LATİNCE ADI: MOMORDİCA CHARANTİA
DİĞER ADLARI: PAPARA, ACAYİP ELMASI
HASAT ZAMANI VE ŞEKLİ: OLGUN MEYVELER TOPLANIR.
KURUTMA USULÜ: KURUTULMAZ.
KULLANMA USULÜ: HADİLEN KULLANIMDA BAL İLE HARİCEN KULLANIMDA ZEYTİN VEYA BADEM YAĞINDA 2 HADTA GÜNEŞTE BEKLETİP MACUN YAPILIR. 3 KRZ 1 YEMEK KAŞIĞI ALINIR. 2 OLGUN MEYVE YARIM LT YAĞDA 15 GÜN BEKLETİRİR. EZİLİR SÜZÜLÜR YARALARA SÜRÜLÜR.
KULLANILAN KISIMLAR: OLGUN MEYVELERİN ETLİ KISIMLARI.
ŞİFASI: YARA, ÇIBAN VE EKZEMADA, MÜSHİL, ÜLSERDE FAYDALI, HAZMI KOLAYLAŞTIRICI, YUMUŞATICI ETKİLERE SAHİPTİR. İŞTAH AÇAR.
ZEHİRLİLİK DURUMU: YOKTUR.
YETİŞME ORTAMI: ILIMAN VE ORTA KUŞAK İKLİMLERDE VE EV BAHÇELERİNDE YETİŞİR.
MUHTEVİYATI: MOMORDİCİN, REZİN UÇUCU YAĞ, REÇİNE