Gazetemize açıklamalarda bulunan Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, “Mart ayının sonuna doğru yağan yağmurlar çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü” dedi.
Kahramanmaraş’ta geçtiğimiz iki yılda çok büyük kuraklık yaşandığını ifade eden Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı 2017’nin mart ayında yağan yağışların beklentiyi biraz da olsa karşıladığını söyledi. Çiftçinin korkulu rüyasının kuraklık olduğunu kaydeden Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta kuraklık 2014 yılında başladı. 2014 yılında ciddi anlamda bir kuraklık yaşadık. 2015 yılında her ne kadar yağış olsa da 2014 yılının kuraklığı devam etti. Beklenen yağışlar 2016 yılında da olmadı. 2017’nin mart ayında yağan yağışlar ise çiftçinin yüzünü güldürdü” dedi.
NİSAN AYI ÇOK ÖNEMLİ
“2017 yılının Nisan ayına girdiğimiz şu günlerde geçtiğimiz aylara baktığımızda Kahramanmaraş’ta yağışlar biraz zayıftı” diyen Çetinkaya şöyle dedi: “2016’nın sonlarına doğru ve 2017 yılında yağan kar yağışı şehrimizde ve bölgemizde kısmen istediğimiz gibi oldu. Mart Ayının sonuna doğru yağan yağışlar ise çiftçinin yüzünü güldürmeye yetti. Eğer bu yağışlar olmasaydı ekilen buğdaylarda verim sıkıntısı yaşanacaktı. Bu yağışlar nisan ayında da devam ederse kuraklıkla alakalı hiçbir sıkıntı yaşamayız.”
ÇİFTÇİ MISIRI AZALTTI
Son 3 yılda yaşanan kuraklıklardan sonra mısır ekiminde azalma yaşandığını söyleyen Çetinkaya, “Su olmayınca çiftçimiz mağduriyet yaşıyor. Bu sebeple çiftçilerimiz mısır ekimini azaltmaya yöneldi. Buğday ve pamuk daha ön plana çekilmeye başladı. Mısır suyu da çok istiyor, çiftçimiz de önlem amaçlı mısırı geri planda tutmayı tercih eti.”
AYVALI SIKINTILI
Barajlardaki doluluk oranını da değerlendiren Çetinkaya, “Şuana kadar yağan yağışlar barajları kısmen doldurdu. Kartalkaya Barajı yüzde 80 oranında doluluk gösteriyor. Ayvalı Barajımızda ise sıkıntılar devam ediyor. Doluluk oranına baktığımızda yüzde 30’larda diyebiliriz. Ayvalı Barajı’nda önümüzdeki yıl da sıkıntı çekilecek gibi duruyor. Kılavuzlu Barajı’nda zengin su kaynakları olduğu için sulamada sıkıntı olacağını sanmıyorum. Bu yıl Ayvalı Bölgesi’ndeki çiftçilerimiz için sıkıntılar var diyebiliriz.”
DOLU ETKİLEDİ Mİ?
“Tarım arazilerinde bulunan buğday, mısır, arpa ve Maraş biberi için yağışlar son derece olumlu oldu” diyen Çetinkaya, “İlaçlama ve gübreleme yapan çiftçilerimiz vardı. Bu yağmurlar verim için çok iyi oldu. Çiftçimizin maliyeti azaldı. Kendi imkânlarıyla sulama yapacaklardı ama o masraftan kurtulmuş oldular. 2017 yılını geçtiğimiz yıllarla kıyasladığımızda ümit dolu bir yıl diyebiliriz. Yağmurumuz az olsa da kardan dolayı kaynak sularımız ile kuraklık olmayacak diyebiliriz. Çiftçimiz için olumlu bir yıl geçecek. Kısa vadeli gelen yağışlar ve bununla gelen dolu yağışı çiçekli bitkilerde ürün kaybına yol açtı” ifadesini kullandı.