ABD'de Kasım ayında gerçekleşen Başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiği iddiasının ardından büyük bir kriz yaşanıyor. Trump yönetiminde yer alan etkili isimlerin Rusya'nın Washington büyükelçisi Kislyak ile görüştüğü iddiaları ile gerilim artarken gözler Rus büyükelçisine çevrildi. ABD basını ile Trump arasında yeni bir krize dönülen Kislyak ismi Washington ile Moskova hattını da olumsuz etkileyebilir.
ABD'de Trump yönetimini zor durumda bırakan Rusya ile ilişkiler konusu tartışılmaya devam ediyor. Obama döneminde başlayan 'Rusya'nın seçimlere müdahale ettiği' tartışması, Trump'ın göreve başlamasından sonra daha da alevlenmeye başladı. Trump'ın kampanya ekibinin seçim sürecinde Ruslarla temasa geçtiği iddiası Trump'ın başını ağrıtmayı sürdürüyor. CIA ve FBI'in daha önce hazırladıkları raporda da Rusya'nın seçimlere müdahale ettiği ifade edilmişti. Trump söz konusu raporun ardından Rusya'nın bu müdahalesini 'gülünç' olarak nitelerken, göreve başladıktan sonra bu yöndeki iddiaları reddetmekten kaçınmıştı.
Kislyak ABD'yi yakından tanıyor
ABD'de Ekim ayından bu yana devam eden tartışmaların merkezindeki isim ise Rusya'nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak. Trump yönetiminde görev alan etkili isimlerle görüştüğü ortaya çıkan Sergey Kislyak ve Rusya söz konusu iddiaları reddediyor.
Sergey Kislyak, Rusya'nın en deneyimli büyükelçilerinden biri olarak göze çarpıyor. Yaklaşık 20 yıllık bir ABD deneyimine sahip olan Sergey Kislyak, bu süreçte çeşitli görevlerde bulundu. 2008 yılında Rusya'nın Washington büyükelçisi olarak göreve başlayan Kislyak, ABD'de etkin bir isim olarak tanınıyor. Obama döneminde Rusya ile ABD arasında yaşanan birçok krize karşı diplomatik çaba gösterdiği belirtilen Kislyak'ın bu dönemde ABD'li dış politika uzmanları, Pentagon yetkilileri, gazeteciler ve Capitol Hill çalışanları için yakın temasa geçtiği ifade ediliyor. ABD seçimlerinin başladığı süreçte ortaya atılan Rus siber saldırılarının ardından tartışmaların merkezine konulan büyükelçi Kislyak, seçim döneminden bu yana devam edem tartışmalarda ABD'yi birbirine katan isim olarak biliniyor. Kislyak, ABD basınına sızan bilgilere göre Trump yönetimi ile Rusya ilişkilerinde öne çıkan en önemli isim.
Trump'a ilk darbe Flynn'in istifası ile başladı
2016 yılındaki ABD Başkanlık seçimleri öncesi başlayan Rusya'nın seçimlere müdahale edebileceği tartışması Trump'In seçimleri kazanması ile birlikte Trump karşıtları tarafından daha fazla dile getirilmeye başlandı. Bu tartışmaların en göz çarpanı ise ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı Michael Flynn ile Rus büyükelçinin görüştüğü iddiası oldu. Kislyak'ın daha önce Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Micheal Flynn ile telefonda görüştüğü ve 'Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilmesi' için bazı konuları ele aldığı ABD basını tarafından sızdırıldı. Flynn ilk başlarda söz konusu iddiaları reddetse de daha sonra görevden ayrılmıştı. Flynn'in ABD Başkan Yardımcısı Pence'ye Rus Büyükelçi ile görüşmediğini söylediği halde görüşmenin ortaya çıkması ile istifası istenen Flynn'in görevden ayrılması ile Trump yönetimine ilk ve en ağır darbe vurulmuştu.
Trump ile ABD basını savaşı Rusya üzerinden sürüyor
Flynn'in istifasından sonra ABD'de Trump yönetimi ile Rus bağlantıları ile ilgili tartışmalar daha da alevlendi. Trump karşıtı cephe tarafından Trump yönetimi Moskova ile doğrudan ilişkilendirilmeye başlanırken, Trump'ın yakın çevresi ile ilgili yeni bilgiler basına sızdırıldı. Trump, bu süreçte ABD basınına sert eleştiriler yönelterek Beyaz Saray'dan medyaya sızan bilgilerin engellenmesi için çalışma yapılmasını istedi. ABD basınını 'yalan haber üretmek'le suçlayan Başkan Trump, ABD basınında çıkan 'ismi açıklanmayan Beyaz Saray yetkililerinin' kim olduklarının ortaya çıkarılmasını istedi.
