Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un girişimleriyle hayata geçirilen Ceyhan Havzasının korunması için büyük önem arz eden Kahramanmaraş İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile sürdürülebilir bir çevre oluşturuluyor. 2015 yılında inşaat çalışmalarına başlanılan tesis 2018 yılı haziran ayında resmi olarak hizmete açılmıştı. Atık su kabulünün yapıldığı Kasım 2017’den bu yana tesiste 15 Milyon m³ atık su ulusal ve uluslar arası deşarj limitlerine uygun bir şekilde arıtılıp Sır Barajına deşarj edildi. Arıtılan sular, tesis bünyesindeki laboratuarlarda gerekli analizler yapılarak hem KASKİ hem de Çevre Şehircilik Bakanlığınca takip ediliyor.
KASKİ Kanalizasyon ve Atık Su Arıtma Dairesi Başkanı M.Akif Akgürbüz yaptığı konuşmada atık su arıtma tesisi ile ilgili şu bilgilere yer verdi: ‘’ Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’un 2014 yılında KASKİ kurulduğunda bize önemli talimatları vardı. Sürdürülebilir bir çevre için özellikle Ceyhan Havzasının korunması için büyük önem arz eden Kahramanmaraş Merkezin atık sularının ulusal ve uluslar arası deşarj limitlerine uygun bir şekilde arıtılarak sır barajına deşarj edilmesi ve Ceyhan Havzasının korunması noktasında önemli talimatları oldu. Biz Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu talimatları doğrultusunca 2015 yılında başladığımız atık su arıtma tesisimizi geçtiğimiz günlerde Başbakanımızın da katılımıyla yapılan açılış neticesinde devreye almış bulunmaktayız.
Atık su kabulünü yaptığımız Kasım 2017 tarihinden bugüne geçen süre zarfında tesisimizde 15 milyon m³ gibi büyük oranda atık su arıtımını gerçekleştirmiş durumdayız. 15 milyon m³ rakamına dikkat çekmek için söylüyorum. İçme suyu temin ettiğimiz Ayvalı Barajının 75 milyon m³’lük havzasının beşte biri oranında bir atık suyu arıtarak Sır Barajına deşarj etmiş durumdayız.
Tesisimizde arıtılan atık sular ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulmuş olup bu çerçevede tesisimizde çeşitli ünitelerde biyolojik arıtmanın gerçekleşmesine yönelik sürekli numuneler alınarak analizler yapılmakta ve bu analizler de yine tesisimizde kurulu bulunan laboratuarlarda deneyler yapılarak sonuçları günlük takip edilmektedir. Aynı zamanda çıkış yapısı üzerinde kurulu bulunan uzaktan izleme sistemi aracılığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 7 gün 24 saat çıkış suyumuz takip edilmektedir.
Tesisimizin bir diğer önemli özelliği ise enerji ihtiyacının kendi içerisinde karşılanacak olmasıdır. Tesisimizde kurulu bulunan ünitelerde enerji ihtiyacının %60’lık kısmının karşılanması için yaklaşık 1.6 MWh’lık kurulu bir enerji santralimiz bulunmaktadır. Tesisten aldığımız çamurun gazını elde etmekteyiz. Elde ettiğimiz gazın içerisindeki hidrojen sülfürü de giderdikten sonra enerjiye çevirmekte ve tesisin enerji ihtiyacının %60’lık kısmını da burada karşılamaktayız’’ dedi.