Adalet Bakanlığının her yıl açıktan atama yönetmeliğine göre yaptığı Zabıt Katipliği sınavlarına ilişkin şikayetler her geçen gün artıyor.
MÜLAKATA GELMEYEN ADAYLARA PARA CEZASI UYGULANMALI
Adalet Bakanlığı her yıl kendi bünyesinde yaptığı Zabıt Katipliği, Mübaşir, İnfaz Koruma Memuru gibi alımlarda yapılan puan sıralamsı birçok adayı mağdur ediyor. Yüksek puanla başvuran adayların sınava katılmaması sonucunda oluşan boşluktan şikayetçi olan mağdur adaylar, Mülakata tercih yapıp gelmeyen adaylar için ya para cezası ya da sınavlardan men cezası uygulanmasının doğru olacağını belirtti.
PUAN SIRALAMASI KALKSIN
Mağdur adaylar Danıştay ve Yargıtay gibi yüksek mahkemelerin sınav sistemlerinin Adli Yargı İlk Derece mahkemelerinde de uygulanmasını istedi. Bu şekilde yetenekli adayların puan sıralamasında sıkntı çekmeyeceğini ve liyakatli bir sınav sistemi olacağını vurguladılar.
Memur Adaylarının birçoğu yüksek sıralama puanlarından şikayetçi, puan sıralamasının yüksekte kalmasından şikayetçi olan adaylar Yargıtay ve Danıştay gibi yüksek mahkemelerin uyguladığı sınav metodunun Adli Yargı Mahkemelerinin de uygulama gerektiğini ifade etti. Yargıtay ve Danıştay Zabıt Katipliği sınavlarında uygulanan sınav sisteminde, KPSS puan sistemleri içerisinde 70 puanı geçen bütün adayların uygulama mülakatına girmesi sonucunda oluşan başarı listesinin alınacak adayların 10 katı çağrılmasıyla birlikte asil kazananların listelerinin belirlenmesi ile oluşuyor. Yargıda ki en büyük yükün altına girecek olan Zabıt Katipliği memurlarının kalifiyeli ve deneyimli olması gerektiğini belirten Zabıt Katipliği adayları, Puan sıralamasının birçok adayı mağdur ettiğini belirterek, Yargıtay ve Danıştay’daki sınav metodlarının Adli Mahkemelerde de uygulanmasının büyük önem arz ettiğini belirttiler. Adalet Bakanlığı Sınav Nakil Yönetmeliğine göre Zabıt Katipliği sınavı için 3 dakika içerisinde 90 doğru kelime yazmak şartı aranıyor.