Diğer ismi: Salvia
Hasat Zamanı Ve Şekli: çiçekten önce veya çiçeklenme başlangıcında biçilir.
Kurutma Usulü: gölgede kurutulur.
Kullanma Usulü: demleme (bir lt su bir avuç kuru yaprak), kaynatma: dıştan kullanımlarda (2 avuç kuru adaçayı 1 lt suda), tentür olarak: 1 avuç adaçayı yaprağı 250 cc %90’lık alkol içine atılır. 3 gün demlenir. Süzülür. Ağrıyan yerlere dıştan sürülür.
Kullanılan kısımlar: yaprak-çiçek-sap
Şifası: mide-karın ağrısı giderici, diuretik, terletici, sinir yatıştırıcı, yel çıkarıcı, mide ve bağırsak gazlarını giderici, ağrı kesici, balgam sökücü, mikroplardan arındırıcı, öksürük kesici( ıhlamur ile), mide ağrılarını kesici, adale ağrıları, kozmetik kanamalar, kesikler, idrar yolları taşları, adet düzensizlikleri, panzehir, veba (kekik, lavanta, biberiye, sirke) ile birlikte vücuda sürülür. Baharat, tonik, sindirimi kolaylaştırıcı, uyarıcı, uykusuzluk, sıkıntı, soğuk terleme, kan dolaşımı hızlandırıcı, melankoli, durgunluk hallerinde.
Zehirlilik durumu: yoktur.
Çeşitler: değişik türleri vardır. (sarı çiçekli, yabani, tüylü, kırmızı çiçekli)
Yetişme ortamı: değişik ortamlarda yetişir.
Uyarılar: ilk biçi yüksekten ikinci biçim alçaktan yapılır. Dipten çilmemelidir. Erken biçimde etken maddeler az bulunur.
Muhteviyatı: uçucu yağ, ehyon, cineol, borneol, kafur, sclareol alkolü, tanen, acı madde, yağ.