Myanmar ordusunun geçen ay başlattığı operasyon sonrası yerlerinden olan Arakanlı Müslümanların sayısı otuz bine ulaştı. Bangladeş hükümeti, Myanmar Büyükelçisini çağırarak, yaşanan göç dalgasıyla ilgili açıklama talep etti.
Myanmar'ın Arakan eyaletinde tırmanan şiddet olayları büyük bir mülteci krizine yol açmış durumda.
Bangladeş sınırındaki eyalette Myanmar ordusunun geçen ay başlattığı operasyonların ardından on binlerce Arakanlı Müslüman, komşu Bangladeş'e sığınmak zorunda kaldı.
30 bin kişi yerinden oldu
BM'nin yaptığı açıklamaya göre, saldırılar sebebiyle yurdunu terk etmek zorunda kalanların sayısı 30 bini buldu.
Bangladeş hükümeti gelişmeler sebebiyle sınır kontrollerini arttırırken, Myanmar Büyükelçisini çağırarak göç dalgasıyla ilgili açıklama talep etti.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Hudut görevlilerimizin tüm çabalarına rağmen, aralarında kadın, çocuk ve yaşlılar bulunan binlerce mağdur Myanmar vatandaşının Bangladeş sınırından geçmekte olduğu, binlercesinin de sığınma için sınırımızda toplandığı bildirilmektedir." ifadelerine yer verildi.
20 gemi dolusu sığınmacı
Bangladeş yönetimi, salı günü 20 gemi dolusu sığınmacıyı Myanmar'a geri iade etmişti.
Eyalette tırmanan şiddetin, 2012 yılında Budist çoğunluğun Müslüman azınlığa yönelik gerçekleştirdiği saldırılardan bu yana yaşanan en ciddi çatışma olduğu bildirildi.
Arakanlı aktivistler, ordu birliklerinin sivilleri katlettiğini, kadınlara tecavüz edip evleri yağmaladığını ileri sürdü.
Yetkililer bölgeye erişimi engellediğinden, yaşanan suistimallere dair sağlıklı bilgi alınamadığı belirtildi.
Arakan'da nüfusun çoğunluğunu, BM (Birleşmiş Milletler) tarafından "dünyada en fazla zulüm gören topluluk" olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingya) oluşturuyor.