14-15 Ocak 2017 yılı 3. Umre eğitim ve irşad semineri Kahramanmaraş İl Müftülüğünce düzenlenen etkinlikle yapıldı. İl Müftüsü Celal Sürgeç program açılışında Kuran tilaveti okudu.
Necip fazıl Kültür merkezinde iki gün gerçekleştirilen Umre seminerinde yarıyıl tatilinde Kahramanmaraş'tan kutsal topraklara gidecek 180 Umreciye eğitim semineri verildi. 18-23 ve 26 Ocak tarihlerinde Umre ziyareti yapacak olan vatandaşların bir hayli sevinçli olduğu gözlendi.
Seminerde Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, İl Müftü yardımcısı Bayazıt Kanat, İl Müftülüğü Hac ve Umre işleri Şube Müdürü Osman Aydın, Onikişubat İlçe Müftüsü Abdullah Demir, Dulkadiroğlu İlçe Müftüsü İsmail Günay, Kur'an Kursu öğreticisi Neslihan Utangan tarafından umre ziyaretine gidecek vatandaşlara, görsel olarak umre nedir, umrenin fazileti, umrenin yapılışı, İhram, telbiye, niyet, ihram yasakları, Mekke ve Medine`de ziyaret edilecek yerler, ziyaret adabı, umre arkadaşlığının önemi, adab-ı muaşeret, sevgi ve saygı, güzel ahlak, Kadınlara özgü konular, Umre organizasyonu, seyahat programı ve bazı bilinmesi gereken idari konular işlenerek umreci adaylara gerekli bilgiler verildi.
İl Müftüsü Celal Sürgeç seminerde Umre’ci vatandaşlarla beraber Peygamber efendimize salât ve selam ile başladı. Müftü Sürgeç konuşmasında; “ Bu dünyada Müslüman’ın iki tane temel sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğu şu şekilde özetleyebiliriz. Aslında İslam çok kolaydır, din kolaydır. Birincisi, Hukukullah dediğimiz Allah’ın hakkıdır. Allah’ın iki hakkı vardır, bir ona şirksiz, şeksiz, şüphesiz iman etmek, ikincisi ise Ubudiyyet’tir, Allah’a kulluk yapmaktır, ona kul olmaktır. Bunların haricinde bir de hukuku’l ibad dediğimiz kulların hakkı vardır. Eğer bu anne babamız ise ona göre hakkı vardır, çocuğumuz ise ona göre, komşumuz ise ona göre, vatandaşımız ise ona göre, insan ise ona göre, çevre ise ona göre hakkı vardır. İbadetlerimiz arasında hem beden hem de mal ile yapılan ibadetler vardır ki, işte Hac ve Umre’dir. Şimdi hem mal, hem beden hem de ruh ile yapacağımız bir ibadete çıkıyoruz, Umre ibadetine. Bu dünyaya gönderiliş gayemiz dünyayı imar etmektir. Dünyada bulunuşumuz dünyayı güzelleştirmektir. Çıkmış olduğunuz bu yolculukta Rabbim, yar ve yardımcınız olsun. Kendi rızasından ayırmasın. Razı olduğu kullarının arasına dâhil eylesin. Oraya Lebbeyk, Allahümme lebbeyk, nidalarıyla gidip, “ Ya Rabbi sen çağırdın bende geldim” diyerek Cenab-ı Hakkın rahmetiyle, merhametiyle gark olduktan sonra tertemiz memleketinize, yurdunuza dönmeyi nasip ve müyesser eylesin.”
Daha sonra İl Müftü yardımcısı Bayazıt Kanat ise konuşmasında, Umre’nin hikmeti ve umrede ki sembollerin anlamı hakkında bil verdi.
İl Müftülüğü Hac ve Umre işleri Şube Müdürü Osman Aydın, Umre ziyareti ibadetinin düzenli ve dini kurallara uygun bir şekilde yapılması gerektiğine işaret etti, hep birlikte telbiye getirildi.
Salonda; Lebbeyk, Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne'l-hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mülk lâ şerîke lek, anlamı, “Allah'ım, davetine isteyerek uydum, emrine amadeyim. Senin eşin ve ortağın yoktur. Sana yöneldim, hamd senin, nimet senin, mülk de senindir. Eşin ve ortağın yoktur.”nidaları yükseldi. İki gün süren seminer dualarla son buldu.