Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Kahramanmaraş, illere göre muhtemel eğitim süresi cinsiyet eşitliği endeksinde orta sıralarda yer aldı. Bu endeks, kadınların eğitim süresinin erkeklerin eğitim süresine oranlanmasıyla hesaplanıyor. 2023 yılında cinsiyet eşitliği endeksi 1,05 olarak gerçekleşti ve bu oran 2018'deki 0,97'den artış göstererek kadınlar lehine bir iyileşme sergiledi.
Endeksin en yüksek olduğu iller arasında Tunceli ve Iğdır (1,12), Çanakkale (1,10), Bartın ve Çankırı (1,09) yer alırken; en düşük oranlar Bitlis, Şanlıurfa ve Siirt (0,95), Muş (0,96) ve Batman (0,98) oldu. Kahramanmaraş ise cinsiyet eşitliği endeksinde Elazığ, Malatya, Osmaniye gibi illerle birlikte orta seviyede yer aldı.
2023 yılı verilerine göre Türkiye’de ilkokul çağındaki bir bireyin eğitim hayatında geçirmesi beklenen süre 17,9 yıl olarak hesaplandı. Ortaöğretimi tamamlayana kadar bu süre 12,3 yıl iken, okul öncesi eğitimde ise 1,6 yıl olarak belirlendi. Ancak bu süre, bir önceki yıla göre %1,3’lük bir düşüş gösterdi; erkeklerde daha hızlı azalarak %2,8'lik bir düşüşle 17,6 yıla gerilerken, kadınlarda %0,3 artışla 18,4 yıl oldu.
Muhtemel eğitim süresinin en yüksek olduğu il 20,3 yıl ile İstanbul olurken, en düşük süre ise 14,9 yıl ile Muş ve Şırnak'ta kaydedildi. Son beş yılda bu sürenin en fazla arttığı il %8,3 ile Gümüşhane olurken, en büyük düşüş %10,4 ile Eskişehir'de gerçekleşti.
Cinsiyet bazında bakıldığında, kadınlar ve erkekler için en uzun eğitim süresi İstanbul’da gerçekleşti. Erkeklerde Karabük ve Ankara ön plana çıkarken, kadınlarda ise Tunceli ve Karabük ilk sıralarda yer aldı. Öte yandan, erkekler arasında en düşük süre Ağrı’da, kadınlar arasında ise Muş'ta kaydedildi.
Kaynak: Haber merkezi