Daha istikrarlı ekonomi için alternatif enerji şart

Kahramanmaraş’ta Güneş Enerji Santrali Kurulumu Yapan Ekinox Enerji İşletme Müdürü Murat Aksu, ekonomi özel sayımızda sorularımızı yanıtladı.

Aksu; “elektrikte dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bunun artık önümüzdeki süreçte ortadan kalkması için alternatif enerjilere yönelmemiz lazım” dedi.

EKİNOX ENERJİ KİMDİR? NE ZAMAN KURULDU?

Ekonox Enerji güneş santrallerini yapan bir firmadır. Kahramanmaraş’ta 2 yıldır faaliyet gösteriyoruz. 10 yıldır bu sektörün içerisindeyiz. İlk olarak Kahramanmaraş’ta Konya SYS Enerji’nin çözüm ortağı olarak başladık ama daha sonra Ekinox Enerji’yi kurup şehre hizmet etmeye başladık.

TÜRKİYE’DE Kİ ENERJİ SEKTÖRÜNÜ DEĞERLENDİRMEK GEREKİRSE 2019 YILINI NASIL GEÇİRDİ?

Güneş enerji sektörü 2019 yılında bir yönetmelik değişikliğiyle ivme kazandı. Çatısına güneş enerji santrali kurulumu yapan kişi fazla elektriği artık devlete satabiliyor. Bu çok önemli bir değişiklik oldu ve sektör çok ciddi canlanma yaşadı. Şuanda bu yönde çok ciddi talepler var. Özellikle elektrik fiyatlarının artmasıyla beraber insanlar alternatif enerjiye yöneliyorlar.

2019 YILININ EKONOMİSİNE BAKTIĞIMIZDA SANTRALLERİN MALİYETLERİNDE ARTIŞ YA DA DÜŞÜŞ OLDU MU?

Kurulum maliyetlerinde düşüş oldu. Bizim için en önemli kalem paneldir. Panelde ki düşüş sektörü çok etkiledi. Hem yönetmelik değişikliği hem elektrik fiyatlarının artması bunun akabinde karşı olarak maliyetlerinde azalması sektörü canlandırdı.

HANGİ FİRMANIN ÜRÜNÜNÜ KULLANIYORSUNUZ?

Türkiye’de yaklaşık 30 tane panel firması var. Biz bunların hemen hemen hepsiyle çalışabiliyoruz. Burada tabi ki kaliteli ürünler tercih etmeye çalışıyoruz. Bunların şuanda 4-5 tanesi ile ağırlık olarak çalışıyoruz. Bize aynı zamanda Panasonic markasının Kahramanmaraş çözüm ortağıyız.

PANELLERİN ÖMRÜ NE KADAR?

Güneş panellerinde 25 yıl garanti veriyoruz. İlk 10 yıl yüzde 90 verim garantisi, geriye kalan 15 yılda yüzde 80 verim garantisi veriyoruz. Bu ciddi bir rakamdır. Şuana kadar kurulu olan santrallerde de verim anlamında da bir sıkıntı yaşanmadı.

KURULUM MALİYETLERİNDEN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?

1 Megavat santral yaklaşık 450-500 bin dolar civarında kuruluyor. Eskiden bu rakam 700-800 bin dolardı. Geri dönüşümüne baktığımız zamanda 1 megavat santralin aylık ortalama getirisi 75 bin lira oluyor. 3-4 yıl içerisinde kendini amorti edebiliyor.

SANTRAL KURULUMUNDA KAHRAMANMARAŞ’IN AVANTAJI VAR MI?

Türkiye güneş potansiyeli olarak zaten iyi bir konumda. Kahramanmaraş’ta bu konuda çok iyi bir konumdadır. Kahramanmaraş’ta şuanda 300’den fazla güneş santrali var. Bu konuda ciddi bir talep var. Bu talebin nedenlerinden bir tanesi de artık bu sistemin evlerde bile kullanılabiliyor olması.

2 YILDA KAÇ FİRMAYA ULAŞTINIZ?

Biz proje bazlı çalışıyoruz. Büyük proje olarak bakarsak 10’a yakın projemiz oldu. Küçük projeler dahil olursa 20’den fazla projemiz oldu. Bu projenin çoğu bu yıl içerisinde gerçekleşti. Bu iş avantaja döndükten sonra özellikle fabrikaların çatısında ciddi bir talep var. Şuanda Kahramanmaraş’ta 50’den fazla firma başvuru yapmış durumda. Kurulum için sırada bekliyorlar. Kurmak isteyenlerin de acele etmeleri lazım, çünkü trafo kapasitesi doluluğa ulaştığında sıkıntı olabiliyor.

2020 YILINDAN BEKLENTİLERİNİZ NELERDİR?

2020 yılında çatılardaki kurulum sayısının artacağını düşünüyorum. Çünkü elektrik maliyetleri çok yüksek. Yeni kapasitelerin açılacağını ümit ediyoruz. Özellikle Organize Sanayi bölgesinde trafo merkezi ve diğer trafo merkezlerinde çalışmalar var. Bu kapsamda yeni yönetmelikte bazı değişiklikler bekliyoruz. Kendi öz tüketim olarak kullanacak olanlar yani sisteme satmayacak olanların kapasiteden muaf tutulmasını istiyoruz. Bu da eşitlikle yapılırsa 2020 yılından itibaren sektörde biraz daha hareketlilik olacaktır.

KAHRAMANMARAŞ’TA Kİ İŞ ADAMLARININ BU KONUYA YAKLAŞIMLARINI NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Geçen yıla kadar insanlar uzak duruyordu. Bilmedikleri için veya yatırım maliyetleri biraz ürkütücü geldiğinden dolayı. Ama şuanda yatırım maliyetleri çok düştü. Şuana kadar kurup da memnun kalmayan kimseyi görmedim. İnsanlar birbirlerinden fikir alarak, sorarak bu işi yapıyorlar. En büyük etken, özellikle Mayıs ayından sonra yönetmelikteki düzenleme, maliyetlerin azalması, elektrik fiyatlarının artmasıdır.

EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?

Bunu sadece fabrikaların değil müstakil evlerin, apartmanların ortak elektriği için olsun, kamu kurumlarının, yani herkesin düşünmesinin gerektiğini düşünüyorum. Netice de bu milli bir durumdur. Ülkemiz açısından ciddi bir menfaati var. Sonuçta biz elektrikte dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bunun artık önümüzde ki süreçte ortadan kalkması için alternatif enerjilere yönelmemiz lazım.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri