Aman kurban alırken dikkat!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Veterinerlik İşleri ve Mezbahalar Şube Müdürlüğü, yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanların bulaşıcı ve paraziter hayvan hastalıklarının yayılma riskini artırdığını ifade eden yetkililer, kurbanlık hayvanların, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen kurban satış yerlerinden temin edilmeleri gerektiğini belirttiler. 
Belirtilen yerlerin dışındaki yerlerden kurban temininin riskli olduğunu vurgulayan yetkililer, ülke mevzuatına ve standartlarına uygun olmayan alım ve satım işlemlerinin hem hayvancılık sektörünün gelişmesine olumsuz etki yapacağını hem de salgın ve bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılma riskini artıracağını ifade ettiler.
Vatandaşlarımızın kurbanlık alırken satıcılardan bazı belgeleri talep etmesini isteyen Veterinerlik İşleri ve Mezbahalar Şube Müdürlüğü yetkilileri “Büyükbaş hayvanlar için hayvanın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bilgi sistemine kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olmasına, Veteriner Hekim tarafından gerekli kontrolleri ve muayenesinin yapılarak sevk edildiğini gösteren veteriner sağlık raporu ve dezenfeksiyon belgelerinin olmasına; ayrıca hayvanın bilgilerini içeren pasaportunun olmasına, küçükbaş hayvanlarda ise; kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına dikkat etmeliyiz” şeklinde açıklamada bulundular.
Ayrıca kurbanlık hayvanın seçiminde ise vatandaşlara bazı püf noktaları hakkında bilgi veren yetkililer; “Sağlıklı hayvanlar hareketli olup, bakışları canlı, derileri elastik, kıl örtüleri de parlaktır. Büyükbaş hayvanların yerden yapılı, dikdörtgen vücut yapılı, kısa ve dolgun boyunlu, geniş ve dolgun sırtlı, etli ve geniş omuzlu, kaburga, bel, sırt ve omuzdaki kemik çıkıntılarının belli olmadığı hayvanlar tercih edilmelidir. Küçükbaş hayvanların bel bölgeleri dolgun olmalı, boyun kısa ve dolgun olmalı, kaburga arası ve üstü kas gelişimi iyi olmalı, yağlı kuyruklu koyunlarda kuyruk elle yoklandığında çok yumuşak ve gevşeklik hissi bırakmamalı, sağrı geniş ve dolgun olmalıdır” şeklinde sıraladılar. 
Kurbanlık hayvanın anormal bir şişliği, iltihap ve açık yarası bulunmaması gerektiğini ve ayrıca hayvanların topallamadan dört ayaklarının üstüne basarak durması ve yürüyebilmesi, öksürük ve hırıltı olmaksızın sessiz bir şekilde soluk alıp vermeleri gerektiğini ifade edildi.
Kurban kesiminde dikkat edilecek hususlara da değinilen açıklamada, “ Kesimden önce hayvan strese maruz bırakılmamalı ve şiddet kullanılmamalıdır. Kesim öncesi bu tip olumsuz çevre etmenleri elde edilen karkasların koyu renkte olmasına yol açmaktadır. Koyu renkli karkaslarda bakteriyel gelişim daha hızlıdır. Bu etleri uzun süre saklamak daha zordur. Ayrıca koyu renkli karkaslardan sağlanan etlerin lezzeti de düşüktür. Yorgun kesilen hayvanların kanları iyi akmaz ve hayvanların damarları kanla dolu kalır. Böyle etler dayanıklı değildir çabuk bozulur. Yorgun kesilen hayvanların etleri normal bir olgunlaşma devresi geçiremezler. Kısa mesafelerden gelen sığırlar yaklaşık 2 saat bekletildikten sonra kesilebilirler. Uzun mesafelerden taşınan hayvanlar akşam saatlerinde kesim yerlerinde olacak şekilde getirilmeli, bu hayvanlar sabaha kadar dinlendirilmeli, sabah da kesilmelidirler” ifadeleri kullanıldı.
24 Eylül 2015 günü başlayacak olan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları bilgilendiren Veterinerlik İşleri ve Mezbahalar Şube Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşlarımızdan kurban ibadetini yerine getirirken toplum sağlığını olumsuz etkileyecek görüntülerin oluşmaması için gerekli hassasiyeti göstermeleri gerektiğini belirttiler.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri