Şehir cazibe merkezi haline gelmek zorunda

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Ocak 2021 13:28
Şehir cazibe merkezi haline gelmek zorunda

Kahramanmaraş’ın son yıllarda gelişim gösterdiğini ancak istenilen seviyeye halen gelmediğini belirten Ekinox Enerji İşletme Müdürü, Endüstri Yüksek Mühendisi Murat Aksu, şehrin cazibe merkezi haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Aksu, 2018 yılını değerlendirerek Kent Ekonomisinin gelişimi adına önemli mesajlar aktardı. Aksu; “Şirketimizin faaliyet alanı ağırlıklı olarak Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kurulumları üzerine danışmanlık, proje ve kurulum hizmetlerinin verilmesidir. GES açısından bakıldığında, 2018 yılı önceki yıllara göre, özellikle de 2017 yılına göre daha az hareketli bir yıl oldu. Bu duruma neden olan şey ise, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 2017 yılı sonu itibariyle sistem kullanım bedellerinde ciddi oranda artışa gitmesi, yaklaşık dört katına çıkarması kararıdır. Bu artıştan etkilenmek istemeyen yatırımcılar, daha önce izinlerini almış oldukları GES’lerin kurulumlarını 2017 yılı sonu itibariyle tamamlamak için olağanüstü gayret sarf etmişlerdir. Neticede de, mevcut durumda izinleri alınmış santrallerin büyük çoğunluğu 2017 yılında kurulumlarını tamamlamış, 2018 yılı ve sonrasında kurulacak pek az santral kalmıştır. Lisanssız elektrik üretimi kapsamında yeni kapasite tahsislerinin de yapılmaması GES kurulumu yapan veya panel üretimi yapan firmaları ciddi manada olumsuz etkilemiştir. Tüm bu olumsuzlukların üstüne dolar kuru üzerinden ekonomimize yapılan saldırılar ile birlikte sıkıntılar üstesinden gelinemez bir hal almıştır. Firmalar bu süreçte hayatta kalmak adına sunmuş oldukları hizmet bedellerinde ciddi indirimler yapmıştır. Bazı firmalar ise yurtdışına açılarak kendilerine yeni pazar alanları oluşturmaya çalışmışlardır. Bu süreçte bunları başarabilen firmalar kendilerini koruyabilmiş iken bu durumdan olumsuz etkilenen bazı firmalar ise maalesef kapanmak zorunda kalmıştır. Ancak yılın sonlarına doğru hükümetimizin almış olduğu tedbirler sayesinde ekonomide gözle görülür şekilde iyileşmeler yaşanmış ve bu gelişmeler sektördeki yatırımcıları karamsarlıktan kurtarmıştır. Bu dönemde özellikle dolar kurunda yaşanan ciddi gerileme ve elektrik fiyatlarında yaşanan artış ile birlikte birçok büyük elektrik tüketen işletme kendi elektriğini kendi üreterek yani öz tüketimlerini karşılamak adına GES yatırımlarına yöneldiler. Ancak yılın sonlarına doğru yaşanan bu gelişmeler sektöre 2018 yılında ciddi bir katkı sağlamasa da 2019 yılı için büyük umutlar vadetmiştir” dedi.

ÜMİT DOLU BİR 2019

2019 yılında enerji konusunda büyük adımlar atılacağını belirten Aksu; “2018 yılı bu şekilde tamamlanırken 2019 yılının elektrik üretimi ve tüketimi anlamında gerek küçük tüketim yapan gerekse büyük tüketim yapan tüketiciler için kendi elektriğini kendilerinin üreteceği bir yıl olacağı kanaatindeyim. 2019 yılından başlamak üzere artık her evin, her binanın, her fabrikanın çatısında kendi öz tüketimlerini karşılamak üzere güneş santralleri kurulduğuna hep birlikte şahit olacağız” ifadelerine yer verdi.

HAİN SALDIRI SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Ekonomik saldırılara değinen Aksu, sektörlerin olumsuz etkilendiğini söyledi. Aksu; “Ülkemize yönelik yapılan bu hain saldırılar sektörü maalesef ki olumsuz etkilemiştir. Bu süreçte daha önce belirttiğim gibi kapanan, iflas eden firmalar olmuştur. Özellikle GES kurdurmak isteyen yatırımcılar dolar kurundaki ani yükselmelerden endişe ederek yatırımlarını ertelemişlerdir. Ancak bu olumsuz hava hükümetimizin almış olduğu tedbirler sayesinde özellikle yılın sonlarına doğru olumlu bir havaya çevrilmiştir” dedi.

ÜRETİME DAYALI EKONOMİMİZDE MARKALAŞMA SORUNUMUZ VAR

Kahramanmaraş ekonomisinin özellikle tekstil anlamında üretime dayalı olduğunu vurgulayan Aksu, markalaşma konusunda sıkıntılar yaşandığını belirtti. Aksu; “Aslında İlimizdeki ekonomiye baktığımızda genel olarak üretime dayalı bir ekonomi olduğunu görmekteyiz. Özellikle tekstil alanındaki üretim faaliyetlerimiz herkesin malumudur. Bu hususta bir özeleştiri yapmak gerekirse ilimizde yapılan üretimlerin markalaşma sorunu olduğunu söyleyebiliriz. Bunu sadece tekstil sektörü için değil diğer sektörler için de söylemem mümkün. Kendi kendine doğal süreç içerisinde marka haline Maraş Dondurması dışında markalaştığımız söylenemez. Kısaca şehrimizden markalar çıkarmak zorundayız. Bununla birlikte, son yıllarda ilimizdeki yaşam kalitesi artsa bile şehrimiz yaşanabilirlik kriterleri açısından ülkemizdeki şehirler sıralamasında hala istenilen seviyede değil. Son yıllardaki çalışmaların üzerine koyarak şehri bir cazibe merkezi haline getirmek zorundayız” şeklinde konuştu.

SİYASETTE KAHRAMANMARŞ'A İÇİN BİRLİK OLMALI

Kahramanmaraş menfaatleri için siyasetçilerin birlik içerisinde sorunlara çözüm üretmeleri gerektiğine değinen Aksu açıklamalarını şöyle tamamladı; “Yerel siyasetçilerden beklentilerimiz, her Kahramanmaraşlı hemşerimizin beklediği şey aslında. Kahramanmaraş’ın eksiklikleri ve ihtiyaç duyduğu şeyler belli, bunları tek tek sıralamaya gerek yok. Yerel siyasetçilerimizin de bu eksikliklerin giderilmesi hususunda, siyasi olarak farklı görüşlere sahip olsalar bile birlikte hareket etmelerinin ilimize daha olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.