Düzenleme ile “beklentilerin ötesine geçtik” diyen Sarıeroğlu, sunumunda düzenleme kapsamına girmeyenlerin gerekçesini tek tek açıkladı. Toplam 1 milyon 20 emekçinin uygulamadan yararlandığı bildirildi.
İhaleler bitirildi
Mevcutta kamuda 109 bin 347, belediyeler ve il özel idarelerinde 91 bin 688, belediye iktisadi teşekküllerinde 99 bin 10 işçi bulunduğunu belirtilen sunumda, taşeron düzenlemesi ile kamuda 450 bin, belediyeler ve il özel idarelerinde 450 bin, kapsama dahil edilen diğer özel bütçeli kuruluşlarda 20 bin, kamuda 12 aydan kısa süreli çalışan 50 bin, mevsimlik işçi oarak çalışan 23 bin ve 4/V düzenlemesinden de 27 bin olmak üzere, toplam 1 milyon 20 emekçinin uygulamadan yararlandığını bildirildi.
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarının 11 Eylül 2014 tarihli yasaya dayalı yapıldığını, taşeron düzenlemesinde de bu yasadaki tanımın esas alındığı belirtilirken, bundan sonra personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri yapılmayacağı vurgulandı.
Sunumda, şehir hastanelerinin faaliyete girmesi ile kapatılan hastanalerde kapatma tarihinde çalışmakta olup 4 Aralık 2017 itibarıyla şehir hastanelerinde çalışmakta olanlar ile, bundan sonra kapatılacak hastanelerdeki ihtiyaç fazlası işçilerin, Sağlık Bakanlığı’nın birimlerinde, ihtiyaç olmaması durumunda ise diğer idarelerin ihtiyaç olan birimlerinde çalıştırılabileceği ifade edildi.
Özel sektörü bağlar
KHK’da yer alan hükümle, hükümet ile işçi konfederasyonları arasında kamu işçileri için imzalananacak “kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolünün” sendikalar için bağlayıcı olması sağlanmıştı. Kamu sözleşmelerinde verilen zammın, özel sektördeki toplu sözleşmelerde de üst sınır olmasını öngördüğü için eleştirilen bu hükme ilişkin de sunumda, “İşçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının, bu protokol ile düzenlenerek bir standart birliği sağlanması amaçlanmaktadır. İmzalanması halinde yerel yönetimler dahil tüm kamu ve imzalayan işçi konfederasyonu sendikaları için bağlayıcı olacaktır” denildi.