Sektör, daha güçlü ve sağlam firmalar ile devam edecek
KA Yapı Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Kamil Küpelikılıç, “Son zamanda çıkan müteahhitlik yasası ve yapı denetimler yasası bu sektörün daha güçlü, sağlam ve ayaklarının üzerinde duran firmalarla devam edebileceğinin bir kanıtıdır” mesajını aktardı.
KA YAPIYI TANIYABİLİR MİYİZ?
KA yapı 2003 yılında kuruldu ve 2007-2008 yılları arasında inşaata başladık. İlk inşaatımıza Kadın Doğum Hastanesi civarında KA Park1 ve KA park2 olarak başladık. 12 ay gibi bir kısa sürede müşterilerimize teslim ettik. Şuanda 800’e yakın konutu yapıp teslim etmiş durumdayız. Hepsinin kullanım izinlerini aldık ve vatandaşlarımız oturuyor. Bunun yanında devam etmekte olan proje ortaklığımız oldu. 8 bloktan oluşan inşaatımızın yapımı devam ediyor. Bu inşaatlarımızın bir kısmının yüzde 80’i, bir kısmının yüzde 60’ı ve bir kısmının da yüzde 30’u tamamlanmış durumda. Aynı zamanda KA yapı olarak mobilya sektöründe de hizmet veriyoruz. Son 2 yıl içerisinde inşaat sektöründe ki daralmadan dolayı kamu işlerine de yöneldik. Aynı zamanda taahhüt işleri de yapıyoruz. Doluca mahallesinde bir okulun inşaatını bitirdik, Çağlayancerit’te Büyükşehir’e ait taziye evini yaptık. Köseli mahallesinde inşaatı devam eden bir ilköğretim okulumuz var. Aktif bir şekilde inşaat sektöründe devam ediyoruz.
SEKTÖRDE 2018 YILINDAN GELEN BİR KRİZ VARDI. 2019 YILINDA İNŞAAT SEKTÖRÜ BU KRİZİ ATLATTI MI? SÜREÇTEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Genel olarak inşaat sektörü çok sıkıntılı bir zaman yaşadı. Bu sıkıntılar bize de yansıdı. Bağlı olduğumuz inşaat malzemesi satan firmaların birçoğu zor duruma düştü. Malzeme temin noktasında birtakım sıkıntılar oldu. Bu krizin olacağını önceden tahmin ediyorduk ve buna göre hazırlıklar yaptık. Çok şükür fazla etkilenmedik. 2020 yılından çok ümitliyim. Ciddi anlamda konut talepleri var. İnşaat sektöründe ki güveni ve kaliteyi çizginin altına düşürmezler ise 2020 yılında inşaat sektörünün canlı olacağını düşünüyorum.
KA YAPI OLARAK 2019’U NASIL GEÇİRDİNİZ?
2019 yılında kriz başladığı anda biz devlet işleri almıştık. İnşaat sektöründe ki krizi az çok tahmin ettiğimiz için inşaatı az da olsa yavaşlattık fakat durdurmadık. Biz öz sermaye ağırlıklı çalıştığımız için çok ileriye gitmeden kurumsal yapının gerektirdiği gibi bir çalışma sergiliyorduk. Bizde çok zor geçmedi ama durağan zamanlar oldu.
ÜLKE EKONOMİSİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
Dünya da global bir kriz var. 2020 yılında da dünya bazında ciddi bir krizin olacağı söyleniyor. Biz bunları internet ve dergilerinden okuduğumuz ekonomi yazarlarından takip ediyoruz. Bunlara göre hazırlıklar ve planlar yapıyoruz. 2020 Türkiye için zor geçecektir.
KONUT SATIŞLARININ SON ZAMANLARDA ARTIŞA GEÇMESİNİN SEBEBİ SADECE FAİZLERİN DÜŞMESİ Mİ? STOKLARIN BİTMESİ İLE YENİ MALİYETLER NASIL OLUR?
Stoklar bitmiş durumda ve talepler çok fazla. İnşaat maliyetlerinin artması ile üretim çok az durumda. Benim ön gördüğüm hayat felsefem de dolandırıcı müteahhit olduğunu düşünmüyorum kandırılmak isteyen müşteri, kandırılmak isteyen arsa sahibi var diyorum. Çünkü insan kandırılmak istediği zaman o tarzda bir müteahhit buluyor. Bu kadar batığın olmasının sebebi insanların kandırılmak istemesidir. Sağlam, işini bilen müteahhitleri buldukları zaman insanların parası güvence altında oluyor.
İNSANLAR EV ALIRKEN NEYE DİKKAT ETMELİ?
Ev alırken firmanın kurumsallığına ve firmanın geçmişine dikkat edilmelidir. Öncelikle firma sahibinin iyi bir matematik bilmesi gerekiyor. İnşaatı hiç bilmeyebilir ve yanında çalıştırmış olduğu mühendis aracılığıyla demirini ve betonunu teslim alabilir, ama ciddi anlamda matematik bilmesi gerekiyor. Matematik bilmeyen bir müteahhit kesinlikle ayakta duramaz. Daire almak isteyenler temelden giriyorlarsa verdikleri paranın teminatını gösteren müteahhitlerden alması gerekiyor. Bizler teminat verdiğimiz için vatandaşlarımız rahat oluyor.
SEKTÖRE GÜVEN VAR MI? YOKSA BU DURUM NASIL AŞILIR?
Şuanda müteahhitlere karşı inanılmaz derece bir güvensizlik var. Bu da piyasa da batan müteahhitlerden dolayı oldu. Muhasebe tutmadıkları için bu batmalar meydan geldi. Bir konuya daha değinmek istiyorum. Bir ülke ne kadar krize girerse girsin şahısların kendi hesaplarını iyi tuttuğu zaman krizin o şahsa vurmayacağını düşünüyorum. Şahıslar olarak ayağımızı yorganımıza göre uzatmaya başladığımız takdirde ülke ne kadar krize girse de bir etkisi olmaz.
EKLEMEK İSTEDİĞİNİ BİR ŞEY VAR MI?
Ülkemiz de birlik ve beraberlik içerisinde, umut ederim ki bu krizleri atlatırız. Son zamanda çıkan müteahhitlik yasası ve yapı denetimler yasası bu sektörün daha güçlü, sağlam ve ayaklarının üzerinde duran firmalarla devam edebileceğinin bir kanıtıdır. 21 Aralıktan itibaren müteahhitlik yasası devreye girecek. Müteahhitler A sınıfından H sınıfına kadar sınıflandırıldı. Teminat şartı var, ayrıca yapı denetimlerde eşit dağıtımlara geçildi. İstediğiniz yapı denetim ile anlaşamıyorsunuz. Devlette bunun farkına vardı ve daha rahat vergi toplayabilmek için artık işini iyi bilen müteahhitlere işi teslim edecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.