TSK başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu ile Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ'ten arındırılmasının ardından, Cerablus'ta hayat normale dönmeye başladı. Halk artık evlerinden korkusuzca çıkarak günlük yaşantısını sürdürebiliyor.
TSK'nın desteklediği ÖSO güçleriyleDEAŞ'tan temizlenen Cerablus'ta umutlar yeşeriyor. Şehirde her köşe başında silahlı ÖSO güçleri güvenlik için teyakkuzda bekliyor. Halk rahatlıkla evlerinden dışarı çıkabiliyor. Sokaklarda çocuklar ve kadınlar günlük koşuşturma içerisinde. Çatışma izleriyle dolu evlerin balkonlarında çamaşırlar asılı artık. Şimdi şehir Türkiye'nin desteğiyle yeniden inşa ediliyor. Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, savaşın yaralarının sarılması çalışmaları kapsamında neredeyse her gün Karkamış'ta. Gaziantep ve Karkamış Belediyeleri de Suriyeliler için seferber. Türkiye'nin bölgede yaptığı ilk yatırımlardan biri, çocuklara savaşı unutturmak için çocuk oyun parkları. Şehirde kurulu düzenin tesisinin ardından yardımlar daha etkin ulaştıracak. ÖSO bir yandan Cerablus'ta düzen ve güvenliği sağlarken DEAŞ ile mücadele de çatışmasızlık sonrası sürecek. İlk hedef El Bab.
ŞEHRİN ASIL SAHİPLERİ
Yeni Şafak, Cerablus'a yardım kolileri ulaştıran AK Parti Gençlik Kolları ekibiyle birlikte Cerablus'a girdi. DEAŞ'tan temizlenen Cerablus'ta artık kentin asıl sahipleri var. ÖSO güçleri sınırda ve şehrin her köşe başında güvenliği sağlamak için teyakkuzda bekliyor. Karkamış Sınır Kapısından geçtikten hemen sonra göze çarpan yıkılmış DEAŞ mevzileri, Türkiye'ye terörün ne kadar yaklaştığını gözler önüne seriyor. Cerablus'un temizlenmesine destek veren Türk askeri ise tamamen şehri asıl sahiplerine teslim etmiş durumda. Cerablus'ta ne tank ne de bir Türk askeri var. Mehmetçik ilçede gözükmemeye özen gösteriyor. Türk zırhlılarının ise halen ilçe dışında olası DAEŞ saldırılarına karşı kontrol sağlanan bölgelere hakim noktalarda nöbet tuttuğu belirtiliyor.
UMUTLAR YEŞERMEYE BAŞLADI
Şehir merkezine doğru ilerlerken hayatın normalleşmeye başladığı gözleniyor. Eski günlerine dönmeye başlayan Cerablus'ta halk artık evlerinden çıkmaya korkmuyor. Kadınlar sokaklarda günlük koşuşturmalarında, komşu sohbetlerinde ya da yardım kuyruklarında. Çocuklar ise özgürce oynayabiliyorlar. Bir bina yıkıntısı arasında belki de bir oyuncağını arayan çocuğun görüntüsü yürek burksa da, Cerablus'ta kapıların önüne dökülen sular, balkonlara kuruması için asılan çamaşırlar Cerablus'ta umudun yeşermeye başladığını gösteriyor.
TÜRKİYE'NİN İLK YATIRIMI ÇOCUKLARA
Savaştan kaçan Suriyelilere kucak açan Türkiye, vatanına geri dönenleri de yalnız ve çaresiz bırakmamaya kararlı. Gaziantep Valiliği ve Belediyesi, Karkamış Kaymakamlığı ve Belediyesi bölgenin yaralarını sarabilmek için artı mesai yapıyorlar. Türkiye'nin bölgede ilk yaptığı yatırımlardan biri savaştan en çok etkilenen çocuklara oyun parkları. Gaziantep ve Keçiören Belediyeleri'nin yaptırdığı parklarda çocuklar savaşı unutmaya çalışıyor.
SAHRA HASTANESİ ŞİFA DAĞITIYOR
UMKE ekipleri ve Türk doktorlar da bölgede aktif görev yapıyor. Bölgede Sağlık Bakanlığı'nın desteğiyle kurulan Sahra Hastanesi şimdilik sadece çatışmalarda yaralananlara acil sağlık hizmeti verebiliyor. Ancak bayramdan sonra tam teşekküllü bir hastaneye dönüştürülmesi planlanıyor. Bölgede güvenliğin tamamen sağlanması ve mayınların temizlenmesiyle birlikte evler de onarılmaya başlanacak. Hummalı çalışmalara rağmen halen Cerablus'un bazı bölgelerinde DEAŞ'ın sinsi mayınlı tuzaklarının tam olarak temizlenemediği belirtiliyor.
SIRADA EL BAB VAR
Azez-Cerablus hattında ÖSO kontrolüne geçen 56 köy ve 8 büyük mahalle var. Seçilmiş Mahalli Meclis bir yandan düzen kurmaya çalışırken bir yandan da nüfus sayımları devam ediyor. Suriye'de bir hafta daha çatışmasızlık süreci devam edecek. Ardından DEAŞ'a karşı mücadelede ise ÖSO'nun hedefinde El Bab var. Halen unsurlar El Bab çevresinde tetikte bekliyor.
İlk bakkal dükkanı açıldı
Cerablus halkı savaşın açtığı yaraların sarılması için Türkiye'ye sığınmış durumda. İlçe halkı Türk Kızılay'ı, AFAD ve diğer yardım kuruluşları tarafından getirilen yardım kolileriyle yiyecek ve gıda ihtiyacını karşılayabiliyor. Kızılay da üç öğün yemek dağıtıyor. İlçede savaşın ardından ilk 'bakkal' dükkanı bile açılmış. Bakkalda, Türk Lirası geçiyor ve Türk malı ürünler satılıyor. Ancak parası olmayan bölge halkı henüz oradan alışveriş yapamıyor. Bakkal Dükkanı, Cerablus'ta yardım amaçlı bulunan kişilere hizmet veriyor.
Elektrik hattı için çalışma sürüyor
Sivil halk günlük yaşantısına devam ederken, elektrik direklerinin onarımı devam ediyor. Sivil halk günlük yaşantısına devam ederken, elektrik direklerinin onarımı devam ediyor.
Cerablus terörden temizlendikten sonra ilk iş olarak Gaziantep Valiliği ve belediyenin desteğiyle bölgeye elektrik ve su götürüldü. Şehrin yarısına su ulaştırılırken, Fırat kıyısındaki pompaların devreye sokulmasıyla su ihtiyacı tamamen çözülecek. Elektrik de TEDAŞ tarafından peyderpey onarılan trafolarla veriliyor. 100 hane ışığa kavuşmuş durumda. Türkiye'den Cerablus'a ulaştırılacak elektrik için de TEDAŞ'ın hummalı çalışmaları ise sürüyor.
Türkiye'nin desteğiyle daha güçlü olduk
Sultan Murat Tümeni'nden Zeki Emin, “Biz ÖSO, Türkmenler olarak burada güçlüydük. Ama Türkiye'nin desteğiyle daha da güçlü olduk. Günbegün sayımız artıyor. Dönen sivillerin erkekleri gücümüze katılıyor” diyor. DEAŞ'ın döşediği mayınların ilerleyişi yavaşlattığını anlatan Emin, “Bundan sonra El Bab ve Münbiç var. En son Afrin'i de PYD teröründen kurtarmak istiyoruz. Türkiye bize baş olsun, sahip çıksın. Buradaki Türkleri unutmasınlar” diye konuştu.