Koyun Gözü
Diğer Adları: çayır papatyası.
Hasat zamanı ve şekli: çiçek gömeçleri ve bitkinin toprak üstü kısımları toplanıp kurutulur.
Kurutma Usulü: gölgede.
Kullanma Usulü: kuru bitkiden toz haline getirilmiş üç çay kaşığı dolusu 100 cc soğuk suda sekiz saat bekletilip süzülerek 1 gün içinde tüketilir. Tortusu haricen yaraların üzerine konur.
Kullanılan Kısımlar: çiçekli toprak üstü kısımlar.
Şifası: terletici, öksürüğü dindirici, göğsü yumuşatıcı, idrar söktürücü, haricen iltihap kurutucu olarak ve mayasılda kullanılır. Halk arasında bayanlarda yumurta kanallarını açıcı olarak da kullanılmaktadır.
Zehirlilik durumu: zehirli değildir.
Yetişme Ortamı: nemli çayırlar.
Uyarılar: papatya çeşidi değildir. Onun yerine kullanılmaz.
Muhteviyatı: sakızlı maddeler, organik asitler, mum, yağ, flavonlar, belidin, şeker, balfizin, tanen, acı madde, saponinler, eterik yağ, inülin, Vitamin C, helme maddeleri vs.