Deprem sonrası yapılan çalışmaları aktaran Güngör, orta hasarlı binalar için güçlendirme ve yıkım gibi iki farklı seçeneğin olduğunu ifade etti.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre orta hasarlı binaların maliklerinin yüzde 80 mutabakat sağlaması durumunda güçlendirme ruhsatı alabileceklerini ve ayrıca yıkım kararı alındığında da iki farklı seçeneğin olduğunu açıkladı.
Bu seçeneklerden birincisi hak sahipliği talebi olduğunu belirtti. Eğer binanın yıkımına karar verilirse, maliklerin uygun oranı sağlayarak AFAD'a hak sahipliği başvurusunda bulunabileceğini aktardı. İkinci seçeneğin ise yerinde dönüşüm olduğunu söyledi.
Ayrıca, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Güngör, Aksu Haber'in canlı yayın konuğu olarak katıldı.
Programda şehirdeki ağır hasarlı binaların yıkımı ve sulama desteği, zemin etüt çalışmaları, kentsel tasarım projeleri, orta hasarlı binaların son durumu, yerinde dönüşüm projesi, hızlı tren ve uçak seferleri, Kuzey Çevre Yolu ve savunma sanayi alanında yapılacak yatırımlar hakkında ayrıntılı bilgiler paylaştı.
Güngör, şehir merkezinde gerçekleştirilen önemli projelerden de bahsetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın koordinasyonunda gerçekleştirilen zemin etüt çalışmaları sonucunda gelecek nesillere daha dayanıklı bir şehir bırakmayı hedeflediklerini vurguladı.
Mikrobölgeleme çalışmalarının tamamlanmasına rağmen bazı bölgelerde çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla gerçekleştirilen kentsel tasarım projesinin ilk etabının temelinin atıldığını ve bin 599 konut ve iş yerinin inşasının başladığını belirtti.
Yerinde dönüşüm projesine de değinen Güngör, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen bu projenin orta ve üzeri hasarlı binaları kapsadığını açıkladı.
Kat maliklerinin yarısından fazlasının onayıyla sürecin başladığını, devletin bu projeye metrekareye göre hibe ve faizsiz kredi desteği sağladığını ve başvuran vatandaşlardan harç ve vergi gibi ücretlerin alınmadığını belirtti.
Güngör, ulaşım alanında da önemli gelişmeleri aktardı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu'nun müjdesiyle Mersin-Gaziantep hızlı tren hattından Kahramanmaraş'a 49 kilometrelik bağlantı sağlanacağını ve hızlı tren projesinin yılsonuna kadar tamamlanacağını duyurdu.
Ayrıca, Eylül ayından sonra şehirden İstanbul ve Ankara'ya günlük uçak seferlerinin başlayacağını söyledi.
Kuzey Çevre Yolu projesinin de Ekim ayı içinde hazırlıklarının tamamlanarak inşasına başlanacağını ve Güney Çevre Yolu'nda da ilerlemelerin olacağını açıkladı.
Son olarak, savunma sanayi alanında TUSAŞ tarafından yapılacak yatırımların şehir için ne kadar önemli olduğuna değindi. Deprem sonrası şehirlerin farklı sektörlerle yeniden ayağa kaldırılmaya çalışıldığını ve TUSAŞ'ın uçak parçaları üretim tesisi gibi yüksek katma değerli bir yatırımı gerçekleştireceğini belirtti. Güngör, emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.