1977 Elbistan doğumlu ve İşletme Fakültesi mezunu Abdussamet Arığ sözlerini şöyle sürdürdü:
“Firmamız 1998 yılında Ar-kar Yapı olarak kuruldu. Ben 2001 yılında firmamızın başına geçtim. Başlangıçta sadece malzeme satışı yapardık. Şu an bizim bölge distribütörlüklerimiz var. ECA, Kütahya Seramik, Serel, Sanica, Franke gibi markaların distribütörüyüz. Kendi çapında lider markaların bayiliğini yapıyoruz. İlk başta, firma olarak sadece satışa yönelik çalışıyorduk. Sonraki yıllarda, taşeronluk yapmaya başladık. Anahtar teslim işleri ve hastane inşaatı gibi işler yaptık. Ayrıca otel inşaatında alt taşeronluk yaptık. 2006 yılında da Berksa olarak inşaat firmamızı kurduk.
Ar-kar Yapı tam olarak; inşaat malzemeleri, son montaj bölümü dediğimiz bölümde ise aksesuarlar, seramikler, bataryalar, jakuzi gibi sistemler satar. Ar-kar’ın başına ilk geçtiğimde yaptığımız işler bunlardı. Daha sonra taşeronluk hizmetlerine girdik ve akabinde kendi inşaatımız için yap-sat firmasını kurduk.
KAHRAMANMARAŞ’TA İNŞAAT SEKTÖRÜ BÜYÜMÜYOR
İnşaat işi Kahramanmaraş’ta biraz sıkıntılı. Maalesef Kahramanmaraş göç alan bir şehir değil. Tabi bunun artıları ve eksileri var. Daha doğrusu Kahramanmaraş, ekonomisini geliştirecek bir göç almıyor. Genelde, fabrikalarda çalışmak üzere gelen bir kesim var. Onun için Kahramanmaraş’ın ekonomisi çok büyümüyor, inşaat sektörü de büyümüyor. Bölgedeki en ucuz konutlar Kahramanmaraş’tadır, diyebilirim. Dışarıdaki müteahhitlere konut fiyatlarımızı söylediğimizde, yüzlerinde hafif tebessüm oluyor. ‘Bu fiyatlarla nasıl para kazanıyorsunuz?’ diyorlar. Bu fiyatlar, haliyle malzemeye de yansıyor. Bu arada Kahramanmaraş’ın göç almamasının artıları da var. Mesela Kahramanmaraş güvenli bir şehir. Burada hayat rahat. Kısacası, ekonomisinin büyümemesi bir dezavantaj ama güvenli olması da büyük bir avantaj.
GENÇLERE İMKAN TANINMALI
Büyüklerimizin tecrübeleri bizim için her zaman çok önemli. Ama gençlerin de önü açılmalı. Çünkü ben, kendimden pay biçiyorum. 35 yaşımdayım ama 25-26 yaşımdaki iş şevkimle şu anki şevkim arasında çok fark var. Hayata bakış açısı arasında da olumlu ve olumsuz çok fark var. Gençler çok istekli ve çok idealist oluyorlar. O yüzden onların önü her zaman açılmalı. Büyüklerimizin onlara yol göstermesi çok faydalı olur.
Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği (KALİDA) ve Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) üyesiyim. Ticaret ve Sanayi Odası, Genç Girişimciler Kurulu yönetiminde yedek üyeyim. Bir yıl Fener Bahçe Derneği’nde başkan yardımcısı olarak aktif çalıştım. Bu tür organizasyonlarda çok aktif değilsem de aktif olan arkadaşlara imkan verilmesi taraftarıyım.
Bence Genç Girişimciler Kurulu’nda pırıl pırıl gençler var. Bu genç girişimcilere daha yeni yeni fırsatlar veriliyor. Yeni yeni bunun ciddiyetine varılıyor. Daha güzel işler yapacaklarına inanıyorum, bunun ağırlığını hissediyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB’ da buna önem veriyor. Bu kurul genel bir kabul gördü, biraz zamana ihtiyaç var. Yönetimden de memnunuz.
SOSYAL SORUMLULUK
Aksay İnşaat ile birlikte bir sosyal projeye imza attık. Buradaki arkadaşlarla ortak olarak, Fit-Clup adı altında bir fitnes center açtık. Bunu gerçekten sosyal bir sorumluluk olarak gören müşterilerimiz de var. Bu da bizi mutlu ediyor. Bu konuda bölgede iddialıyız. Kahramanmaraş’ta bu tür tesislerin daha da çoğalması lazım. İnşallah daha güzelleri açılır. Biz bu tür işlerde var olmaya devam edeceğiz.”