Bakanlık açıkladı! Fiyatlar düşürülecek

Meyve ve sebzede 'ambalaj' standardı belirlendi. Bakan tarih verdi ve yeni uygulamanın gıda fiyatlarını düşüreceğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standart Uygulamalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Konu ile ilgili sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklamada bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek "Gıda komitesinde aldığımız yapısal tedbirler hayata geçiyor. Amacımız yaş meyve sebzede fire oranını düşürmek, fiyat oynaklığını azaltmak" dedi.

2019 YILINA KADAR GEÇİŞ SÜRESİ KONULDU

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğle sebze ve meyvelerin taşınmasında kullanılan ambalajlara üretim, kullanım ve ebatları açısından standart getirildiğini ve piyasanın bu uygulamalara adaptasyonu için 2019 başına kadar geçiş süresi konulduğunu açıkladı.

Türkiye'nin toplam 49,3 milyon ton sebze ve meyve üretimiyle dünyada sayılı ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, üretimde gösterilen başarının pazarlama aşamasında da kesintisiz sürdürülmesi için bakanlığın yürüttüğü çalışmalara dikkati çekti.

Tüfenkci, son dönemde sebze ve meyve ticaretinde izlenebilirliğin sağlanması ve kayıt dışılığın azaltılması, toptancı hallerinin modernizasyonu, üretici örgütlerinin pazarlama aşamasında aktif hale gelmesi gibi önemli adımlar atıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sebze ve meyve ticaretimizdeki yüksek zayi oranının düşürülmesi ve bu şekilde arz dalgalanmalarının engellenerek fiyatların enflasyona etkisinin azaltılması bir diğer önemli çalışma alanımızdır. Sebze ve meyvelerin yaklaşık yüzde 20-25'inin pazarlama aşamasında zayi olduğu bilinmektedir. Ürüne göre bu zayi oranı yüzde 40'lara da varabilmektedir. Söz konusu oranın makul seviyelere çekilebilmesi amacıyla ürünlerin ambalajlanması, taşınması, depolanması ve perakende satışa sunulmasına ilişkin standartların mecburi uygulamaya konulması, yani sebze ve meyve lojistiğinde standart uygulamalara geçişe ve soğuk zincirde taşımaya yönelik çalışmalarımızı tamamladık."

Düzenlemenin detayları

Buna göre, malların ambalajlanmasında tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir ambalajlar kullanılacak. Mallar uygun şartlarda korunması ve taşınması sağlanacak şekilde ambalajlanacak. Ambalajlar bütün yabancı maddelerden arındırılacak.

Tekrar kullanılabilir ambalajlar modüler ve katlanabilir şekilde olup, her kullanımda gıda güvenilirliğine uygun olarak dezenfekte edilecek. Dolu ambalajlar en çok 30 kilogram ağırlığında olacak.

Patates, kuru soğan ve tatlı patateslere yönelik ambalajlar file, jüt çuval, torba, kasa veya kutu şeklinde olup en çok 50 kilogram ağırlığında olacak. Malların taşınmasında kullanılacak ambalajlar soğuk zincire uygun olacak.

Birbirlerine zarar verebilecek mallar aynı araçta taşınmayacak

Malların üretim yerindeki toptancı hallerinden veya tasnifleme ve ambalajlama tesisinden tüketim yerlerine taşınmasında soğuk zincirin korunması esas olacak.

Farklı malların aynı araçlarda taşınması esnasında birbirlerine zarar vermelerini engelleyecek önlemler alınacak. Birbirlerine zarar verebilecek mallar aynı araçta taşınmayacak.

Depolama standartları

Mallar, soğuk hava depolarında, malların bozulmasına veya kalite kaybına sebep olmayacak uygun ısı ve nem ortamlarına sahip alanlarda depolanacak. Soğuk hava depolarının nitelikleriyle buralarda yapılacak depolama faaliyetine ilişkin iş ve işlemlere yönelik mal bazında Türk Standartları Enstitüsünce belirlenen standartlar ve kriterler uygulanacak.

Söz konusu mallar, alışveriş merkezleri, büyük ve zincir mağazalarda bulunan perakende satış yerlerinde soğutuculu reyonlarda ambalajlarından çıkarılmadan satışa sunulacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri