“Bizim ideolojimiz tüm alanlara Allah’ın adaletini götürmek, o hedeflerle tekrar Türk Milleti Dünya sahnesine çıktı” diyen Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bu millet tekrar İslam sancağını eline aldı” dedi.
Son zamanlarda Türkiye’de en çok konuşulan konular arasında yer alan Başkanlık sistemi ve yeni anayasa ile ilgili Diriliş Haber Gazetesi Kahramanmaraş’taki Belediye Başkanları, Parti Başkanları ve işadamlarının görüşlerine yer verdi. Anayasa değişikliğinin bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, 1 Kasım seçimlerinden daha fazla evet oyla Afşin halkının ‘evet’ diyeceğini söyledi. 2016 ekonomisinin nasıl geçtiğini, Başkanlık Sistemi ve Anayasa değişikliğini, Başkanlık Sistemine Afşin halkının ne dediğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023, 2053, 2071 hedeflerini ortaya koymasından sonra dünya devletlerinin Türkiye’ye bakışını ve belediyecilikle alakalı tüm projeleri gazetemize anlattı. İşte Başkan Güven ile yaptığımız röportaj:
2016 ekonomisi nasıl geçti?
Ulusal düzeyde var olan ekonomik gelişmeler ilçemizi etkiledi. Özellikle geçtiğimiz süreçteki 15 Temmuz darbe girişimi ve Ortadoğu’daki ülkelerde olan gelişmeler ülkemizi ekonomik olarak sıkıntıya soktu. Ama hükümetimizin aldığı tedbirlerle büyük global krizler geldiğinde de Cumhurbaşkanımızın söylemleri sonrasında ‘bu krizler devletimizi teğet geçecek’ demişti ve dediği gibi de oldu. Bizi etkileyen kısmı bütçe gelirleri içerisindeki vergi payları azalınca bize olan paylar da azaldı. Belediye Ekonomisi içerisindeki ölçeklerde bazı yatırımcıların yatırım kararlarını olumsuz etkiledi.
Çok olağanüstü kayıplar olmadan kendi adımıza bunu atlattık. Özel sektörde yatırımlar ertelendi, inşaat yatırımlarında biraz gerilemede oldu. Ancak referandum ile her şeyin daha da düzeleceğine inanıyorum. Bizim 2015’ten gelen bir sıkıntımız var, Maliye sahamızın göçük nedeniyle kapatılması ve henüz bir çözüme kavuşturulmaması ve bu yatırımın belirsiz olması bizi olağanüstü etkiledi. 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanıyordu ve bu kişiler işsiz kaldı. Yeni yatırım kararı enerji konusunda Afşin de netleşmedi, bizim bölgemizde Temmuz ayında yakacak odun tedariki başlıyor. Enerji bakanlığında da Hidrolik ve termik elektrik santrallerimiz var. Doğal gaz elektrik enerjisini dönüşüme dönüştürme oranı azalıyor.
Bizim buradaki özelleştirme kapsamındaki termik santrallerimizin bakımı bir şekilde yapılamadı. Çevre Bakanlığı İl Müdürlüğüne bildirdik onlar geldi inceleme yapılıyor.
Keşke bu yatırım kararını geri almasalar da Termik Santraller yeni den dizayn edilse, Bu konu hayati öneme sahiptir. Enerji potansiyelini değerlendirmemiz lazım, bu Termik Santralleri tekrar dizayn ederken çevreye zarar vermemesi için bütün çalışmaların yapılması gerektiğinin önemini bilmemiz gerekiyor.
Başkanlık Sistemi ve Anayasa değişikliği Türkiye için gerekli mi?
Anayasa Değişikliği bir ihtiyaçtır. 1982 Anayasası’nda özgürlük biraz daha kısıtlandı, bu aşırı özgürlükler kaosu tetikliyor diye bu özgürlüklerin bir kısmını kısıtladılar. Türkiye de siyasi iktidarın oluşamayacağı bir seçim sistemi ile yaptılar. Tüm vesayet kurumları ortadan kalksın millet kendisini yönetecek insanları kendi oyları ile seçsin.
