AR-GE proje pazarında ‘Anti-İha Hibrit Savunma Sistemi’ birinci oldu

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile TÜBİTAK’ın finansal destek sağladığı 7. Ar-Ge Proje Pazarı'nın ödül töreni KMTSO Meclis Salonunda yapıldı.

Törene, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı M. Fatih Erkoç, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Buluntu, KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahit Güneş katıldı.

Seçici Kurul’un yaptığı değerlendirme neticesinde, Mühendislik Fakültesi öğrencileri Hüseyin Tamer, Kudrat Reyimbayev ve Şeyma Çankaya tarafından geliştirilen ‘Anti-İHA Taşınabilir Hibrit Savunma Sistemi’ Projesi, Ar-Ge Proje Pazarının en iyi projesi seçilerek birinciliğe layık görüldü.

Mühendislik Fakültesi öğrencileri Sefa Serkan Karagedik tarafından geliştirilen ‘Eklem Mekanizmalı Mayın Arama Robotu’ Projesi ikinci olurken, Mustafa Caymaz ve Mahmut Altun tarafından geliştirilen ‘Router ve CNC Lazer Kullanılarak Faklı Malzeme İşleyen Üç Eksenli Sistem Tasarımı’ Projesi üçüncü, Burak Demirel tarafından geliştirilen ‘Dil İle Kontrol Sistemi’ Projesi ise dördüncü oldu.

Beşinciliği ise Mehmet Kaya tarafından yapılan ‘Lazerle GSM Kullanılarak Hırsızlara ve Vahşi Hayvanlara Karşı Alan Güvenliği Oluşturma’ Projesi aldı.

“KAHRAMANMARAŞLI SANAYİCİLER AZİMLE BU İŞE BAŞLADILAR”

Ar-Ge Proje Pazarı Ödül Töreninin açılış konuşmasını yapan KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Buluntu, ekonomide kalkınmanın sürdürülebilir hale gelmesi için Ar-Ge faaliyetlerinin önem arz ettiğini belirtti. 90’lı yıllarda Kahramanmaraş’ta sanayileşme sürecinin hızlandığını ifade eden Buluntu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özellikle 80’li yıllarda Kahramanmaraş’a baktığımız zaman Kahramanmaraş ekonomisi tarıma dayalı bir ekonomiye sahip. 90’lı yıllarda Kahramanmaraş’ta sanayileşme süreci başlamış ve 2004 itibarı ile Kahramanmaraş 5084 sayılı teşvik yasası ile sanayileşmesini çok güçlü bir hale getirmiştir. Bugün itibarı ile ve 2017 yılı verilerine göre Kahramanmaraş 950 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş, 150 bin kişiye istihdam sağlamış ve ilk binde 24 şirketi olan bin sanayi kuruluşuyla Türkiye’nin lokomotifi haline gelmiştir. Tabii ben burada Kahramanmaraşlı müteşebbisleri tebrik ediyorum, neden tebrik ediyorum, 80’li, 90’lı yıllarda teknolojinin olmadığı bir sistemde Kahramanmaraşlı sanayiciler azimle bu işe başlamışlar. Teknoloji ithal ederek Türkiye’de ve Kahramanmaraş’ta gerçekten çok ileri seviyelere gelmişlerdir.

“ARTIK TEKNOLOJİK YATIRIMLAR TÜRKİYE’NİN CİDDİ MANADA ÖNCELİĞİ HALİNE GELDİ”

Türkiye 2023, 2053 ve 2071 vizyonu olan ve bu hedeflerde de ciddi adımlarla ilerleyen bir ülkedir. Tabii bu ilerlemeyi gerçekleştirmesi için inovasyona, teknolojiye müthiş derecede ihtiyacımız vardır. Son aylarda Türkiye Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı gibi terör örgütlerine karşı ciddi bir operasyon yapmıştır. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası bugün ülkemizin ve şehrimizin en önemli öncü kuruluşlarından birisidir. Bizler de üyelerimize yapmış olduğu faaliyetlerde sonuna kadar destek olmaya çalışıyoruz. Bugün özellikle son açıklanan teşvik paketlerini inceledikten sonra 23 projeye 135 milyar lira gibi devletimiz tarafından bir katkı sağlanmıştır. Bu projeleri incelediğimiz zaman veya bu teşvikleri alan firmaların özgeçmişine baktığımız zaman tamamıyla yerli ve milli savunma sanayii, yerli otomobil üretimi yan sanayi kuruluşları olarak görebilirsiniz. Bu da neyi gösteriyor, artık teknolojik yatırımlar Türkiye’nin ciddi manada önceliği haline geldi.

