22 Ocak Kahramanmaraş Direnişinin Başladığı Gün!

Maraş İstiklal Mücadelesi'nde General Kerret'e karşı zafer, 22 Ocak 1920'de kahramanlık destanı oldu. 22 gün süren mücadele, tarihi bir direnişin simgesidir.

General Kerret, 22 Ocak 1920 Çarşamba günü Pazarcık ve Türkoğlu bölgelerinde yaşanan çatışmaların ardından, Maraş'ın mülki amirlerini ve ileri gelenlerini toplamak bahanesiyle bir toplantı düzenledi. Toplantıya katılanları ağır hakaretler ve tehditlerle karşılayan General Kerret, Mutasarrıf Vekili Cevdet Bey, Jandarma Komutanı İsmail Hakkı Bey, Belediye Reisi Bekir Sıtkı Bey gibi birçok kişiyi alı koyup bazılarını serbest bıraktı.

Bu olayın ardından halk ve çeteler, General Kerret'in toplantıya çağırdığı kişiler arasında esir alınanlar ve serbest bırakılanlar üzerine silahlanmaya karar verdiler. Maraş Kuvay-ı Milliye birliklerinin lideri Arslan Bey, durumu öğrenir öğrenmez bir beyanname yayınlayarak halkı Fransızlara karşı direnmeye çağırdı ve çetelere savaş ilan etti. Bu şekilde 22 gün 22 gece süren İstiklal mücadelesi başlamış oldu.

Maraş İstiklal Mücadelesi'nde Evliya Efendi ve çetesi cesaret ve kahramanlıklarıyla ünlendi. Taşhan'ın alınması sırasında şehit düşen Evliya Efendi'nin yanı sıra, birçok kişi, medeniyyet şehri Maraş'ın kurtuluşu için canlarını feda ettiler. Şehit olanlar arasında Mıllış Nuri, Çuhadar Ali, Medineoğlu Abdullah Çavuş, Berber Ali, Göllülü Yusuf Çavuş, Dr. Mustafa gibi isimler bulunmaktadır.

Maraşlılar, düşmanın şehre girmemesi için kendi evlerini yakarak yurtlarını dar ettiler. Açlık ve soğuğa rağmen teslim olmayan halk, "Ya İstiklal Ya Ölüm!" parolasıyla mücadeleye devam etti. Fransız İşgal Kuvvetleri Komutanı General Kerret, teknik imkân ve silah üstünlüğüne rağmen Türkleri yenemeyeceğini anlayarak 11 Şubat gecesi çekilme kararı aldı.

General Kerret'in çekilmesiyle birlikte Arslan Bey'in liderliğindeki Maraşlılar büyük bir zafer elde ettiler. 11 Şubat 1920 sabahında Maraş, Türk milleti için büyük bir kurtuluşun simgesi haline geldi. General Kerret'in ordusuyla birlikte şehirden ayrılmasıyla birlikte, Maraş halkı zaferi kutladı ve şehir düşman işgalinden kurtuldu.

Bu zafer, mazlum milletlere örnek olurken, Anadolu'da başlayan Kurtuluş Mücadelesi'nin ilk zaferi oldu. Maraşlılar, kendi şehirlerini kurtardıktan sonra diğer şehirlerin kurtuluşuna yardım ettiler. TBMM, Maraşlıların kahramanlık destanını takdir ederek 5 Nisan 1925'te Maraş'a İstiklal Madalyası verdi. Maraş'ın kahramanlık öyküsü unutulmadı ve 7 Şubat 1973'te Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından şehre "Kahraman" unvanı verildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Vize Kolaylığı Gündemde! ABD Konsolosluğundan KMTSO’ya Ziyaret
Ak Partinin Kahramanmaraş Pazarcık’taki Seçim Kazanma Kozu Yılmazcan Olmalı
Kahramanmaraş'ta Konteyner Kent Dışındaki Konteynırların Elektriği Sorun Oldu!

Kahramanmaraş Haberleri