BELEDİYE BAŞKANI HURÇ: BELEDİYECİLİK; FİZİKİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL BOYUTLUDUR

Göksun Belediye Başkanı Ramazan Hurç, belediyeciliğin; fiziki, sosyal ve kültürel boyutlu olduğunu söyledi.

Göksun Belediye Başkanı Sayın Ramazan Hurç, belediyecilik ile ilgili deneyim ve hizmetlerini gazetemize değerlendirdi.

Ramazan Hurç kimdir?

  1956 Göksun doğumluyum. İlk ve ortaokulu Biricik Köyü’nde, okudum. Kahramanmaraş İmam Hatip ve Kahramanmaraş Lisesi’ni 1975 yılında bitirdim. 1979’da Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü’nden mezun oldum.

  Çeşitli okullarda öğretmen ve idareci olarak çalıştım. 1990 yılında Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansımı tamamladım. Akabinde doktoramı yaptım. 1994’te müfettiş oldum. 1996’da Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladım. Burada dekan yardımcılığı görevinde bulundum. 2003 yılı Aralık Ayı itibariyle istifa ederek Ak Parti’den Göksun Belediye Başkan adayı oldum. Halkımızın teveccühüyle belediye başkanı seçildim. 2009’da da tekrar seçilerek bu görevime devam ediyorum. Evli, 4 çocuk babasıyım.

Neden Ak Parti?

Daha önce başka partide siyaset yapmadım. Milli tarih ve düşüncemize yakın olduğu için Ak Parti’deyim. Fikri düşünceme uygun olarak bu partiyi tercih ettim. Sağ olsun, onlar da kapı açtılar. Ak Parti, misyonumuza ve düşünce yapımıza uygun olduğu ve ahlaki değerlere sahip çıktığı için buradayız. Başbakanımızın dediği gibi, siyasetin tek limanı ahlaktır.

Belediye başkanlığına ilk geldiğiniz zamanla şimdiki arasında ne gibi farklar oldu? Hizmetlerinizi anlatır mısınız?

Belediyeciliği 3 boyutta değerlendiriyorum. 1- Fiziki belediyecilik, 2- Sosyal belediyecilik, 3- Kültürel belediyecilik.

Göksun, 2004’te bir üçüncü dünya ülkesi kasabası görünümündeydi. Her taraf toz çamur içindeydi. Çok fazla yatırım yapılmayan bir yerdi. Zihinlere göç yerleşmişti. Biz önce alt yapıdan, işe başladık. Az olsun ama kaliteli olsun dedik. Bir yaptığımızı tekrar yapmak zorunda kalmayalım dedik. Yollarımızı, alt yapımızı, kaldırımlarımızı yaptık. Kara Yolları  Müdürlüğü’yle, DSİ ile, Telekom’la işbirliğine gittik.  Yerine göre yolların altına boru koyarak bu kurumların, sonradan çalışma yaparak yolları bozmalarını önledik. Böylelikle Göksun’a şehir görünümü geldi. Eskiden beri şöyle bir söz vardı: Göksun’un 4 ayı çamur, 4 ayı toz, 4 ayı kar olur. Toz ve çamur bitti. Çamursuz bir yapıya kavuştu. Sürekli sahadayım. Çok az bir stabilize yol kaldı. 1 km kadar. Satıh ve sıcak asfalt yolumuz 40 km’yi geçti. Yolumuzun bir kısmı kilit parke taşı.  Yolların yanında 50 bin m2 kaldırım yaptık. Bazalt taşından kaldırım yapıyoruz. Kahramanmaraş’tan bazalt taşı kullanımında biz ilkiz. Elektrik hatlarını yerin altına aldık.

Sosyal belediyecilikte, ilçede istikrar, ülkede istikrar demektir. Sosyal bütünlüğünü sağlayamayan yörelerde kalkınma olmaz. Kalkınamayan yerler gelişmez. Göksun, Türkiye’nin nüvesi konumunda. Çeşitli diller ve kültürler bir arada yaşar.

Bize düşen görev, insanları olduğu gibi kabul etmektir. Kırdaki kır çiçekleri gibiyiz.

Onun için, insanımız, kır çiçeği gibi bir renk cümbüşü halindedir. Hiç kimse renginden ya da siyasi düşüncesinden dolayı ayırıma tabi tutulamaz.

Taziye çadırları, cenaze yıkama ve nakil araçları aldık. Yönetici olarak fakir fukaraya yardım yapıyoruz. Evi yananların evini yaptık. Yaşlıların evlerini onarıyoruz. Bunları da, insanları utandırmadan yapıyoruz. Sosyal belediyeciliğin içinde sportif faaliyetlerimiz de var. 15-16 yaş grubunda, yıldızlarda Türkiye şampiyonu çıkardık.

