve 58 takım yer aldı. Bu çok güzel bir organizasyon. Burada da çok güzel bir olaya şahitlik ettik. Burada dedemiz var, yanında oğlu var, hemen yanında da torunu var ve birlikte topaç çeviriyorlar. Geleneksel oyunları birlikte oynuyorlar. Sadece topaç değil, diğer oyunları da birlikte oynuyorlar. Bunlar çok önemli. Bu kültürün dededen çocuğa, çocuktan toruna yansıması çok önemli. Öncelikle bunu kabullendikleri, değer verdikleri ve katıldıkları için çok teşekkür ediyorum. Sayın Başsavcımız sağ olsunlar teşrif ettiler. Bizler de katıldık, beraber topaç çevirdik. İstiyoruz ki çocuklarımız sürekli oyun alanlarında olsunlar, temiz havayı teneffüs etsinler. Hareket etsinler, ekran başında zaman geçirmek yerine bu tür etkinlikler için zaman geçirsinler. Kültürümüzü yaşatsınlar. Bizler de gereken desteği verelim. Zaten tesislerimiz de yeterli imkânları sunuyor. Ben bu oyunların önümüzdeki yıl daha da gelişeceğine inanıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Kaymakam Tuncay Akkoyun, Elbistan Gençlik Merkezi’nin çocuklar için güvenli alanlar sunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Burada gururla söyleyeceğimiz bir konu daha var. Buradaki alan biliyorsunuz gençlik merkezi. Gençlik merkezimizin hem kapalı, hem de açık alanları var. Burada oyun oynayan çocuklarımız güvenli bir şekilde oyunlarını oynuyorlar. Burada öğretmenlerimizin, rehberlik öğretmenlerimizin ve aynı zamanda sağlık ekiplerimizin gözetiminde güvenli bir alanda oyunlarını oynuyorlar.”
11 yaşındaki torunu Muhammet Fatih Koçkar ile birlikte topaç çeviren 71 yaşındaki Abdullah Yılmaz ise, torunu ile birlikte oyun oynamanın mutluluğunu yaşadığını dile getirerek, “En son 25-30 sene önce topaç çevirmişimdir. 60 sene önce yaptığım topaçları şimdi hatırladım. Eskileri hatırladığım için benim için büyük mutluluk oldu. Bu şenlikte emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Cumhuriyet Başsavcısı Yasin Emre ve okul müdürleri, şenliğe katılan babalar, oğulları ve torunları ile mendil kapmaca yarışmasında ter döken çocuklara madalyalarını takdim ettiler.