“1978’den bu yana, Kahramanmaraş’ın tüm yapılan işlerinin hemen hemen hepsinde bulundum. Ömrüm el verdiği sürece de, elimden geleni, yapmaya çalışacağım. MÜSİAD, Anadolu kaplanları diye kuruldu. Kahramanmaraş’ta 1992 yılında kuruldu. Şu anda 32 şubesi var ve bütün sanayicileri kapsayacak şekilde kuruldu. MÜSİAD bir amaçla kurulmuş ve bu şekilde halen de büyümeye devam ediyor. Şu andaki üye sayısı normalin çok altındadır. Örneğin, bana müracaat eden bir insanı 6 yıldır hala araştırıyoruz ve cevap vermemişiz. Sanayide, ticarette, ekonomide, sosyal yaşantısında problem var mı yok mu, biz buna bakıyoruz. Kısacası, seçici oluyoruz. Her sene bürokratlarla olan Ankara’da bir iftar programımız olur. Bu seneki iftar programına da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bey gelmişti. Onun konuşması aynen şöyleydi: ‘Ben MÜSİAD’ı gökten inmiş bir melek kabul ederim. Ticarette hiç yalanı olmayan, dosdoğru insanlar olarak düşünürüm ve hep böyle görürüm.’ Biz de MÜSİAD’ı böyle görüyoruz. Bu yüzden MÜSİAD’lı olmak bizim için bir şereftir.
Yaklaşık 12 yıldır MÜSİAD’ın başındayım. Diyeceksiniz ki, başka biri yok mu? Benden çok yetenekli arkadaşlarımız var ama hepsinin düşüncesi şu: ‘Siz başımızda olun, biz diğer işleri yürütelim.’ Bu nedenle ben de onları kıramıyorum.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNE (OSB) BÜYÜK EMEK VERDİM
12 yıldan beri Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), meclisindeyim. Mehmet Balduk Bey zamanında, verilen her görevi, fazlasıyla yaptım. Organize sanayi bölgesini Kahramanmaraş’a ben kazandırdım. Son 10 yılında hiç bina yapılmadığı için elimizden gidiyordu. Dört günde bina yaparak tekrar orayı ben kazandırdım ve ikinci, üçüncü organize sanayi fikri benim fikrimdir. 10 sene önce haritalarını yaptım ve Mehmet Balduk zamanında, ‘Bunları böyle yapalım, üzerlerine gömlek geçirelim ve ikinci, üçüncü organize sanayi diye bakanlığa teklif edelim.’ dedim. Bakanlık daha sonra bu projelerimizi kabul etti.
ODA, AKTİF OLMALI
Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası’ndan, İçinde olduğum bir camia olarak memnun değilim. Kahramanmaraş’ın genel yapısına paralel olarak oda; dışarıya açık olmayan, elindeki değerlerin kıymetini bilmeyen, o değerlerin propagandasını yapamayan bir kuruluştur. Daha faal olması gerekir. Hiç olmasa başka illerin odalarıyla müşterek bilgi alışverişinde bulunmamız gerekir. Ama odamız olduğu yerde sayıyor. Bunu bilemiyorum.
ÖZEL ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ OLMALI
Şu anda bir sanayici Kahramanmaraş’ta bir fabrika yapmak isterse, bir santim bile yer yok. Tomsuklu organize sanayi bölgesi yapılsa bile, burası en az beş yıl sonra elimize geçer. Ben şunu savunuyorum ve diyorum: Buraya nasıl olsa para vereceğiz, biz özel organize sanayi bölgelerini yapalım ve üç ay sonra ben size temelini attırayım. İlla ki devlete sırtımızı verip de bedelsiz arsa alacağız diye uğraşmanın bir anlamı yoktur. Zaten o da bir bedele tekabül ediyor. Devlet size organize sanayi bölgesini veriyor, planını, imar planını ben yapacağım diyor, bunların her biri bir zaman ve en az 5–6 yıl zaman geçiyor. Kaldı ki sizin istediğiniz şekilde bir plan olmuyor ve zaman kaybı oluyor. Ben buna fazlasıyla karşıyım. Bence biz kendimiz arsalarımızı almalıyız, özel organize sanayi bölgesi yaptırmalıyız, planını kendimiz yaptırmalıyız, alt yapı yatırımlarını kendimiz yapmalıyız ve en kısa zamanda da sanayiciye bu arsaları kazandırmalıyız. Ben devletten beklenen bir projenin, elimize en az 5 yıldan önce, geçmeyeceğine inanıyorum.
Özel organizenin farklılığı şu: Aynı statüye tabisiniz, yalnız araziyi kendiniz alıyorsunuz. Ötekinde ise devlet alıp size veriyor ve siz devlete ödüyorsunuz. Belki de, alacağınızdan daha fazla para harcıyorsunuz. Çünkü devlet, 1 liraya aldığı arsayı, burada olduğu gibi, girişimciye 14 dolara satıyor. Henüz yapılmayan yol, elektrik, su ve plan proje bedelleri üzerine konularak bir maliyet çıkarılıyor ve biz bunu ödüyoruz. Tomsuklu civarında özel olarak yapacağımız organize sanayi için, alacağımız arsanın maliyet 5 lirayı geçmeyecektir ve plan projesini burada ve kendimize göre yapacağız. Üç ay sonra da temelini atarız. Çünkü projede öyle bir farklılık yok. Devletin verdiği organize sanayi yerine, bizim organize sanayimiz yine aynı statüde olacaktır.
