Suriye’de çatışmasız bögleler oluşturulması anlaşmasının ardından ABD’den gelen temkinli açıklamalar, Erdoğan ve Trump zirvesini daha da kritik hale getirdi. Ankara hazırlıklar için 16 Mayıs’ı bekliyor, Rusya ise Astana mutabakatını Washington’a anlatacak.
Astana’da yapılan Suriye toplantısında Türkiye, Rusya ve İran çatışmasızlık bölgelerinde anlaştı. Anlaşmayı duyuran Kazakistan Dışişleri Bakanı, Astana’da sonraki Suriye konulu toplantının Temmuz ayı ortasında yapılacağını söyledi.
Suriye’de 6 ay boyunca geçerli olacak geçici bir önlem olan ve garantör ülkelerin kararıyla uzatılabilecek anlaşma, ülkenin 4 bölgesinde geçerli olacak. Buna göre birinci bölge Lazkiye, Halep ve Hama’nın çeşitli bölgeleri ile İdlib, ikinci bölge Humus’un kuzeyi, üçüncü bölge Doğu Guta ve dördüncü bölge de ülkenin güneyindeki Dera ve Kuneytra olacak. Anlaşmayla taraflar arasında her türlü silah ve hava araçları kullanılarak devam eden çatışmalar sonlandırılacak. Kurulacak bu bölgeler de uçuşa kapalı olacak. Türkiye, Rusya ve İran’ın garantör olduğu anlaşma çerçevesinde bu üç ülke hem denetleme hem de güvenlik için devreye girecek. Türk askerinin de güvenli bölgelerde oluşturulacak ‘yeşil hat’larda görev yapması gündemde. Ancak Karar’ın edindiği bilgilere göre, Ankara’da bu kapsamda hazırlıklar için düğmeye henüz basılmadı. 16 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’un yapacağı görüşmenin ardından Türkiye hazırlıklar için çalışmalara başlayacak. Prensipte ‘doğu bloku’ olarak görünen anlaşmayla ilgili Türkiye’nin hazırlığı ve adımlarının da bu tarihten sonra hızlanacağı kaydedildi. ABD’den çatışmasızlık bölgeleri planına ilişkin gelen temkinli açıklamalar ise Erdoğan-Trump görüşmesini daha da kritik hale getirdi.
Dün ise İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, ‘çatışmasız bölge’ anlaşmasının ‘beklemeye alındığını’ yazdı, gerekçe olarak, ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin anlaşmaya duyduğu şüpheleri gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Batılı ülkelerin anlaşmaya ilişkin daha fazla detay aradığı bir dönem