Türkiye’nin diğer bölgelerinde yetişen Ters Lalelere göre ömrü yaklaşık 3 hafta daha uzun olan çiçekler, Ekinözü Salavan Dağları’nda ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Kamuoyuna duyurulmasından kısa bir süre sonra doğaseverlerin ilgisini çekmeyi başaran Ters Laleler, çiçeklerini açtığı dönemde ziyaretçi akınına uğruyor.
Ekinözü Salavan Dağlarının bin 800 metre rakımında yetişen Ters Laleler, yaklaşık 75 santim boyu ve ters açan 6 çiçeğiyle dağcıları kendine çekti. Ekinözü Belediyesinin düzenlediği 1. Ters Lale ve Şifalı Acı Su Festivali’ne katılmak için 15 ilden gelen yaklaşık 800 dağcı şenliğin ikinci gününde lalelerin yetiştiği bölgeye tırmanış yaptı.
Metrelerce yüksekliği Türkiye’nin nadide çiçeklerinden Ters Laleleri görmek için tırmanan yüzlerce dağcı, sonunda eşsiz güzellikteki çiçeklerin elvan elvan türleriyle buluştu. 2 saat süren tırmanışın ardından Ters Lalelere kavuşan dağcıların hayranlığı ve mutluluğu gözlerinden okunuyordu.
Dağcılar gördükleri manzara karşısında büyülenirken, yaşadıkları anı ölümsüzleştirmek için bol bol fotoğraf çekti.
“EMEKLERİMİZ, DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMAK VE…”
Tırmanışa katılan Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Burada nereye baksanız ters lale tarlalarını görüyorsunuz. Burada mükemmel bir manzara var, bir tarafta da ters lale tarlaları var. Bu muhteşem güzellikteki çiçeklerin boyu 75 santimetreyi buluyor. Kültür ve tabiat varlıkları listesinde koruma altına alınması için ilçe kaymakamlığımız ile çalışma başlattık. Türkiye'de 4 ya da 5 ilde yetişen bu çiçekler, özellikle Ekinözü’nde bol miktardadır ve birkaç yerde bulunuyor. 1800 metre yükseklikte, toprağı bol, güneş gören ve su tutmayan bölgelerde yetişir.
Bu çiçeklerin daha iyi korunup daha fazla tanıtılması gerekiyor. Özellikle yetiştiği yerler çok bakımsız. Buraların bakımının yapılması, yetiştikleri yerlerin şartlarının düzeltilmesi için desteğe ihtiyacımız bulunuyor. Kendi imkanlarımızla çiçeklerimizin korunması ve çoğalması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ancak bunlar yetersiz kalmaktadır. Ülkemizin nadide değerlerinden olan bu çiçeklerin hem koruma altında tutulması hem de turizme kazandırılması için biraz önce yaptığım destek çağrısını yineliyorum. Emeklerimiz, değerlerimize sahip çıkmak ve bunları geleceğe sağlam bir şekilde taşımak içindir. Bu noktada herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğine olan inancımı ifade ediyorum. Birlik beraberlik ve dayanışma içinde şehrimizi, ülkemizi daha iyi noktalara taşıyacağımıza inanıyorum.”
“FESTİVAL ÇOK GÜZEL GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU”
Bu yıl ilkini düzenledikleri festival hakkında kısa bir değerlendirme yapan Çeleğen şunları ifade etti: “ Birincisini düzenlediğimiz Ekinözü Ağlayan Gelin Lalesi ve Acı Suyu Festivali, çok güzel görüntülere sahne oldu. Binlerce vatandaşımız 2 gün boyunca eğlenme imkanı buldu. Çeşitli etkinliklerle şenliğimizi daha da güzelleştirmeye çalıştık. Konserler, yarışlar, yürüyüşler gibi birçok etkinlik halkımızın gönlünce eğlenmesine imkan sağladı diye düşünüyorum. İkinci gün yaptığımız bu tırmanış ile de ilçemizin güzelliklerini misafirlerimize tanıttık. Aynı zamanda Şifalı İçmeleri, Şifalı Peolid Çamurunu ve Kırmızı Göleti gezdik. Programımıza destek veren ve katılan herkese canı gönülden şükranlarımı sunuyorum.”