Şazibey Mahallesi Adını Nereden Almıştır?


Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesinde yer alan Şazibey Mahallesi hakkında merak edilenler
Maraş’ın eski mahallerindendir. Şazi bey camii merkezli bir yapılanma gösterir. 1526 tarihli Tahrir defterinde isim Şadi Bey olarak geçer. Cumhuriyet döneminde Dumlupınar Mahallesi’ne katılmıştır. Şehrin sürekli büyüme göstermesi ile de Hayrullah Mahallesi’ne dahil olmuştur.
Belediye Meclisi’nin 08.03.2000 tarihli oturumunda alınan 1/11 sayılı kararla bazı mahalle sınırlarının değiştirilmesi ve yeni mahalleler oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu kararla Hayrullah Mahallesi’nden bölünen kısıma Şazi Bey Mahallesi ismi verildi. Mahallenin doğu sınırının Azerbeycan Bulvarı ile Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, kuzey sınırının İnegöl Caddesi, batı sınırının ise açık tutulması kabul edildi.
Mevcut durumuyla kuzeyinde Hacı Bayram Veli Mahallesi ve Hayrullah Mahallesi, doğusunda Yenişehir Mahallesi, Egemenlik Mahallesi ve İstasyon Mahallesi, batısında ise Gayberli Mahallesi yer almaktadır. Ayşe Gümüşer İlköğretim Okulu, Terminal Camii, Hz. Ömer Camii, Eyüp Sultan Camii, 12 Şubat Stadyumu, Toprak Mahsulleri Ofisi, Meyve ve sebze hali, Toptancılar sitesi, Mahrukatçılar, oduncular, Biberciler, Briketçiler ve köy garajı mahalle sınırları içerisindedir.
Mahalleye ismi verilen Şazi (Şadi) Bey Dulkadirli ümerasındandır. Bölgede kendi adıyla anılan bir cami yaptırmış, camiye gelir olsun için değirmen kurmuş arazi vakfetmiştir. Cami çevresini de yerleşime açıp yaptırdığı camiye cemaat sağlamıştır. Yaptırdığını caminin suyunu Tekke sırtlarından getirerek caminin su problemini çözmüştür. Bu su günümüzde dahi camide kullanılmaktadır.
Şazi (Şadi) Bey Alaüddevle Bey’in emriyle 1500’de Modon kalesinin muhasarasına katılmış ve Osmanlı Devleti’ne hizmet vermiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.