EĞİTİMDE BAŞARI NASIL SAĞLANIR
Eğitimde başarının sağlanması için öncelikle disiplinli bir ortam sağlanması gerekiyor. Disiplin olan yerde sevgi, başarı ve huzur vardır ve biz bu disiplini sevgi ve hoş görüyle sağlamayı planlamaktayız okulumuzda. Bu sektörde kadro çok önemli. Biz seçkin kadromuzla bu işe giriştik, birlikte çalıştığımız ekip arkadaşlarımız dershane kökenli ve kolej tecrübeli, sektörde kendini başarısıyla ispatlayan arkadaşlardan oluşuyor. Bunun yanında samanlıkta iğne arar gibi kadro seçtik. Yani biraz seçici davrandık kadro seçiminde. Kadromuzun kalitesi noktasında arkadaşlarımıza güvenimiz sonsuz ve bu konuda iddialıyız. Eğitim koçluğu sistemimizle de Kahramanmaraş eğitiminde de yeni bir ivme yakalayacağımız kanaatindeyiz.
KAHRAMANMARAŞ’TA EĞİTİM DURUMU NEDİR, BİR ÜST BASAMAĞA ÇIKABİLMESİ İÇİN NELER YAPILMASI GEREKİYOR?
Eğitimi Kahramanmaraş bazlı değil Türkiye bazlı düşünmek gerekir. Çünkü Kahramanmaraş’ın değil milli eğitimin genel bir problemi halinde. Çok güzel yollar, köprüler yaptık ama maalesef eğitim noktasında biraz geride kaldık. Sayın Bakanımız Ziya Selçuk Bey’den sıradan bir vatandaş ve bir öğrenci velisi olaraktan beklentimiz gayet yüksek. Neler yapacağı konusunda da sabırla bekliyoruz. Ülke eğitimine baktığımız zaman ülke eğitiminin monotonluktan kurtulması gerektiğinin kanaatindeyim. Kadro tazelenmeli, yenilenmeli, eğitim işi kadroya işi olacak şekilde planlanmalı. Eğitimi ve eğitim kurumlarını güzel kılan kadrodur. Bugün eğitim fakültelerimiz olsun öğretmen yetiştiren fakültelerimiz olsun bu bazda ele alınıp değerlendirilmeli. Eğitim kurumlarının genç, dinamik kadrolarla donatılmasını ve bu kadroları hizmet içi eğitime ağırlık verecek şekilde yetiştirilmeli. Bugün baktığımız zaman öğretmenlerimiz okuluna sahip çıkmaktan ziyade ek bir iş yapma gayreti içerisindeler. Eğitim bir gönül işi prensibi aşılanaraktan biz eğitimi daha üst noktalara getireceğimiz kanaatindeyim. Bugün Kahramanmaraş eğitimine baktığımız zaman sınıf mevcudu ortalaması 30 ile 45 kişi arasında değişen sınıflar var. Normal şartlarda pedagojik esaslarda sınıf mevcudu 18-24 kişi arası olması gerekirken çocuklarımız ortalama 45 kişilik sınıflarda eğitim görmekteler. Bir ders saati 40 dakika. Bu konuda siyasilerimize değerli milletvekillerimize iş biraz daha fazla düşüyor bu konunun üzerine eğilmelerini istirham ederim.
TEKNOKENT KOLEJİ KİMDİR, VELİLER ÇOCUKLARINI SİZE KANALİZE EDERKEN AVANTAJI NELER?
