Yıldırım gazetecilere yaptığı açıklamada, 2018-20 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Programın yarın veya çarşamba günü açıklanacağını ifade etti. Yıldırım, "Büyüme 2017, 2018, 2019 ve 2020 için yüzde 5,5 olacak. İstikrarlı bir büyüme sağlayacağız." diye konuştu.
OVP'de işsizlik oranını bu yıl için yüzde 10,8 olmasının tahmin edildiğini ifade eden Yıldırım, gelecek yıl yüzde 10,5, 2019'da yüzde 9,9 ve 2020'de yüzde 9,6'ya düşeceğini kaydetti.
Başbakan Yıldırım, enflasyonun bu yıl yüzde 9,5'i gördükten sonra, gelecek yıl yüzde 7,0, 2019'da yüzde 6,0 ve 2020'de yüzde 5'e ineceğini
belirtti.
VARLIK FONU: YENİ BAŞKANI HAFTAYA ATAYABİLİRİZ
Varlık Fonu'na ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yıldırım, "Varlık Fonu'na da önümüzdeki günlerde bir atama yapabiliriz, bu hafta olmasa da haftaya. Fonla ilgili esasında ileri geri spekülasyonlar var da bunlar doğru değil. Varlık Fonu bunlara çökmüş değil, varlıklarını değerlendirerek daha ilave kaynak üretmek, bu kaynakla Türkiye'nin büyük projelerini temin etmek suretiyle hem ülkemize katma değer sağlamak hem de finans sistemi üzerindeki yükleri azalatacak tedbirleri alacak" ifadelerini kullandı.
MÜDAHALE ETME ŞANSIMIZ VAR
Başbakan Binali Yıldırım durumu belli olmayan Türk Telekom hakkında açıklama yaptı. Türk Telekom’un ortaklıktan kaynaklanan sıkıntılardan kurtulduğunu belirten Yıldırım, “Ekimin başında süre doluyor. Ve bizim kamu olarak bu sözleşmeyi temerrüt hali olduğu için müdahale etme hakkımız var. Bankaların alacağı var. Biri gelip diyecek ki, ben bu borçları üstleniyorum ve yeni ortak olmak istiyorum. Kabul ediyor musun? Şartlar uymazsa borcunu öder. Kamu olarak bundan bir zararımız söz konusu değil” dedi.
EMLAK VERGİSİ DÜZENLEMESİ GELİYOR
Bazı belediyelerin emlak vergilerine yaptığı yüksek zamlara tepki gösteren Başbakan Yıldırım, "Bazı belediyeler emlak vergi değerlerini astronomik artırdılar. Böyle bir şey yok. Hükümete yetki alıyoruz. Kafasına göre bir artırım yapamayacatkla. sınır getiriyoruz" diye konuştu.
ASGARİ ÜCRET MÜJDESİ
"Asgari ücretin vergi dilimi değişmesinden kayıplar vardı" şeklinde konuşan Başbakan Yıldırım "Onu ortadan kaldıracak ve değişmeyecek şekilde düzenleme yapıyoruz. Bunun farkını biz bütçeden karşılayacağız. Kimse asgari ücretin altında ücret almayacak, yıl sonuna kadar" dedi.
KUZEY IRAK'A YÖNELİK EKONOMİK YAPTIRIMLAR
İran'ın Kuzey Irak'a hava sahasını kapattığını ve benzer bir talebin Türkiye'ye de ulaştığını kaydeden Yıldırım, "Bugün itibariyle hava sahasını kapatma talebi Türkiye'ye de ulaştı. Enerji, Gümrük ve Ticaret, Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarından bir ekip oluşturuldu. Buradaki arkadaşlarımız detayları çalışıyor, geç olmadan adımlar atılacak. Gerek hava sahası gerek sınır kapılarının nasıl yönetileceği..."
MUHATAP MERKEZİ YÖNETİM
Sınır kapılarının fiilen şu anda peşmergenin yönetiminde olduğunu ve Irak merkezi yönetiminin Kuzey Irak'tan gümrük kapılarını teslim etmelerini istediklerini anlatan Yıldırım, "Onlar bu teslimatı yapacak mı yapmayacak mı, bunu takip etmemiz lazım. O yüzden de merkezi yönetimle, Bağdat'la daha sıkı bir diyalog içinde bu süreci yürütmemiz gerekiyor" dedi.
Sınır kapıları ve havaalanlarının merkezi hükümetin sevk ve idaresinde olduğunu kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:
"Petrol boru hatları da iletişim hatları da buna dahil. Bizim alacağımız kararlarda karşımızdaki meşru idare Bağdat'tır, merkezi hükümettir. şu anda bu görüşmeler sürüyor, uygulama kısa sürede başlayacak. Merkezi yönetimin resmi taleplerini aldık, bugün itibariyle süreç başladı. Hangisi en kolay uygulanır hangisinde sorun olur, oluşturdupumuz komite bunları değerlendiriyor, kısa sürede adım adım uygulamaya koyacağız."