1864 Büyük Çerkez Sürgününde anayurtlarını terk ederek Türkiye ye gelen ve Afşin’e 12 km uzaklıkta Göksun çayı ile Tüllüce tepesi eteklerine yerleşen ‘Kargabükü’ (Anzorey) halkı o tarihten bu yana aynı yerde ikamet ediyorlar. 1924 yılında köy tüzel kişiliğine kavuşan Kargabükü o tarihten bu yana aynı ismi taşıyordu.
Çok sayıda Çerkez kökenli vatandaşın katılımı ile gerçekleştirilen program da yapılan uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getiren mahalle sakinleri Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’e teşekkür ettiler.
Konu hakkında açıklama yapan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, "Kargabükü, Afşin'e 12 kilometre uzaklıkta bir mahallemiz ve Kafkas kökenli, Çerkez vatandaşlarımızın yaşadığı bir yer. Türkiye 2002’den 2015 yılına geçen sürede normalleşme sürecine girdi. Bizim ülkemiz bir mozaik biliyorsunuz her ırk ’tan, her ilden insanların yaşadığı bir mozaik yüzyıllarca birlikte yaşamayı başarmışız birlikte mücadele etmişiz bu toprakları korumak için. Birlikte sevinmişiz, birlikte üzülmüşüz, bizim mozaik ‘imizin içersin de yer alan Afşin içerisinde yer alan Çerkez toplumundan insanlarımız var, kardeşlerimiz var. Ve bunlarla birlikte topraklarımızı yüzyıllarca birlikte korumuşuz. Üzüntüleri üzüntülerimiz olmuş, sevinçleri sevinçlerimiz olmuş, insanların etnik kökenleri ikinci planda tutulmuş, birlikte kardeşçe yaşamışız. İnsanlar kendilerini nasıl ifade etmeleri gerekiyorsa ifade etmelidirler diye düşünüyoruz. Bu noktada da mahallemizden bir talep geldi. Mahalle muhtarımız ve mahalle sakinlerinden bizde sevinçle karşıladık. Hayırlı olsun diyorum. Yeni zenginliklere, yeni güzelliklere vesile olur diyorum” dedi.
Anzorey Mahallesi Muhtarı Mahmut Alagöz, " Anzor, Çekezler arasında çok önemli bir isimdir. Çerkez isimlerin birçoğu Hititlere kadara uzanıyor ve Anzor ismi de bunlardan bir tanesidir. Dünyanın her yerinde yaşayan Çerkezler zaten Kargabükü ‘nü Anzorey olarak bilirler. Anzor çok değerli bir isim Çerkezcede ve bizim için tarihi bir önemi var. Türkiye'de araştırmaların neticesinde Çerkez ismin verildiği ilk mahalle olduk. İsim değişikliği için mahallemizde bulunan bütün vatandaşlarımızın görüşlerini aldık. Mahallemiz ’de İkibin’in üzerinde bu kütüğe kayıtlı insan var. Bunların birçoğu Kafkasya, Nalçık bölgesinden gelen insanlar. Çoğu kişinin aklına geldi, çoğu kişi bu işi yapmak istedi fakat bu güne kadar gerçekleşmemişti. Daha önceden de biz belirttik. Bu Türkiye de bir ilk oldu. Bizim bunları yapmak için güvendiğimiz STK’lar vardı, bazı önderler vardı hiç biri ön ayak olmadı. Biz özelikle Anzorey gençleri olarak böyle bir şeye karar aldık ve sonsuz teşekkürlerimi arz ediyoruz sayın Belediye Başkanımıza. Türkiye’de bir ilke imza attı ve inşallah arkası gelecek. Demokratikleşmenin en büyük örneği de budur” ifadelerinde bulundu.
Günün anısına gerçekleştirilen ağaç dikme etkinliği ile Çerkez vatandaşların memnuniyetini belirtmek için yöresel oyunlarını sergileyerek sevinçlerini paylaştıkları etkinlik sonrasında Çerkez vatandaşlar ile hatıra fotoğrafı çekilmenin ardından program son buldu.