Bir yanlış bütün sektöre mal edilemez

Avukat Mustafa Demiröz Yargı Reformuna yönelik düşüncelerini gazetemiz ile paylaşırken; “Her sektörün içinde işini iyi yapan ve iyi yapmayanlar var. İnsanların başkasından gördüğü bir yanlışı topluma, sektöre mal etmelerinin yanlış olduğunu düşünüyorum."

YENİ YARGI REFORMU GEREKLİ MİYDİ? NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Yeni yargı reformu ülke için gerekliydi, geç bile kalındığını düşünüyorum. Yargı reformunun getireceği yeniliklerin hem mesleğin geleceği açısından hem de mevcut durum açısından bizler çok fayda sağlayacağını düşünüyorum.

AVUKATLARI İLGİLENDİREN EN ÖNEMLİ MADDE HANGİSİDİR?

Bana göre avukatlık mesleğine hak ettiği itibarı kazandıracak bir çalışmadır. Avukatlar açısından mesleğe sınavla girilecek olması önemli bir maddedir. Okullara girilecek taban puanın yükseltilmesi, mesleğin kalitesinin, eğitimin ve öneminin artmasını sağlayacaktır.  Bu nedenle sektörün biraz daha itibarı artar. Tabi ki buradaki sıkıntı avukatlık mesleğinde yazılı sınav mı olacak mülakat mı olacak Baro birliği yeterlilik durumunu neye göre belirleyecek, eskiden de olduğu gibi adam kayırmalar yapılacak mı bilemiyoruz. Adilce bir yaklaşım olursa ve yazıldığı gibi olursa güzel olur.

SON ZAMANLARDA BAZI BARO BAŞKANLARININ METİN FEYZİOĞLU’NA GÖSTERMİŞ OLDUKLARI BİR TEPKİ VAR. BUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Ayakta durulun önemli olduğunu düşünüyorum. Metin Feyzioğlu’nun baştan beri bir duruşu var. Tabi dışardan çark etmiş gibi görünüyor ama kendisi dışarda kalmaktansa içerde olup reformu hızlandırmaktır benim amacı dedi. Bana göre ihtiyaç yoktu böyle bir şeye. Meslek ve memleket için lazım bir meseleydi. Cumhurbaşkanının da bunu görüp değerlendirmesi lazımdı. Duruşunu bozmadan da istediklerini alabilirdi. Gösterilen tepkileri haklı buluyorum.

REFORMUN ÜLKEYE KATTIĞI BİR DEĞER VAR MI?

Ülkeye illaki değer katacaktır fakat zamana ihtiyaç vardır. 5-10 senelik süreçten sonra kendisini göstermeye başlar. Bunun yanı sıra uzlaştırma gibi farklı çalışmalar başlatıldı. Bu müesseselerde gerekildiği gibi kullanılırsa gelecek için çok iyi olur.

YARGIYA GÜVEN VAR MI?

Yargıya güven şuanda yok. Bir darbe süreci yaşadık ve 4-5 bin tane hakim alındı, ne sebepten dolayı alındıkları belli.  Adam kayırmanın, dosya sümen altı etmenin en çok olduğu dönemlerdi. Tam olarak temizlendi mi bilemiyoruz. Bunlarda kaynaklı olarak yargıya güvenin olmadığını düşünüyorum. Ülke de yargı herkesin ilk hedefidir. İktidar olsun muhalefet olsun herkes yargıyı elinde tutmaya çalışıyor. Çünkü yargı kimin elindeyse bütün güç, kudret onun elinde oluyor.

AVUKATLARA GÜVEN VAR MI?

Avukatlara da güven yok. Nasıl başladı ne zaman başladı bilmiyoruz ama mesleğe ilk adımımı attığımdan beri siz çok yalan söylersiniz, her dosyadan defalarca para istersiniz gibi muhabbetlerle muhatap olduk. Her sektörün içinde işini iyi yapan ve iyi yapmayanlar var. İnsanların başkasından gördüğü bir yanlışı topluma, sektöre mal etmelerinin yanlış olduğunu düşünüyorum. 5 parmağın 5 ide bir değildir. İşini çok iyi, çok dürüst yapan arkadaşlarımız var. Bu güvensizliğin genel değil de kişilerin yaptığı hatalar sebebiyle kişilere mal edilmesi tarafındayım.

YARGI REFORMUYLA BERABER ULUSLARARASI ARENADA FARKLI BİR FOTOĞRAF VERİR MİYİZ?

Bizim uluslararası itibarımız yargı konuda sıfırdır. Türkiye hukuk devleti değildir diye yıllardır bir etiket var üzerimizde. Mesela siz gazeteciler en ufak bir haberde ceza alıyorsunuz. Haberini yaptığınız şahıs ne kadar suçlu olursa olsun belirli bir yere kadar yazabiliyorsunuz. Yeni yargı reformun da basın suçlarıyla alakalı istinaftan sonra Yargıtay incelemesi var. Bunu da getirecekler. Sizler içinde bu bir avantaj sağlayabilir. Bunların artması lazım. Gazetecilerin kişisel haklara saldırmadan özgür bir şekilde yazılarını yazabilmesi lazımdır. Bu yazıların ihbar kabul edilip Savcılıkla değerlendirilmesi lazım.

YARGI REFORMU VATANDAŞ AÇISINDAN AVANTAJLI BİR DURUM MU?

Önceden mahkemeler çok uzun sürerdi, netice almakta vatandaşlarımız zorlanırdı. Şimdi ise yargı reformundan da önce getirilen hedef süre uygulaması var. Davayı açtığınız esnada size bir form veriliyor ve o formda davanın yaklaşık olarak biteceği gün belirtiliyor. Ama bunu uygulayanlarda sıkıntı oluyor. Tecrübe eksiklikleri var, sık sık tayin durumu var. Bir hakimin bir dosyayı bitirdiği görülmüş bir şey değil. Bu durumlarda düzeltilirse hedef süre uygulaması oturtulursa vatandaşın lehine olur diye düşünüyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri