Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, katıldığı bir televizyon programında, koronavirüs (Covid-19) salgın sürecinde aylarca rakımların yanış açıklandığını öne sürdü.
Salgın sürecinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından tüm sorumluğun üstlendiğini kaydeden Öztunç, “Aylarca sayın bakan sorumluluk bizde dedi. Bilim kurulundaki bilim adamları bu işin ustaları konuşmuyor dendiği zaman ama sorumlu biziz denildi. Şimdi bakıyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanı çıkıyor, ‘yetki sorumluluk bilim kurulunda’ diyor. Bu topu taca atmaktır, bundan kaçmaktır, bunun adı yeni bir kandırıldık hikayesi yazmaktır. Ama kandırıldık hikayesi yazarken de kandırıyorlar. Baktılar sıkıntı büyük, rakamlar ciddi, önünü olamıyorlar, beceremediler hemen topu taca atmak için işi bilim kuruluna yıktılar. Bakın başta hata yaptılar. Hani gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklerseniz öyle yanlış gider. Önce test yapmadılar rakamlar yüksek çıkmasın diye. Sonra kovid semptomu hasta hastaneye geldi bir şeyin yok dediler gönderdiler. Yada dolmuşla, otobüsle gönderdiler ambulans da göndermediler. Ardından hijyen maske dediler maske dağıtamadılar. Daha sonraki süreçlerde maalesef tedbirleri yeterince alamadılar” dedi.
Kahramanmaraş’ta 2 bin 400 kişinin yapılan test sonucunun bin 500’nün pozitif olduğunu söyleyen Öztunç, “Bir dönem kapatmalar yaşandı, o kapatmalar zamanında esnaf perişan oldu. Esnaf perişan olunca ekonomik kriz ama bu daha da büyüyecek diye bu sefer kapatmaktan vazgeçtiler. Oysa diğer Avrupa ülkeleri gibi yada diğer dünya ülkeleri gibi kapatma yapıldığı zaman esnafa gerekli destekler verilseydi bu hibedir kredi değildir. Bir miktar vermeye çalıştılar ama kredi verdiler. Kredileri alan esnaf borçlandılar. Rakamları aylarca yanış söylediler. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı çıktı rakamlar açıkladı, cenaze rakamı açıkladı mecbur kaldılar ve gerçek rakamları vermek zorunda kaldılar. Neden gerçek rakamları verdiler biliyor musunuz? Aşılar çıktı. Bir ay içerisinde Türkiye aşı gelecek dünyaya aşılanacak. Aşının sayısında doz miktarında o ülkedeki vaka sayısına göre verilecek, hasta sayısına göre verilecek. Biz 3-4 bin civarında açıklıyorduk. Bakacak aşıyı bulan firmalar ya adam 3-4 bin açıklıyor, diğer tarafta 40 bin açıklayan var. Demek ki, 3-4 bin açıklayanda çok hasta yok. 40 bine öncelik verelim diyecekti ki, bu nedenle rakamları doğru vermek zorunda kaldılar. Biz bu rakamları böyle olduğunu zaten biliyorduk. Benim ilim Kahramanmaraş’ta her günü il sağlık müdürlüğü olsun, doktorlar olsun, başhekimler olsun görüşüyorum. Bir hasta için arıyoruz yada sonuç nedir kardeşim, dünkü tablo nedir diye soruyoruz. 2 bin 400 test yapılıyor bin 500’ü pozitif çıkıyordu. Şimdi bir Kahramanmaraş'ta bile bu kadar çıkıyorsa İstanbul’u, Ankara’yı, Bursa’yı, Kocaeli’yi düşünemiyorum. Zaten rakamlar bu kadar eksik olduğunu biz biliyorduk ama hükümet maalesef çok fazla açıklamıyordu başarısız oldular” diye konuştu.