Hatay'ın Altınözü ilçesinde, zeytinyağının doğallığını ve lezzetini artırmak amacıyla atın çektiği taş değirmen kullanılarak yapılan üretimde, geleneksel yöntemlerin benimsenmesi dikkat çekiyor.
Altınözü ilçesi, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenmesine rağmen, zeytinyağı üretiminin devam ettiği bir bölge. Tokaçlı Mahallesi'nde yaşayan bazı üreticiler, teknolojinin ilerlemesine rağmen "su zeyti" olarak adlandırılan geleneksel yöntemi tercih ediyor.
Zeytinler, dalından toplandıktan sonra asırlık taş değirmenin altına yerleştiriliyor. At gücüyle çevrilen değirmende ezilen zeytinler, bir süre fıçılarda bekletiliyor. Ardından, ılık suda yıkanan zeytin tanelerinden çıkan yağ süzülüp şişeleniyor.
Üretici Janet Çilingir, geleneksel yöntemlerin lezzeti ve kaliteyi artırdığına vurgu yaparak, "Taş değirmen çekirdeği tamamen kırmıyor. Bu yöntemle 7-8 kilogram zeytinden 1 litre yağ elde ediliyor. Doğal yağımız polifenol, asit ve lif açısından fabrikasyon yağa göre daha kaliteli." diyor.
Çilingir, babası İbrahim Çilingir ile birlikte yılda ortalama 500 litre zeytinyağı ürettiklerini ve ürünlerinin fabrikasyon üretimden daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Geleneksel yöntemle üretilen yağın ilk andan itibaren tüketilebileceğini ifade eden Çilingir, sağlıklı ve kaliteli ürün elde etmek için bu geleneği sürdürdüklerini dile getiriyor.