Kültürel alanda da belediyecilikte bir çığır açtık. Göksun’un tarihi yazılmamıştı. Belgelere dayalı olarak 21 Kasım 1907’da ilçe olduğunu gördük. 2008’de 100. Kuruluş yıl dönümümüzü kutladık. Bir sempozyumla kitaplaştırdık. Bu, bir prestij kitaptır. Bu eseri tüm üniversitelere gönderdik. Şairler antolojisini çıkardık.  İlçemizin anıtlarını çıkardık. Basıma hazır olan Göksun Çocuk Oyunları kitabını çıkardık. Yerel kültürler olmadan, ulusal kültür net olarak anlaşılmaz. Yerel eserler ortaya çıkmadan, iller ansiklopedisini yapamazsınız.  Ayrıca okullarımıza her türlü yardımı yapıyoruz. Okul bahçelerinin asfaltını yaptık. Camilerin ve Cem Evi’nin hafriyat işlerini yapıyoruz. Toplumu kucaklamak lazım.

Büyük şehir ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Büyük şehir, siyasi iradedir. Siyasi irade ve siyasi güç, istediği zaman kararları verebilir.

Türkiye’deki yapı değişikliği, bu güne has değildir. Rahmetli Özal döneminden gelen bir süreç. Daha iyi hizmet alınır diye geliştirildi.

Yeni yönetimde;  yol, su, kanalizasyon, itfaiye büyükşehir tarafından idare edilecek. İşin başına adam gibi adam gelirse, büyük şehirde daha iyi hizmet alınır. Sistem daha iyi işler. Mevcut sistemlerde bir dumura uğrama vardı. Bu, devletlerde de olur.

Maraş için kazanım olacak mı?

Sistemi rahatlatacak olan, insan faktörüdür. Sosyolojik bir kuram var: Yenilikler önce reddedilir, ince çelikten bir duvar örülür. Sonra kabullenme başlar. Bunu sırasıyla; benimseme ve sahiplenme takip eder.  Bu süreç önemlidir. Büyük şehirde de böyle olacak. 

+++

Yeni projeleriniz nelerdir?

2011,2012 ve 2013 yılları itibariyle çalışmalarımız sürmektedir.

- Toplam 5 dönümlük kapalı hayvan pazarı yapılıyor. Büyükbaş ve küçükbaşlar için yerler ayrı ayrı olacak. İnşallah canlı hayvan borsasına dönüştüreceğiz. Karkas inşaatımız devam ediyor. Kesimhane, ahır ve yemlikler ayrı ayrı olacak.

- Göksun’da çok amaçlı bir salon yapıyoruz. Proje alım aşamasındayız. Önümüzdeki yıl hizmete açacağız

- DSİ  Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa sürdürdüğümüz dere ıslah çalışmalarımız var. 7 km.’lik taşkın önleme ve dere ıslah çalışmamız devam ediyor. Kanal haline getireceğiz. Etrafı gezi alanı olacak.

- Ana yollar ve ara sokaklarımızı asfaltladık.

- Kale Parkı’mızı yaptık. Burası ilçenin tamamının görüldüğü muhteşem bir yer. Çay bahçesiyle güzel bir sosyal alan.

- Çocuk parkları yaptık. 5 mahalleye 5 adet çocuk parkı yaptık.

-Hidro Elektrik Santrali (HES) Projemiz onaylandı. 1960’lı yıllarda kurulup Göksun’un tamamına elektrik veren santral, 1989’da iptal edildi. Bugünlerde tekrar faaliyete geçiyor.

- Yayla turizmi ile ilgili kabul edilen projemiz var. 2013 itibariyle yayla turizmine ilk adımı atmış olacağız.

- Kayak turizmi çalışmamız devam ediyor. Bir bütünlük içerisinde çalışıyoruz.

- İmar planımız yenileniyor. Arkasında kanalizasyon projemiz devam edecek.

- Sanayi bölgesinde  2. etap için hazırlık çalışmamızı yaptık. 30 yıllık sanayi ihtiyacını karşılayacak kapasitede. Burada bir yatak değişimi söz konusu

- 1/1000’lik Kahramanmaraş’ın çevresel planı hazırlanırken, çalışmada bizzat bulunarak, bu plana ilgili noktaları koydum. Yaylalar, sağlık turizmi gibi,  OSB’nin nereye olabileceği gibi yerleri belirlemiş olduk.

Siyasete devam etmeyi düşünüyor musunuz? Büyük şehirle birlikte, hizmetler nasıl olacak?

Genel bir söz var: Siyasete girilir, siyasetten çıkılmaz diye. Bana göre, belediye başkanlıklarına da bir kriter getirilmeli. 3 dönem yapmak gibi. Yöneticilerin tahsil denkliği kadar kültürel denklikleri de gereklidir. Deneyim de gerekir. Halkımız destekler ve teveccüh ederse, tecrübelerimi yansıtmak istiyorum. İrade halkımızındır. Halka rağmen hiçbir şey yapılmaz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Keşfet Haberleri