Maraş için çok anlamlı bir tarihtir; 31 Ekim 1919...
Milli Mücadele kahramanlarından Sütçü İmam’ın Fransız askerlerine ilk kurşunu attığı günün yıldönümü… Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, bir mesaj yayınlayarak, Sütçü İmam’ı bu anlamlı gün dolayısıyla bir kez daha anarak, minnet dolu sözlerini dile getirdi.
Sütçü İmam Kimdir?
Sütçü İmam; Kurtuluş Savaşı’nı ilk kıvılcımla ateşleyen kişidir.
Sütçü İmam 1871 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Geçimini Uzunoluk semtinde süt satarak sağlıyordu. 31 Ekim 1919 cuma günü Uzunoluk hamamından çıkan 3 kadın ve bohçalarını taşıyan bir erkek çocuğu gören Fransız-Ermeni devriyesinden bir asker ; "Burası artık Türk memleketinin değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!" diye bağırıp kadınların peçesini açmak istedi. Olay yerine ilk müdahale eden Çakmakçı Sait; "Gâvur oğulları! Dokunmayın bacılarıma!" diyerek Fransız Ermeni Lejyonerlerinin üzerine yürüdü. Üzerinde silah olmayan Çakmakçı Sait, açılan ateş sonucu ağır yaralanmıştır. Bu sırada adı İmam olan ve geçimini temin etmek için süt sattığı için Sütçü İmam olarak tanınan İmam, yanında bulunan silahı ile ateş açmış ve bir Fransız-Ermeni Lejyoner askerini öldürmüş, bir diğerini de yaralamıştır.
31 Ekim 1919’da, düşmana ilk kurşunu atıp Kahramanmaraş'taki Kurtuluş hareketini başlatan Sütçü İmam, düşmanın Maraş'tan kovulmasından sonra, harpteki fedakarlıklarına mükafat olarak Belediyeye odacı alınmıştır. Ayrıca bu vazifesi dışında kaledeki topun idaresi kendisine verilmişti.
Bir top atımı sırasında barutun ısınan namludan erken ateş alması neticesi yanan Sütçü İmam Alman Eytamhanesinde tedavi altına alındıysa da iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde vefat etti. Çınarlı Cami mezarlığına defnedildi.
Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’te Sütçü İmam’ın ilk kurşun attığı günün yıldönümünü anarak, bir mesaj yayınladı.
31 Ekim 1919 yılının önemini anlatan ve işgalci güçlere karşı verilen onurlu mücadelenin önemine dikkat çeken Mahçiçek, şunları dile getirdi:
“Sütçü İmam o gün bir tarih yazdı. O gün yapılan tüm planların ilk ateşini açtı ve Uzunoluk caddesinde hiç tanımadığı iki tane kadının namusunu korumaya çalıştı. Çakmakçı Sait de aynısını yaptı. Onlar bu topraklarda yetişmiş, yürekli insanlardır. Biz Türk milleti olarak tarihi oluşturuyoruz, yazıyoruz ama yaşatmakta zorluk çekiyoruz. Pek çok tarihi değerlerimiz zaman içerisinde hafızalardan silinip gidiyor. Ancak milli mücadelemizin başlangıç noktası olan Kahramanmaraş’ımızın kurtuluş günündeki ilk kurşun, hiç kimsenin unutmaması gereken bir olaydır. Bu tarihi hep birlikte yaşayacağız, yaşatacağız ve bizden sonraki nesillere bir miras olarak bırakacağız.” dedi.
Başkan Mahçiçek, bu toprakların kolay kazanılmadığını ve ‘Kahraman’ unvanına layık olmak gerektiğini belirterek şunları ekledi:
“12 Şubat 1920’de Kahramanmaraş tüm Türkiye’de milli mücadelenin ilk sahibi oldu. Biz tarihimizi bilmek zorundayız bu topraklarda attığımız her adımda şehit kanı var, onun için şehrimizin adı ‘Kahraman’, onun için göğsümüzde İstiklal Madalyası var. Bu sebeple şanlı tarihimize, kahramanlarımıza sahip çıkıp, şehrimizin ismine yakışır bir şekilde davranmalıyız ve ona göre hareket etmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle Milli Mücadele kahramanımız, Maraş’a Kahraman ünvanını kazandırmaya vesile olan Sütçü İmamı saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum.” diye konuştu.