Şuandaki parlamenter sistem ile Anayasa Değişikliği ve Başkanlık Sistemi arasındaki fark, Cumhurbaşkanının halkın seçmesi ve yürütme yetkisinin ona verilmesidir. Yani halkın iradesine çok yerli yerince oturmayacağını, halkın iradesinin doğru olmayacağını sözlerin arkasında ve altından bunu söylemeye çalışıyor. Sistem de milletvekilleri Yasama görevi yapacak, Yasa çıkartacak yürütme Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından değil sadece Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak. Siyasi istikrarsızlık oluşması mümkün değil. Cumhurbaşkanı seçilirse yüzde elli bir çoğunluk aranacak. Bir insan halkın yüzde elli bir oyunu almak zorunda bu demek oluyor ki siyasi istikrarsızlık olmayacak. Şu an kim ne derse desin, Genel Başkanının istemediği hiç kimse Milletvekili olamaz. Bu kez bölgede tanınan sevilen insanlar, mecburen aday gösterilecek. Siyasiler arasında kendisine şans bulamayan ama bölgeye katkı sağlayacak insanların da önü açılacak. Yasa çıkarma yetkisi tamamen meclis te olacak. Şimdiye kadar çıkan yasaların yüzde doksanı iktidar partisinin önerisi ile çıkmış, geriye kalan yüzde onda iktidar partisinin milletvekilleri sayesinde çıkmış. Şu anda Türkiye de muhalefet diye bir şey yok. Parlamenter sistem mehter takımının yürümesi gibi iki ileri bir geri değil de, bir ileri iki geri gibi bir durum söz konusu.
Başkanlık Sistemine Afşin halkı ne diyor?
En son seçimlerde yüzde altmış sekiz oyu oranıyla bir rekor elde ettik. Yaptığımız işlerle halkın olumlu algı oluşturmayı başardık. Cumhurbaşkanımıza karşı güven ve inanç bu oyları getiriyor. 1 Kasım da aldığımız oy oranından daha fazla bir oy oranıyla halkın Evet diyeceğinin farkındayız. Hem hizmet üretiminde bu şekilde, hem de halka dokunacak anlamda çok güzel çalışmalara imza attık. Sahalara çıktık, insanlarımızın dertlerini artık daha iyi dinliyoruz, eski muhtarlarımız ve eski yöneticilerimizle bir araya geleceğiz. 1 Kasım’dan daha fazla bir evet oyuyla Afşin evet diyecek. Referandumda yüzde yetmiş evet diyeceğiz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023, 2053, 2071 hedeflerini ortaya koymasından sonra sizin dünyaya bakışınız, dünya devletlerinin de Türkiye’ye bakışı konusunda ne düşünüyorsunuz?
Bizim geçmişte İmparatorluk devletimiz vardı. Bir gün tekrar dünya sahnesinde büyük ülke olacağız iddiasındadır. Bizim ideolojimiz tüm alanlara Allah’ın adaletini götürmek, inşallah o hedeflerle tekrar Türk Milleti Dünya sahnesini çıktı. Aleme nizam getirmek için İlah-ı Kelimatullah’ı dünyaya hükmettirmek için çıktı diyebiliriz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bu milleti tekrar İslam sancağını eline aldığını söyleyebiliriz.
Başkanlık sistemine geçildiği takdirde dünya devletleri arasında Türkiye’nin konumu ne olur sizce?
Cumhurbaşkanımız gücü toparladı, savunma sanayisini geliştirdi. Özellikle ticaretin olmazsa olmazı yol ağlarını geliştirdi. Çünkü büyük ticaret yollarının önemi çok fazladır, Abdulhamit döneminde yapılan planlamalar adım adım uygulanıyor. Dolayısıyla mücadelemiz devam edecek. Bizim görevimiz Sefer Etmek zafer ise Allah’ın takdiridir.
15 Temmuz gecesinden günümüze kadar geldiğimizde; Türk toplumundaki duyarlılık, hassasiyet ve birlik beraberlik konusunda ne düşünüyorsunuz, bunun Kahramanmaraş’a yansımaları nasıl oldu?
