Hüseyin Kayış: “İstiklal Madalyası; ilelebet Kahramanmaraşlı hemşerilerimizin gururu, cesaret ve fedakarlığının ilham kaynağı olacaktır.”
Kurtuluş Savaşında verdiği üstün mücadeleden dolayı Kahramanmaraş’ımıza TBMM tarafından İstiklal Madalyası verilişinin(5 Nisan 1925) 93. Yıldönümünü kutluyor, “Maraş Bize Mezar Olmadan Düşmana Gülzar Olamaz!” nidaları ile mücadele veren kahraman ecdadımızı saygı, şükran ve rahmetle anıyorum.
Kahramanmaraş; Türk milli mücadelesinin önsözü, yeniden bir dirilişin adı, vatan sevgisinin en güzel timsalidir. Kahramanmaraş’ın verdiği milli mücadele, komşu şehirlerin ve topyekün Türk milletinin özgürlük ateşi olmuştur. Yerel tarihimizin ulusal tarihimize ilham olduğu; “ya istiklal ya ölüm” yemininin vücut bulduğu yerdir, Kahramanmaraş!
Göstermiş olduğu şanlı direniş sonucunda Türk milleti, tüm Anadolu’ya bağımsızlık için umut ışığı olan Kahramanmaraş’ı İstiklal Madalyası ve ‘Kahraman’ ünvanı ile şereflendirmiştir. Türk kurtuluş mücadelesinin önderi olan Maraş, 5 nisan 1925 tarihinde(dünyada ilk olarak) kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edilmiş ve yine 7 Şubat 1973 gün ve 1657 sayılı kanunla ‘Kahramanlık’ payesi verilerek ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir. Kahramanmaraş, bu ünvanı ve madalyayı kanının son damlasına kadar hak etmiştir. Bu madalya; ilelebet Kahramanmaraşlı hemşerilerimizin gururu, cesaret ve fedakarlığının ilham kaynağı olacaktır.
Bu vesileyle Kahramanmaraş’ı Türk tarihine İstiklal Madalyalı Şehir olarak yazdıran ve bizlere bu gururu yaşatan; Sütçü İmam’ı, Abdal Halil Ağa’yı, Rıdvan Hoca’yı, Ali Sezai Efendi’yi, Arslan Bey’i, Avukat Mehmet Ali Kısakürek’i, Şehit Evliya’yı, Mıllış Nuri’yi, Yörük Selim’i, Senem Ayşe’yi, Muallim Hayrullah’ı, Doktor Mustafa’yı, Çakmakçı Sait’i, Çuhadar Ali’yi ve adlarını sayamadığımız nice kahramanları bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, Kahraman ecdadımızı şükranla yad ediyorum.