Savaş için üretildiler şimdi klasik otomobil tutkunlarının gözdesi oldular
Nazi Almanya'sında savaş için üretilen otomobiller, şimdi Kahramanmaraşlı tamircilerin ellerinden geçip yeniden onarılarak tekrar yollarda boy gösteriyor
Halk arasında ‘Kaplumbağa’ olarak adlandırılan klasik otomobilleri hurda olarak alıp ayağa kaldıran Murat Çetinkaya ve Halil İbrahim Kaynar, tutkuyla bağlandıkları araçlarına adeta gözleri gibi bakıyorlar.
1940’larda üretilen araçların bakımlarını en ince ayrıntısına kadar yapıp adeta yenileyen Halil İbrahim Kaynar, kendisinin klasik araç tutkusunun çocukluktan kalma bir sevda olduğunu söyledi. Bu araçları zamanında Nazi Almanya’sının savaş için ürettiğini anlatan Kaynar, “Türkiye’de ve dünyada olmak üzere tabi ki Kahramanmaraş’ta da bu araçlara ilgi had sefada yüksek bir yerde. Biz bu araçlarla ilgili tabi ki şirinliği ve göze güzel hitabından dolayı, tipiyle insanları daha çok etkileyen, dikkat çeken bir araç olduğu için bu araçlara belirli bir tutkunluğumuz var.
Bu tutkunluk bize çocukluğumuzdan gelen bir sevgi ve belki de birilerinin düğün arabası olarak hayal kurduğu, kimilerinin ailesiyle birlikte uzak yerlere yolculuk yaptığı bir araç oldu. Aslında savaş için üretilen bir araç olmasına rağmen, 1938 yılında bu araçlar Almanların 2.’ci Dünya Savaşı için üretmiş olduğu bir araçtır. Ama şu anda şekli ve tipiyle, güzelliğiyle şirin bir araç konumundadır” dedi.
Klasik otomobillerle şehir içinde dolaşırken insanların dikkatini çektiğini belirten bir diğer tutkun Murat Çetinkaya ise “Benim en büyük avantajlarımdan bir tanesi sanayici olmamdır. Her türlü bakımlarını yapabiliyorum” dedi.
Çetinkaya, “1990’lı yıllarda benim klasik araçlarım vardı. Bu araçlarla ben 1999-2000 yıllarında tanıştım. O gün bu gündür bu aracımla ilgilenirim, uğraşırım; kaportasını, boyasını, arızalanan yerlerini büyük bir keyifle uğraşır yaparım, bu tarz araç kullanan arkadaşlarımın sıkıntısı gerçekten büyük. Yani bu araçları tamir edebilen, kaportasıyla, boyasıyla, mekanik yapısıyla ilgili zorluk çekmektedirler. Benim en büyük avantajlarımdan bir tanesi sanayici olmamdır” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: İha
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.