“53 PROJENİN GERÇEKTEN HEPSİNDE BİR EMEK VAR”

Tüm katılımcılara bu projeleri bizlerle paylaştıkları için sonsuz teşekkür ediyorum ve gerçekten iki gündür biz bu projelerimizi inceliyoruz heyetimizle beraber. 53 proje yarışmaya katıldı. Gerçekten hepsinde bir emek var. İnce düşünülmüş, hepsine emek sarf edilmiş ve ciddi manada bazı projelerin çok önemi haiz olduğunu gördük. Benim sizden ricam bu hayallerinizden, bu çalışmalarımızdan asla vazgeçmeyin. Çünkü ülkemizin geleceği ve şehrimizin geleceği sizlere emanet. Çünkü geleceğin iş dünyası yöneticileri sizler olacaksınız. Yarın Ramazan Ayı’nın ilk günü inşallah Ramazan Ayı’nın tüm İslam alemine hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Biliyorsunuz birçok Müslüman ülkelerde şu an zulüm kol geziyor. Özellikle Filistin’de dün 60 Filistinli kardeşimiz şehit edildi, İsrail terörü tarafından. Biz bunları sonuna kadar lanetliyoruz. Bizim birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerekiyor, hem ülkemiz açısından hem de dünyadaki tüm Müslümanların umudu olarak bilimde ve teknolojide ileri safhada olmak zorunda. Ben bu organizasyonda emeği geçen başta Rektörümüz olmak üzere Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanımıza, Üniversitemizin değerli hocalarına ve sevgili öğrencilere sonsuz teşekkür ediyorum.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, yaptığı konuşmada, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin buna tepki gösteren Filistinlilere yaptığı katliamı kınadı. Hem Türkiye adına hem de Kahramanmaraş adına gençleri önemsediklerini dile getiren Erkoç, "Çünkü dünyada bir sömürü düzeni var. Endüstriyel ürünlerle bağımlı hale getirip, teknolojik ürünler üreterek diğer ülkeleri köleleştirmekteler. Bu alanda da kendi kendimize yetebilmeliyiz. Türkiye niye bu alanda istediğimiz yerde olmasın?" diye konuştu.

“SİZLERİN YAPTIĞI BU ÇALIŞMALAR ÜLKEMİZİN TARİHİ AÇISINDAN ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTE”

Erkoç şöyle devam etti: “Yapay zeka devriminde en önlerde olabiliriz. Bizim özellikle ülkemizde çok önemli bir gücümüz var. Alın terimiz var, beyin terimiz var arkadaşlar. Sizlerin yaptığı bu çalışmalar ülkemizin tarihi açısından çok büyük önem arz etmekte. Yaptığınız bu projeler birçok önemli buluşun temelini teşkil edebilir. Yapay zeka, elektronik, otomasyon, elektromekanik, birçok alanda çocuklarımızın gelişimlerini ortaya koysunlar diye Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmamız var. Bilim sınıfları, teknoloji sınıfları oluşturuyoruz. Liselerde, ortaokullarda hatta anaokullarına kadar ineceğiz. İnsanların bir arada oturup kahve içeceği teknoloji kafe oluşturacağız. Bu kafede dünyadaki en iyi yayınları getireceğiz. Bu kafeye en iyi uzmanları getirip söyleşiler, konferanslar yapacağız. Ramazan-ı Şerif’iniz mübarek olsun inşallah, hayırlara vesile olsun, tüm İslam coğrafyasına, tüm dünyaya, tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Dereceye giren kardeşlerimi tebrik ediyorum.”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise yaptığı konuşmada,

uzun ve emek gerektiren işlerin yapıldığını söyledi.

“ÇALIŞMALARINIZ SABIRLA VE SEBATLA SÜRDÜRMENİZİ İSTİYORUZ”

Bir araştırmanın ayları, yılları aldığına dikkati çeken Can, "Bu bakımdan ülkelerin teknolojik gelişmelerinde Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları önem arz ediyor. Bu açıdan da sizlerin çalışmalarını önemsiyorum. Sizin bu emeğinizi önemli buluyoruz. Sizleri tebrik ediyoruz. Bu merakınızın, çalışmalarınız sabırla ve sebatla sürdürmenizi rica ediyoruz." dedi.

“568 BİN DOLARLIK AR-GE İHRACATI YAPTIK”

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahit Güneş ise proje pazarı için 90 başvuru olduğunu, 53 projenin de Ar-Ge Proje Pazarında sergilendiğini kaydetti. Projede dereceye girenlere Teknokent’te yer verileceğini dile getiren Güneş, Teknokent olarak son iki yılda 568 bin dolarlık Ar-Ge ihracatı yaptıklarını dile getirdi.

53 PROJE YARIŞTI

Ar-Ge Proje Pazarı’nda iş dünyasına sunumu yapılan proje sayısı 53 oldu. Her geçen yıl başarı çıtası yükselen Ar-Ge Proje Pazarı’nda, savunmadan enerjiye, robot teknolojilerinden atık kazanımına birçok alanda birbirinden iddialı projeler sergilendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim ve Teknoloji Haberleri