ATIF ŞİRİKÇİ: BÜYÜK YATIRIMLAR İÇİN, OSB’LERİN DAHA İYİ YAPILANMASI GEREKİR

Şirikçioğlu Mensucat kimdir?

 Şirikçioğlu Mensucat; Şirikçi Ailesinin Hacı Ali, Mehmet Arif ve Atıf Şirikçi ile Fatma Kaynak kardeşlerin, 1997 yılında kurduğu bir şirket olarak işe başladı. Halen tekstil sektöründe faaliyet gösteren Şirikçioğlu Mensucat diğer şirketleriyle bir grup şirketi haline gelmiştir. Grubun lokomotifi tekstil ana bünyesinde, enerji, dayanıklı tüketim malları, hayvancılık ve tarım dallarında iştigal etmektedir.

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yapılanması ne zaman ve nasıl oldu?

Fabrika büyümeye başladığında ucuz arsa ve alt yapı problemi olmayan arazi arayışına girdik. O günkü şartlarda OSB’den 60,000 m2’lik bir parsel aldık fakat parsel çok engebeli olduğu için bize normalden daha yüksek bir fiyata mal oldu. Süreç içerisinde arazi yapılanması bitti, bugün arazinin tamamını kullanmaktayız. Arazinin şimdiki durumundan çok memnunuz ama daha fazla büyümemize imkân kalmadı. Bu işletme tabi ki kendini idare ederek gidiyor.

Organize Sanayi Bölgesi’nin şehir ekonomisine kattığı değer var mıdır?

Tabi ki vardır. OSB’de atıl, tarıma elverişli olmayan yerlerin seçilerek sanayi olması sağlanmalıdır. Şehir ekonomisine en büyük ve birinci katkısı budur.

İkinci katkısı ise bugün OSB, 7000 kişiye iş imkânı sağlamaktadır. Eğer OSB arazisi daha büyük olsaydı iş yeri ve çalışan insan sayısı daha da artacaktı. İşte OSB’de çalışan bu insanlar hem şehre hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Üçüncü bir katkısı ise OSB’de şu an ayda 40.000.000 kw saat enerji tüketilmekte, bu tüketim işletmelerde yılda 500. 000.000 kw saate ulaşmaktadır. Bu da ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır. OSB’de çalışan bu kadar insanın ülkesine, şehrine, mahallesine, ailesine ekonomik olarak katkı sağlarken daha görülmeyen binlerce aile de bu işlerden ekonomik katkı elde etmektedir.

OSB’ye hükümet yeterince teşvik veriyor mu?

Bu konuda inanın Kahramanmaraş bir miktar muzdarip. Sebebi de hükümetin yaptığı ile ilgili değil, Kahramanmaraş’ımızın kabuğuna sığmaması ve beklentilerimizin yüksek olmasıdır. Bugün insanlar ucuz, alt yapısı yapılmamış arsa temini ve tarım dışı sanayi parsellerini bulmaktadır. İşte bundan dolayı büyük bir sıkıntı var.

Günümüzde Avrupa Uyum Yasası adı altında sanayiciye çok büyük yükler gelmiştir. Bu gelen yükler küçük işletmelerin yaşama şansını bırakmamıştır. Burada devletin KOBİ’lere de bu konuda destek vermesi gereklidir. Bu süreçte sanayicimizin rekabet ve daha hızlı hareket edebilmesi için üçüncü dünya ülkelerine kurulan işletmelerle rekabet edebilmesi, burada nüansları iyi ayarlaması gerekmektedir.

Organize sanayi bölgesinde yaşanan sıkıntılar nelerdir?

1-Yeni OSB’nin açılmasında problemler var. Tabi ki ülkede, özellikle de Kahramanmaraş’ta bu belirgin şekilde kendisini göstermektedir. Bunun için yatırımlar daha düşünülmeden devletin gereken OSB olabilecek atıl tarıma elverişli olmayan ama maliyet olarak da yeni arazi bakımının da yapılabilirliği olan bölgeleri OSB olarak açıklayarak süreci kısaltmaya çalışmalıdır.

2-OSB’de parsellerin daha büyük ve daha küçük olacak şekilde, tabi öncelikle de yatırım yapmanın göz önünde bulundurularak arazi tahsislerinin yapılması, örneğin; bizim en büyük sıkıntımız yatırımlarımızın ayrı ayrı OSB olmasından dolayı entegre olan tesisimizin çok büyük bir miktarda taşıma yapmamız yüzünden maliyetlerimiz artmaktadır. Günümüzde artık maliyetleri minimize etmeyen işletmelerin yaşama şansı yoktur.

3-OSB devlet koşullu yatırımı amaç edinerek teşvik etmesi gerekli. Bunların başında:   

A) Ucuz arsa tahsisi veya gerekirse bedava

B) SSK gibi vergi ve KDV’de de gerekli indirimler

C) Enerji indirimleri verilerek işletme kurmayı cazip hale getirerek bunu teşvik etmeli

Kahramanmaraş markalaşma sürecine ne zaman girer?

Markalaşmak öyle söylendiği kadar basit bir şey değil, bu işler süreçlerle başlar şuan Kahramanmaraş iyi bir fasoncu kalite manası ile oturdu. Bundan sonraki süreçte konfeksiyon gibi üretimler artık Kahramanmaraş’ta zor işçi problemleri başladı, ara eleman problemi hat safa da bunların çözülmesi gerekli yoksa artık yetişmiş çalıştıracak eleman bulunamıyor.

Yeni organize sanayi bölgelerine ihtiyaç var mı? 

Ataların bir sözü vardır; ”Kabı olmayanın, kazancı olmaz.” Sözünden de yola çıkarak yatırım yapmak için yer probleminin öncelikle çözülmesi gerekli, tabi ucuz, alt yapı problemi olmayan, ülke ekonomisine faydalı olacak şekilde yerlerin öncelikle arazi çalışması bitirilmeli.

Bu işte en önemli iş ise yerlerin iler ki zamanlarda genişlemeye uygun yerler olması ve zamanla tesisin gerekli şekilde büyüyebilmesi gereklidir. Kısır, genişlemeye uygun olmayan yerlerin yapılmamış, yapılırsa da bu yerlerin branş sektörlerine daha küçük yerler olmamasını sağlamak gereklidir.

Zaman, üretim ve pazarlama zamanıdır. Bu hazır ve istikrar içindeki ekonomide bunun önü açıktır. Firmaların daha iyi yatırımlar yapması için OSB daha fazla ve daha iyi bir şekilde yapılanması gereklidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Keşfet Haberleri