SİYASETÇİLERE PROJE GÖTÜRMELİYİZ
Biz çalışma yapıp proje hazırlayıp siyasetçilere sunmadığımız sürece siyasetçinin burada yapılan işlerden fazla bir malumatı olmaz. Ondan sonra kulaktan duyma iş oluyor. Biz işleri buradan programlayıp siyasetçiye götürüp ‘Alın, bunu yapın.’ demeliyiz. Proje götürmüyoruz, bütün eksiğimiz budur.
Artık Tomsuklu’da ısrarla 26 bin dönüm yeri istemeye gerek yok. Bugünkü organize sanayi bölgemiz 1800 dönümdür. Ben hepsini isteyeceğime sadece 5 binini isterim daha iyi olur. Bu işi en iyi bilen benim ama bana sormuyorlar. Planı Türkiye’de en iyi bilen insanlardan birisi benim. Sormuyorlar ve kendi kendilerine iş yapıyorlar. Örneğin, bana sorsanız, gazete baskısı nasıl yapılır diye, çok iyi bir mühendis olmama rağmen, bunun cevabını size veremem. Çünkü bilmediğim bir konudur. Ama herkes bilmediği bir konuya girince, iş böyle çetrefilleşiyor. Onu için bu organize sanayi, başlı başına bir problem ve dediğim gibi şu anda 1 santim fabrika yapacak sahamız yok. Biz şu anda en az beş yıldır durağan haldeyiz.
KOBİ’LERE YÖNELİK ÇALIŞMA YOK
Odada, başımızdaki insanlar ve yöneticiler hepsi büyük şirketler ve Kahramanmaraş’ta Türkiye’nin ilk 1000’ine giren, 15 tane şirket var. Bunların, kendi işlerinden geriye dönüp de KOBİ’lere bakmaları pek mümkün olmuyor. Bu yüzden fazla bir çalışma olmuyor. Bunun için Türkiye’de firmaların büyük bir kısmı KOBİ olarak kalıyor. KOBİ’ler, Türkiye’nin gelişmesini sağlayacak olan kuruluşlardır. Ticaret ve Sanayi Odası’nda bu konuyla özel olarak ilgilenmemiz lazım. Maalesef bu da yok.
ODADA 12 YIL BOYUNCA ÇATLAK SES ÇIKMADI
KMTSO’da,12 yıl önce Mehmet Balduk Bey, seçime girdiğinde hiçbir siyasi, sosyal ve ekonomik mülahaza gütmeden, her mesleğin en iyisi olan kişilerini aldı ve 12 yıl boyunca, odamızda en ufak bir çatlak ses çıkmadı, problem olmadı. Çünkü herkes mesleğinin en iyisiydi ve seçilirken de hiçbir tarafın adamı olmadan gelmişti. Sadece Kahramanmaraş’a hizmet amaçlı geldikleri için en ufak bir sıkıntı veya siyasi mülahaza olmamıştır ve böyle gitmiştir. Ama bugünlerde görüyorum ki, bir takım söylentilerle, istifalarla birlikte birtakım ayrışmalar oluyor. Bu da hoş bir durum değildir. Bu durumun, Kahramanmaraş’ın yararından çok zararına olacağını düşünüyorum. Bir an önce bu çatlağın giderilmesi gerekir.
Bundan sonra da, siyasi mülahazası ve sosyal bir yanı olmayan, mesleğinde en iyi olan insanların, Kahramanmaraş’a hizmet için seçilmesi önemlidir. 12 yıl boyunca, nasıl başarılı olunmuşsa, bundan sonra da aynı şekilde başarılı olunacağı kanaatindeyim.
AR-GE’DE SIFIR NOKTASINDAYIZ
Odada, ar-ge çalışması, tabiî ki faydalı olur. Ar-ge çalışması, yaptığınız bir işin, ileriki aşamada maliyetinizi daha aza düşürerek, kalitenizi artırarak, daha uygun fiyatlara iş yaparak bunun dışarıya satılmasını, iç piyasada diğer şehirlerde revaç görmesini sağlayacak bir işlemdir. Ama biz ar-ge konusunda oldukça gerideyiz. Bunu da devletin teşviki gibi, oda da teşvik etmeli. Ar-ge konusunda şu andaki mesafemiz sıfır noktasındadır.
HER ZAMAN HİZMETE HAZIRIM
Ben, ömrüm olduğu ve ayakta kaldığım sürece, kafam, zihnim çalıştığı sürece, hizmet etme noktasında, her zaman açığım. Uyku, hafta sonu, istirahat demeden, her an göreve hazırım. Bana sorulan, benimle ilintili olan, her işi koşarak yaparım. Bunun için de hiç bir şey gözetmem.”