Flynn'in Rus büyükelçi ile görüştüğünün ortaya çıkmasından sonra ağır bir darbe alan Trump yönetimine yönelik yeni bilgilerin de ardı arkası kesilmedi. Trump'ın ABD medyasına savaş ilan ettiğini açıklamasının ardından başta New York Times, Washington Post ve CNN gibi yayın organları Trump yönetimi ile ilgili yeni bilgiler yayınlamaya başladı.
Trump ile karşıtlarının mücadelesine dönüşen bu gerilimde yine en fazla öne çıkan isim Rus büyükelçisi Kislyak oldu. Nitekim ABD basını, Trump tarafından Adalet Bakanı olarak atanan Jeff Sessions'in Rus büyükeçi ile iki defa görüştüğünü ortaya çıkardı. ABD basınına göre Jeff Sessions, Trump'ın kampanyasına destek verdiğini açıkladığı dönemde, Temmuz ve Ekim aylarında iki defa Rus büyükelçisi Kislyak ile görüştü. Adalet Bakanlığı yetkililerine dayandırılarak verilen haberde Jeff Sessions'in Kislyak ile görüştüğünü ve bunu ABD Senatosundan da gizlediği iddia ediliyordu. ABD basını ve Trump karşıtları Adalet Bakanı Jeff Sessions'a istifa çağrsı yaparken, Sessions Rus büyükelçisi ile gerçekleştirdiği görüşmede çok sayıda yabancı ismin de yer aldığını açıklayarak söz konusu iddiaları reddetti.
Trump'ın damadı ve iki danışmanı da görüştü iddiası
ABD basını ile bir savaşa dönüşen Rusya ile bağlantılar ve Kislyak ile görüşme iddialarının ardından Sessions, Rusya ile Başkan Trump'ın seçim kampanyası hakkında var olan ya da gelecekte kasım seçimlerine ilişkin açılacak muhtemel soruşturmalardan çekildiğini açıkladı. Trump is söz konusu iddiaların ardından Adalet Bakanına güveninin tam olduğunu açıkladı.
Amerikan USA Today gazetesi ise Trump'ın iki dış politika danışmanının da geçen Temmuz ayında Rus büyükelçisi ile görüştüğünü iddia etti. Trump'ın danışmanları olarak görev yapan J.D. Gordon ve Carter Page'in Rus büyüleçisi Kislyak ile kısa bir görüşme yaptığı savunuldu.
Amerikan New York Times gazetesi ise Beyaz Saray basın sözcülerinden Hope Hicks'e dayandırdığı bir haberinde Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'in de New York'ta bulunan Trump Tower'da Rus büyükelçisi Kislyak ile yaklaşık 20 dakika görüştüğü yazdı.
Rusya'nın Washinton büyükelçisi Kislyak söz konusu iddialarla ilgili bir açıklama yapmazken, büyükelçiliğin sözcüsü Nikolai Lakhonin, Rusya Federasyonu Interfax haber ajansına verdiği demeçte, "Büyükelçi, yerel ortaklarla sayısız temas gerçekleştirdi, ancak diplomatik uygulamalar doğrultusunda her gün gerçekleşen görüşmeler hakkında yorum yapılmaz" diyerek söz konusu iddiaları reddetti.
İki ülke ilişkilerini gerebilir
ABD'de yaşanan bu tartışmalar yakın zamanda ikili ilişkilerde 'yeni bir sayfa' açmayı bekleyen Washington ile Moskova arasında da kısmi bir belirsizliğe yol açıyor. Obama döneminde gerilen ikili ilişkilerin yeniden düzelmesini bekleyen Moskova yönetimi, Trump'ın izleyeceği yeni politikayı yakından takip ediyor. Trump, Başkan seçildikten sonra Moskova ile yakın bir ilişki kurmak istediğini dile getirmiş ve bu durum Moskova tarafından olumlu karşılanmıştı. Ancak ABD'de yaşanan tartışmaların Rusya üzerinden devam etmesi hem Trump yönetimini zorluyor hem de iki ülke ilişkilerinin sağlıklı yürümesini şimdilik olumsuz etkiliyor. Moskova, ABD'de devam eden tartışmaların içine çekilmekten rahatsızlık duysa da Trump yönetiminin atacağı adımları bekliyor.