Bir siyasi parti dışında bütün partiler olarak el eleydik. Büyük bir beraberlik örneği sağlandı. Tabi bu arada da yara aldık. FETÖ terör örgütü liderinin mehdi olduğuna inanan insanlar var. Onların bu kanmışlığı yüreğimizi yaktı.
Göreve geldiğiniz günden beri hizmetleri özetlemek gerekirse neler söylersiniz?
Afşin şu şebekesi sorunlarımız vardı, bizden önceki belediye tarafından proje yapılmış ama gerçekleştirilememiş, yenileme çalışmaları devam ediyor. Bizden önce üst yapı hiçbir zaman gelişemedi Afşin’de üst yapı bizim sayemizde tamamlandı.
Büyüklerimizi gezdirdiğimizde, ben buraları hiç görmedim diyen insanlar vardı. Bunları yapmak için de önemli bir borç yükü altına girmiş bir belediyeyiz. Finansal analizlere göre bir mali iradenin bütçe gelirinin yüzde otuzu tutarındaki bir borç yükü altına girdik. Parkeleri kendimiz üretmeye başladık. Yüz bin metrekare döşeyeceğimiz yerde kendi imalatımız olduğu için parkeleri iki yüz bin metrekare döşedik. Bölgenin en büyük ikinci asfalt üretim tesisini Afşin’e kazandırdık. Kültürel Anlamda Kahramanmaraş’ın ilk hanımlar merkezini Afşin’de açtık. 2014’de İlçeler arasında ilk engelliler merkezini açtık ve faaliyetlerimiz devam ediyor. İlçe dışından ve il dışından yoğun müracaatlar var. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bizi aradılar bu kursu nasıl açtınız diye, Ankara’dan sonra açılan ikinci kursmuşuz biz. Bunu duyunca hem şaşırdık hem de gurur duyduk.
Emeklilerimize bir merkez açtık, özellikle gidecek yeri olmayan emeklilerimizin hoşça vakit geçirecekleri bir yer oldu. İlim Yayma Cemiyeti ile ortaklaşa bir yer yaptık ve teslim ettik. Yeşil Alanlara çok önem verdik. Göreve geldiğimizde toplam 7 dönüm nitelikli yeşil alan vardı, şimdi 142 dönüm oldu. İnsanlar sokağa çıkmaya başladı. Parklara bahçelere akın ettiler. Afşin’in 8 yıldan beri semt pazarı sorunu vardı. Örneği Ankara’da bile olmayan bir semt pazarı yaptık. Dar gelirli çiftçilerin üretici pazarlarını oluşturduk. Sadece küçük çapta zirai üretim yapan ürünleri değerlendirdikleri doğal ürünlerini satabildikleri ve hiçbir ücret ödemedikleri bir alan yaptık. Açık otoparkı hayata geçirdik. Bölgesel nitelik taşıyan, bir oto galericiler sitemiz olacak. Ashab-ı Kehf i devraldık ve bize tahsisini sağladık. 2015 yılının başıyla Unesco geçici listesine alındı. Kalıcı liste için uğraşlarımız devam ediyor.
Bizde malzemelerimiz geldikçe, Ashab-ı Kehfte müze çalışmalarımız olacak. Dış mekan aydınlatmalarını ve ses sistemlerini yeniledik.
17 tane Taziye evini kırsal mahallerimizde yerleşime açtık. Bu seneki planlarımızda 3 tane daha taziye evi var. Köylerin önemli bir kısmında üst yapıyı tamamladık. Devam eden yerler var. İki Mahalle merkezde bitti geriye kalan yol ağının yüzde ellisine tekabül ediyor. Günde 4 bin ton asfalt üreten tesisimiz var. Beton elemanları fabrikalarımız üç vardiya çalışıyor. Bizim hedefimiz büyükşehirin hedefi ile uyuşur. Ekim Kasım ayına geldiğimizde Afşin Merkezde üst yapısı tamamlanmamış yer kalmasın arzusundayız. Köylerimizde önemli ölçüde çalışmalara imza attık.