Federasyona bağlı üye derneklerin katılımıyla gerçekleşen şura Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Anadolu Federasyonu tanıtım sinevizyonu izlenimi akabinde Kahramanmaraş Rıdvan Hoca Vakfı Başkanı Seyfi Pınarbaşı selamlama konuşması gerçekleştirdi.
Pınarbaşı konuşmasında; bugün Müslümanlar olarak çok daha fazla eleştirel dikkate, çok daha fazla eleştirel farkındalığa ihtiyacımız var. Batılılaşmanın yerini küreselleşmenin aldığı bir çağda farklı kültürleri bir araya getiren yeni sentezler oluşuyor, oluşturuluyor. Çığırından çıkmış evrenselcilerin vicdanına terk edilmiş bir dünya da yaşıyoruz. Yeni ufuklara, yeni başlangıçlara, yeni düşüncelere, yeni inşalara için bilinç ve bilgeliğe dayalı sarsılmaz dostluklara, anlam ve ahlak ilişkilerine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi.
Ardından selamlama konuşması için kürsüye Anadolu Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Bahar geldi. Bahar konuşmasında; her birey kendinden sorumludur, bugün burada toplanan arkadaşlarımız bir ideal ve vizyon etrafında bir araya geldiler. Bu birliktelikler bize sorumluluk yüklüyor. İfadelerine yer verdi.
Programın sunum kısmında “Nitelikli İnsan” başlığıyla Necat Yazıcı kürsüye geldi. Yazıcı sunumunda şu hususlara değindi;
Temel sermayesi insan olan sivil toplum hareketlerinde üzerinde oydaşma sağlanan hedeflere ulaşmada en belirleyici etmenin nitelikli insan olduğu tartışma kabul etmez bir gerçektir. Nitelik birkaç açıdan tanımlanmaktadır. Bu tanımlarda öne çıkan kavramlar ise bir şeyi diğerinden ayıran “keyfiyet ” yani mahiyet/içerik, diğeri de onu iyi ya da kötü yapan “kalite”dir.
Bu durumda biz “nitelikli insan” derken onun mahiyeti yani neliği ile kalitesi yani onu diğerinden ayırıp öne çıkaran yönü ile ilgileneceğiz demektir.
Yazıcı, konuşmasında ayrıca nitelikli insana dair soru/sorun alanlarına dikkat çekti.
Ne olduğunda, ne düşündüğünde ya da nasıl bir zihne sahip olduğunda biz bir kimseye nitelikli insan diyoruz/diyeceğiz?
Ne yaptığında ve ne işlediğinde biz bir kimseye nitelikli insan diyoruz/demekteyiz?
Hangi yönlü düşünce ve eylemi ile bir insan nitelikli olma vasfını kazanmaktadır?