Başkan Özdemir; “Bizim paramız bizim ülkemizde kalsın”

Odun ve kömür fiyatlarındaki artışlar hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Mahrukatçılar Odası Başkanı Adem Özdemir, odanın yürütmekte olduğu projeler hakkında da bilgiler verdi.

Odun fiyatlarında çok fazla değişikklik olmadığını belirten Adem Özdemir, kömür fiyatlarında iki katına kadar artış olduğunu söyledi. Özdemir; “Geçen yıl sobalık kömürler 800-900 lira civarında kapanış yapmıştı. Bu yıl bu fiyatlar bin 900 liraya kadar çıktı. Bu da dolar kurundan kaynaklandı. Diğer kömürler biraz daha düşük fiyatta ama kaliteye göre de değişiyor. Odun fiyatları geçen yıla göre aşağı yukarı aynı sayılır. Odun fiyatları 600 lira civarında seyrediyor. Dolar kurun yükselmesi kömürde ciddi bir artışa neden oldu. İleriki süreçte bu durum daha iyi olacak diye düşünüyoruz. Biz insanlarımızı da düşünmek zorundayız. Elimizden geldiği kadar fiyatları aşağı çekmeye çalışıyoruz. İthal kömürler dolar ile geldiği için Mahrukatçılar Odası olarak gerekli adımları atarak, büyükşehir Belediyemiz ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz ile görüşmeler yapıp yerli kömüre yönlendirme çalışmaları yapacağız. Bu konuda bir çalışma başlattık bunun da devamını getirmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte kendi paramız ile alışveriş yapmış olacağız. Yerli kömürün kalorisi daha düşük ama asıl amacımız bizim paramızın bizim ülkemizde kalması. Bu vatan bizim, insanlarımız bizim” dedi.

ISINMA MALİYETLERİ İKİ KATI ARTTI

Ortalama bir evin yakıt maliyetlerini geçen yıla ve bu yıla göre kıyaslayan Mahrukatçılar Odası Başkanı Adem Özdemir; “Geçen yıl insanlarımız aşağı yukarı evlerini bin 200 liraya ısıtıyordu. Ama bu yıl kış sezonu için aynı yakıt ile tonajda 2 bin 500 lira gibi bir fiyat çıkabiliyor. Fiyatların yüksek olmasına rağmen stok sıkıntısı çekilmeyecek. Kahramanmaraş’a yetecek kadar odun-kömür piyasada mevcut” ifadelerini kullandı.

YILLAR ÖNCESİNİN EN POPÜLER SEKTÖRÜ BUGÜN BİTMEYE YÜZ TUTTU

Yaklaşık 40 yıl öncesinin en popüler mesleklerinden olan Mahrukatçılığın bugün bitmek üzere olduğunu belirten Özdemir, yetkililere de çağrılarda bulundu. Özdemir; “Her sektörün bir sonu vardır. Yaklaşık 40 yıl önce bu sektör Türkiye genelinde popülerdi. Kahramanmaraş’ta odun ihtiyacı yılın 4 mevsiminde olurdu. Doğalgaz geldikten sonra bizim sektörümüz de bitmeye başladı. Bu konuda yetkililerin çalışmalarını hızlandırmalarını bekliyoruz. Şu anda devletimizin dağıtmış olduğu kömürleri esnaflardan temin edilebilir. Mahrukatçılar çarşısı Kahramanmaraş’ın şehir merkezinde kaldı. Biz belediyelerimizden bize yer göstermelerini istiyoruz. Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinden bize yer göstersinler şehir merkezinden bu kalabalığı kaldıralım. Esnaflar olarak ilçe ilçe bölünüp hem vatandaşa hizmet alanımızı genişletmek, hem de rahat bir ortam sağlamak istiyoruz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri