Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Tanıtım Toplantında yaptığı konuşmada Türkiye’nin afetlerle mücadele konusunda aldığı tedbirlerin acı tecrübelere borçlu olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Türkiye’nin afetlerle mücadele konusunda aldığı tedbirlerin acı tecrübelere dayandığını ifade ederek alınan yapısal tedbirlerin afetlere karşı mücadele ve koordinasyon gücünü artırdığını söyledi.
İl Afet Risk Azaltma Planı toplantısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Doç. Dr. Meltem Şenol Balaban, AFAD İl Müdürü Aslan Mehmet Coşkun ve diğer ilgililerin katılımı ile gerçekleştirildi.
Bakan Soylu: “Kahramanmaraş’a en kısa sürede arama kurtarma birimi kuracağız”
Toplantıda bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, insanları enkaz altından kurtarmak yerine insanları enkaz altında kalmamaları için çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek:
“Türkiye afet planını 81 ilde toplantılar yapıp risk çalışmalarını tamamlayalım. Kahramanmaraş'a en kısa sürede arama kurtarma birimimizi kuracağız" dedi. Bakan Soylu ülke genelinde aynı zamanda ormandan itfaiyeye, AFAD'dan jandarmaya bütün önemli birim numaralarının 112 çatısı altında birleşeceğini sözlerine ekledi.
Başkan Güngör: “Afeti engelleyemeyiz”
Toplantıda bir konuşma yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, afetlerin insan kapasitesini aşan, zamanlaması bilinemeyen ve yaşadığımız dünyanın sürekli olarak mücadele ettiği bir gerçek olduğuna dikkat çekerek:
“Afetleri, öncesi, esnası ve sonrası olarak sistematize eden bu yaklaşımın önemine inanıyoruz. Kahramanmaraş olarak 2023 yolunda kendimize hedef olarak belirlediğimiz standartlar, bu standartlardır.
Türkiye, afetlerle mücadele konusunda aldığı tedbirleri yazık ki acı tecrübelere borçlu. ‘Sesimi duyan var mı?’ cümlelerinin hala kulaklarımızda yankılandığı Marmara Depreminin ardından alınan yapısal tedbirler, afetlere karşı mücadele ve koordinasyon gücümüzü artırdı.
Gururumuz AFAD’ın ortaya koyduğu Türkiye Afet Yönetimi Strateji Belgesi ve Eylem Planı, bu mantalite dönüşümünün son ve en önemli halkasıdır. Bu eylem planıyla, teknoloji odaklı, çevik, hızlı, cevap verebilen organizasyonel bir yapı kurulmuştur. Bu kapsamda yerel paydaşlarla, STK’larla, vatandaşlarımızla kurduğu işbirliği kaynakların verimli kullanımı ve sorumluluk paylaşımı açısından son derece önemlidir.
Afeti engelleyemeyiz ama afetin oluşturacağı tahribatı engelleyebiliriz. Kanaatim odur ki Türkiye’nin afetle mücadelede aldığı mesafenin anahtar cümlesi budur. Bunu seneler içerisinde yaptığımız yapısal ve fiziki değişimlere borçluyuz. Aslında buna toplamda bir mantalite dönüşümü demek daha doğrudur. Bu dönüşümün somut faydalarını ve çıktılarını Van, Elazığ ve Malatya depremlerinde çok net müşahede ettik. Son olarak Elazığ-Malatya depremini yaşadık hatırlıyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla ve Sayın Bakanımız Süleyman Soylu başta olmak üzere bütün kabinemizin aldığı aksiyonla gördük ki zamanında refleks vermek ve doğru koordinasyon doğal afetin tahribatını azaltmanın en etkili yoludur” diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından kurumlar tarafından yürütülen afet risk azaltma iyi uygulamalarının sergilenmesi yönelik AFAD, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Meteoroloji Müdürlüğü, Türk Kızılayı tarafından hazırlanan sergi gezildi.