Brucellozis hastalığı birçok dünya ülkesinde olduğu gibi ülkemiz hayvancılığı açısından da önemli zoonotik hastalıklardan biridir. Ekonomik kayıplarının yanı sıra insan sağlığını da etkilemesi nedeniyle hem dünya ülkeleri hem de ülkemizde, salgın hayvan hastalıkları ile mücadelede ilk sıralarda yer almaktadır.
Hayvanlarda neden olduğu yavru kaybı, süt veriminde azalma, damızlık değeri kaybı, kısırlık gibi zararlar dikkate alındığında brusellozis evcil hayvanların en önemli hastalıklarından biri olarak kabul edilir. Hastalığın çabuk yayılması, kontrol ve mücadelesinin güçlüğü, uzun süre alması ve masraflı olması dikkati çekmektedir. Hayvansal protein kaynaklarına olan olumsuz etkisi, hayvan ve hayvansal ürünlerin ticaretine engel teşkil etmesi ve çoğunluğu kırsal kesimde bulunan kısıtlı imkanlara sahip hayvan yetiştiricilerinin sosyo-ekonomik gelişmesini engellemesi gibi zararlarının olması bir başka faktördür.
Ayrıca insan sağlığı açısından taşıdığı risk hastalığın önemini daha da artırmaktadır. İnsanlarda uzun süren bir hastalığa neden olan brusellozis fizik yetersizliği ve iş gücü kaybına neden olurken, tedavi ve hastane giderleri de önemli bir ekonomik kayba neden olmaktadır.
Hayvanlarda görülen brusella hastalığı ile mücadelede görev alan ekiplerin hayvan ve ilaçtan zarar görme riski göz damlası ile son bulacak. Brusella hastalığı ile mücadelede şırınga ile yapılan aşılamada yaşanılan zorlukları göz önüne alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, büyükbaş hayvanlarda 10 yıl, küçükbaş hayvanlarda 6 yıl sürecek göz damlası uygulama projesi hayata geçirildi.
2012 yılı Ekim ayında başlayan aşılama programı dahilinde, 3 aydan büyük tüm dişi büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara uygulanacak olan konjunktival (Göz Damlası) aşılaması Kasım ayı itibariyle Kahramanmaraş ilimiz merkez ve ilçelerde toplam 2.387 büyükbaş, 41.429 küçükbaş hayvana brucella göz aşısı uygulandı.