Teknokent koleji bilindiği üzere şehrimizde 2019-2020 eğitim öğretim yılında faaliyete girecek güzide bir eğitim kurumu. Baktığınız zaman bugün maalesef üniversitelerimiz işsiz ordusu yetiştiren kurumlar haline geldi. Bu konunun da milli eğitim bakanımızın ele alması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Teknokent kolejinde öğrencilerimiz lise müfredatında akademik eğitim görürken aynı zamanda ileride kendilerine hayat garantisi sağlayan bir meslekte edinmiş olacaklar. Biz meslek lisesi değiliz içerik olarak meslek liselerine benzesekte konseptimiz meslek liselerinden çok farklıdır. Meslek liselerinde akademik dersler 9 ve 10’uncu sınıfta verilirken bizde bu dersler 12’inci sınıfa kadar verilir. Bizim konseptimizde öğrenci 30 saat lise müfredatı görürken sadece 10 ile 13 saat arası değişen mesleki yani teknolojik eğitim görür. Biz içerik bakımından meslek lisesine benzeriz demiştik. Endüstriyel otomasyon yani yazılım, bilişim, kodlama, elektrik-elektronik, mekatronik, tarım teknolojileri alanında ve yenilenebilir enerji alanında bizim bölümlerimiz olacak. Atölyelerimizin fiziki alt yapılarını hazırlıyoruz. Geleceğin meslekleri arasında yer alan yazılım, bilişim, kodlama, siber güvenlik gibi yani tamamen teknolojiye dayalı alanlar çıkacaktır. Bakanlığımızın da belirtmiş olduğu gibi geleceğin mühendislerini yetiştirmek istiyoruz ve aynı zamanda öğrencilerimiz üniversiteye gitmek istemiyorsa dahi fabrikalarımıza ara eleman değil, nitelikli elemanlar yetiştirmek istiyoruz. Şuan Kahramanmaraş sanayisinin de en çok ihtiyaç duyduğu istihdam açıklarından biriside nitelikli eleman bulamamadır. Bizim gayret amacımız kalifiye ve nitelikli elemanları yetiştirmek olacaktır. Teknokent kolejini seçen öğrenci normal lise müfredatının yanında teknolojik eğitim alır, 9’uncu sınıftan itibaren seçkin kadromuzla üniversite sınavına hazırlanır. Bizim amacımız dershaneciliği özel okula taşımak. Biz 12’inci sınıf sonunda öğrencilerimizi hayalinde ki bölümlere gönderme gayreti içine gireriz. Amaç ve maksadımız bu yöndedir. Biz kolejimizde 5 buçuk gün eğitim yapacağız. Pazartesinden cumaya ve cumartesi günüde öğleye kadar bir eğitim sürecine gireceğiz, cumartesi öğleye kadar da üniversiteye hazırlık kurslarımız devam edecek. Bu vesile ile öğrencilerimizin buradan en iyi istifade edecek. Şuan Kahramanmaraş’ta ki öğrenci ve velilerimize piyango vurdu. Normal kolejlerden fiyatımız kat kat uygundur. Çünkü öğrenci devlet teşviki alması dolayısıyla ücreti devlet karşılıyor. Normal de teşvikler kaldırıldı ancak bakanlığın ülkede teknik eğitimi yaygınlaştırma programı projesi olması dolayısıyla bizim teşviklerimiz devam edecek. Zaten çevre illerde yıllardır uygulanan ama Kahramanmaraş’ımıza çok gelen bir yöntem. Eğitime sağlanan teşviklerinden dolayı hükümetimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.
KAMU OKULLARI VE ÖZEL OKULLAR ARASINDA NE GİBİ FARKLAR VAR?
Devlet okullarında LGS puanı ile öğrenci alır. İsteyen her vatandaşın devlet okulunu devlet puan standartları ve kriterleri uyum gösterdiği zaman öğrencilerini kayıt yaptırma hakkına sahiptir. Oysa özel okullar biraz maddiyata dayalıdır. Yani öğrencinin kişisel, eğitim-öğretim giderleri veli tarafından karşılanmak zorundadır. Özel okullarda bir öğrencinin yıllık maliyeti 15 bin ila 20 bin arasında değişim göstermektedir. Tabi maddi durumu müsait olan veliler çocuklarını daha iyi eğitim alması açısından özel okula gönderirler. Son yıllarda ilimizde özel okul sayısı artış gösterdi. Fakat diğer özel okullardan bizim konseptimiz farklı çünkü biz bakanlık destekli bir okuluz. Dolayısıyla veliden yıllık cüz’i bir öğretim gideri talep ediyoruz, bu ücrette öğrencinin kişisel ihtiyaçlarıdır.
TOPLUMA VERMEK İSTEDİĞİNİZ SOSYAL BİR MESAJINIZ VAR MI?
Eğitim bir ülkenin olmazsa olmazıdır. En iyi yatırım evlada olan yatırımdır. Kahramanmaraş halkına eğitime servet ödemeyin diyoruz. Kahramanmaraş eğitiminin özel okullarla birlikte daha güzel olacağı kanaatindeyim.